måndag 15 februari 2021

Solhatten - saknad, älskad men inte glömd

 

Favoritperenn

Jag fattar inte riktigt vad som hände med alla solhattar i långa perennarabatten som trivdes så bra i så många år och sedan bara tynade bort och försvann. En av mina absoluta favoritperenner som jag saknar jättemycket. 
 


Ropade åt mig

Solhattarna var en de perenner som fick flytta in i rabatten när den var alldeles ny. De flesta plantorna hämtade jag från rabatten runt huset som skulle tömmas. Dom var väldigt påstridiga att dom skulle med och jag riktigt hörde hur dom ropade åt mig: "Ta mig - jag vill flytta med!". 
Insektsmagnat

Förutom att dom är vackra så är dom också en riktig insektsmagnat som lockar till sig massor av fjärilar och humlor - såna växter älskar jag i trädgården och planterar nästan bara sådana.
Varmt och delvis soligt

Något år har jag provat att plantera in nya plantor men det har inte hjälpt. Dom står varmt och delvis soligt - dom vill ha väldränerat och jag tycker att växtförhållandena i rabatten skulle gynna dom men något har hänt i rabatten de sista 5 åren. Något dom inte gillar till min stora sorg. 
Vackra grannar

Stäppsalvia med sina blålila spiror hade varit en värdig kompis till de här blommorna med sin ståtliga knapp. Eller kantnepeta som jag planterade in i rabatten i somras när den hade växt sig alldeles för hög i rostiga rosenrabatten - 3 st jätteplantor fick flytta in. Några tappra exemplar av solhatten är faktiskt kvar i rabatten som jag hoppas återkommer till sommaren.


På den tiden solhattarna trivdes i rabatten


Acceptans eller nytt försök

Det är väl bara att acceptera att ingenting varar för evigt och att allt är föränderligt. Förra hösten planterade jag in flera perenna malvor som har liknande färgnyans som de älskade solhattarna och som också kommer att bre ut sig lite buskaktigt om dom trivs. Jag hoppas att dom kommer att trivas i rabatten och i somras växte dom sig höga och blommade fint. 

Eller också gör jag ett nytt försök med raringarna jag inte kan glömma - kanske kan man driva upp dom från frön och strössla med dom och hoppas på ett under. Jorden ska jag ju jobba med till våren och verkligen se till att den är väldränerad och välgödslad. Rudbeckian finns ju i många olika sorter men jag gillar den klassiska "Magnus" bäst. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

8 kommentarer:

 1. Hej Isa!
  Den som trivs och stannar längst hos mig är just Magnus, och de sår jag själv från frö. Har köpt ett antal White Swan och andra som bara stannar en kort stund. Green Twister lyckades övervintra, får se om den är kvar. Vill man ha humlor och andra insekter, då skall man satsa på solhattar. Malva är en annan favorit. Har vita och rosa som frösår sig själv, har sått några mörkare Mystic Merlin, de hoppas jag tar sig, de såg lite taniga ut. Vackra bilder, gör att man längtar till en varmare årstid.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maribel !
   Så roligt att höra att Magnus trivs hos dig och att du lyckats med att dra upp plantor från frö - det ger mig hopp ! Green Twister är ju magisk - hoppas den har överlevt vintern hos dig så du får njuta av den till sommaren.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
  2. Jar också fröer av Magnus på gång, älskar också den dubbla Pink double delight som jag haft i många år.

   Radera
 2. Vad konstigt! Tänk för längesen tyckte jag inte alls om de men nu är de favoriter. De självsår sig glatt. Särskilt i plattskarvar. En fröjd att se hur fjärilar och humlor med flera älskar de. Men vissa växter vill inte. Snödroppar brukar försvinna hos mig.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 3. Klart man måste ha en alldeles egen solhatt i rabatten! Fin för humlor och fjärilar också - bara det!
  Härliga tips och vackra bilder Isa...ja nu längtar man efter lite grönska minsann.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. Hej!Solhatt går jättebra att driva upp själv från frö. Jag drev perenna sorten "Starlight" för nåt år sen och den växer jättebra! Har haft köpta plantor av "Magnus" men de försvinner efter nåt år, tycker den här är åtminstone här ett säkrare kort.Så pröva gärna så egna frön! Somriga dina bilder , får oss att längta..! Ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Det er rart med slike blomster. Noen kommer igjen år etter år før de plutselig ikke kommer et år. Noen kommer ikke i det heletatt, mens noen blir stadig færre og færre. Det er veldig trist med så nydelige blomster.

  SvaraRadera
 6. Försök med frösådd. De blir ju etablerade på rätt plats från början liksom. Men har du tänkt på att din välgödslade luckra jord kanske är för god för dem? I början var du nog inte lika noga? En tanke bara. Jag minns hur rudbeckiorna lyste i din trädgård. Så ge inte upp!

  Kramar och lycka till från Eva-Mari

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa