onsdag 26 maj 2021

Dubbla tulpaner, tillslag i trädgården och en massakrerad anemon

 

Blev ju bra ändå

Jag satt 15 st "La Belle Epoque" i höstas i den liggande korgen i långa perennarabatten och alla kom upp så fint även om hälften av dom såg lite misstänkt gul/orange ut innan dom slog ut. När dom väl slog ut var dom dubbla och jättevackra men inte var det La Belle Epoquetulpaner jag fått utan någon annan sort uppblandat med Belle. Så här färgglada tulpaner brukar jag aldrig ha även om jag älskar färg så här tidigt på säsongen när man är svältfödd efter en lång vinter. Jag har gått varje dag och beundrat de vackra kronbladen, färgnyanserna och skönheten hos blommorna och tyckt att det blev ju bra ändå fast det var en helt annan sort än den jag faktiskt köpt.

 


Marodören slog till

Stadiga stjälkar har dom här tulpanerna som bär upp de stora magnifika blommorna. Fast det hjälpte inte när fågelmarodören slog till en natt - plötsligt var det flera av tulpanerna som låg ner och när jag kom ut och såg efter var dom avknipsade och blommorna låg kvar på marken. Det var tredje tillslaget på kort tid i trädgården. Jag la de avknipsade tulpanerna i  en zinkskopa, inomhus i växthuset för säkerhetsskull där de fick flyta i vatten så jag kan fortsätta att njuta av dom ett tag till och tackade min lyckliga stjärna att jag hann fota dom innan marodören slog till. Massakrerade den fina anemonen

I höstas satt jag en del anemoner framför den stora mjölkkrukan i rostiga rosenrabatten och när de först kom upp hade jag naturligtvis helt glömt vad jag planterat men när den första började blomma återvände minnet. Underbar liten anemon skiftande i purpur och vinrött - helt magisk. Tills den en dag bara var försvunnen. Enbart en snöplig liten tom stjälk skvallrade om hennes existens. 

Jag hittade sönderhackade kronblad i betongfatet jag gjutit av ett rabarberblad för många år sedan och kunde först inte förstå vad det var för röda kronblad som helt plötsligt låg utspridda i bladet - innan jag insåg sambandet. Min fina lilla anemon hade någon gått lös på och ilsket hackat i småflisor. 

Nu kommer fler knoppar som jag verkligen hoppas "någon" låter vara ifred för den här blomman är helt ljuvlig när hon blommar.Kanske är det samma marodör som ilsknade till  i höstas när jag fyllde zinkskopan med avklippta rosor, tandpetarsilja och jätteverbena. När jag kom ut nästa morgon såg det ut så här.... Inte roligt om det fortsätter

Jag undrar vad det kan vara för fågel och tänker att det är konstigt om skatorna helt plötsligt skulle bete sig så här. Fast man vet aldrig - dom brukar ha full uppsikt över trädgården och invaderar när jag inte är där. 

Hade så fina tulpaner i zinkbaljor i Blomstergården som dom också knipsat av och börjar bli lite orolig över om dom kommer att ge sig på mina uppdragna plantor när dom börjar blomma. Vill ju plocka stora buketter själv och inte att något marodör knipsar av dom för mig. 

Vad är din erfarenhet - har du också fått dina blommor avknipsade i trädgården ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Jätte söta tulpaner💝 Jag tycker också mycket om "pyttipannatulpaner"

    SvaraRadera
  2. Så fint! Ja jag gick en sommar för flera år sen och väntade och väntade på en rosa jättevallmo Pattys Plum skulle slå ut i blom. Fick aldrig se skönheten för skatan knipsade knopparna. Så trist. Nu hade jag gjort en vattenspegel på ett litet bord. Bara skatan som kommer dit och plaskar våldsamt. Inte min favoritfågel.
    Kram Annika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa