onsdag 10 februari 2021

Drömmer innan verkligheten väcker mig med ett brak

  

Drömlik överlevnadsstrategi

Det är nu mitt i vintern när abstinensen är som värst jag drömmer som mest om mitt trädgårdsparadis och hämtar kraft ur alla bilder jag tagit genom åren. Ledorden DRÖM-SKAPA-NJUT får leda mina tankar. Först drömmer jag om alla nya projekt och skapar dom i tanken innan jag förverkligar visionerna och sedan njuter jag i trädgården av det jag skapat. Vad vore vi trädgårdsmänniskor utan våra drömmar ? För mig är dom en överlevnadsstrategi för att ta mig igenom en lång, kall och mörk vinter. 



I ett moln av lavendeldoft

Något jag alltid drömmer om är massor av lavendel i trädgården och det har jag även om lavendellunden framför växthuset inte blivit så där maffig som lavendelfälten i Provence än. Och som i mina drömmar. Vi är på väg att uppfylla drömmen och kommer lite närmare för varje år. På uteplatsen på baksidan som ligger i söderläge däremot sprider sig lavendeln som ogräs och i våras klippte jag ned den obarmhärtigt så nu till försommaren hoppas jag den kommer tillbaka med all kraft igen. Finns det något underbarare än att kliva in i ett moln av lavendeldoft som fyller hela sinnet och sjunka ner i en korgstol och bara njuta?


Det var då - så ser den inte ut nu

Prunka igen

Jag drömmer om att långa perennarabatten skall prunka igen som den en gång gjorde. Den har trots ihärdiga försök att återfå kontrollen växt ifrån mig de senaste åren och gått sina egna vägar. Den rabatten är verkligen ett bevis på att trädgården är levande föränderlig och ingenting är som när jag först planterade och skapade den. Solhattarna som flitigt bredde ut sig i början har tynat bort, anisopen och höstanemoner kommer aldrig tillbaka medan daggkåpan obarmhärtigt vräker ut sig och kväver allt i sin väg. 


När rabatten växte som jag ville


Klipper, luckrar och gödslar

Till våren kommer jag att jobba mycket med jorden för jag tror att det är den som också är ett problem. De senaste åren har jag klippt ner alla perenner direkt i jorden för att skapa mer mull i rabatten och tillfört barkmull och kogödsel. Det är bara att fortsätta det arbetet och tillföra ytterligare gödsel under säsong som hönsgödsel, försöka få fart på plantorna jag planterat de senaste åren och luckra jorden mer så den inte blir så tung. Det var tung lerjord i rabatten från början men vi grävde ur en hel del och fyllde på med ny jord.  Och nu känns det som att rabatten har blivit för torr med åren. Den behöver massor av kärlek känns det som.  



Hav av solrosor

Jag drömmer om en Blomstergård i gamla köksträdgården med mängder av solrosor att frossa i som jag kan plocka av till maffiga buketter att njuta av. Jag skulle vilja göra om Blomstergården helt och en gammal dröm om att fortsätta med muren från växthuset ut i gården så det skapas ett mikroklimat har ploppat upp igen. Hade muren redan i tankarna när vi byggde växthuset men av olika orsaker så blev det inte av då, men jag har inte givit upp tanken så nu testar jag igen att se hur den skulle kunna se ut i mina drömmar. 



Verkligheten dimper ner

En vitkalkad mur med två sköna korgstolar med vackra dynor och ett runt keramikbord framför där man kunde sjunka ner omgiven av solrosor, lavendel och alla sommarblommor i Blomstergården ser jag för min inre syn innan verkligheten dimper ner med ett brak med all målning av degtrågen i Blomstergården som börjar falla sönder och ett växthus som också behöver massor av omvårdnad och kärlek till våren. 



Behöver massor av kärlek och målning

Pardörrarna på framsidan går inte att stänga för att dom har svällt och behöver justeras och plåstras om. Taket behöver en översyn eftersom fogarna börjat torka efter 10 år och läggas om för att hålla så inte rutorna helt plötsligt ger sig iväg. Hela växthuset behöver målas liksom staketet vid långa perennarabatten. Så herrejösses vad jobb vi har till våren förutom att förverkliga den vita murdrömmen. Drömma kan man ju alltid göra - kanske blir den verklighet ett annat år. Ett år då vi inte har någon målning på agendan. Om det nu finns något sådant år? 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

5 kommentarer:

  1. Jeg har kjøpt flere pakker med lavendelfrø i vinter, så jeg gleder meg til våren og jeg kan sette de ut i krukker og urner.

    SvaraRadera
  2. Det kommer bli så fint, så fint. En sak i taget och glöm inte att njuta av det so redan är så vackert hos dig. Våren är lång!

    SvaraRadera
  3. Härliga och gröna drömmar! Ja lavendel vill jag också ha i mängder! Ja det där med målning är mindre kul, jag vet...
    Härliga bilder och TUSEN TACK för fröerna bästa Isa, jag är sååå glad :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa