söndag 7 februari 2021

Första vintersådden för i år

 

Lyckliga händer i jorden

Idag har jag äntligen stoppat lyckliga händer i jorden - i alla fall i jordpåsar i köket och vintersått första omgången fröer till sommarblommorna. En hel del nykomlingar som jag aldrig dragit upp från frö tidigare och en del gamla vänner som jag säger välkommen tillbaka till. Så härligt att vara igång !Direktsådd strandkrassing

Sommaren 2019 direktsådde jag Strandkrassing i rostiga rosenrabatten i framkant och den blommade inte förrän i september om jag minns rätt. I år tänkte jag vara ute tidigare så nu har jag vintersått "Violet Queen" idag och hoppas på tidig blomning som räcker hela säsongen.Fylliga tuvor med små ljuva blommor

Här syns den som tuvor i framkant i rabatten. I somras tog ju kantnepetan och all vallmo nästan över rabatten så vi får se hur mycket utrymme som finns kvar till strandkrassingen - annars får den flytta in någon annanstans i trädgården. Har ju också höstsått massor av olika sorters ringblommor i rabatten dock inte i framkant utan i mitten så det blir spännande att se vad som kommer upp i vår och hur rabatten kommer att utvecklas.Vintersådd tandpetarsilja

I fjol vintersådde jag Tandpetarsilja som tog sig så här bra i växthuset i en uräten skumtomtelåda. Fick massor av plantor som sedan prydde eller mer eller mindre intog nya staketrabatten på framsidan.Blev nästan FÖR bra

Så här såg plantorna ut i september i höstas i rabatten. Så härligt när man kan strössla med dom i trädgården - det är rikedom på riktigt. Då är det värt besväret med omskolning och passning. Jag satt några plantor i långa perennarabatten också och där växte dom inte alls lika bra. Måste jobba mer med jorden i den rabatten och fylla på med kogödsel blandat med mull i vår.  Flera nya sorter

Nu står 8 återanvända druvaskar på brickor i köket i väntan på utforsling till växthuset och kylan. I dom har jag sått:

Minipetunia "Kabloom Denim"

Hängpetunia F1 "Schock Wave Pink Vein"

Rabatteternell "Silver Mist"

Grenkufea "Pink Shimmer"

Aster " Kingsize Appleblossom"

Silversalvia "White Birds"

Stjärnöga "Ballade Mix"

Strandkrassing "Violet Queen"

Det kommer garanterat att bli lika många till för i år tänkte jag vara mer eller mindre självförsörjande på sommarblommor. En del kommer att vintersås, en del drar jag upp inne under växtlampa och ytterligare en del direktsås nere i blomstergården.Inspirerad av Pippi

Stjärnöga har jag dragit upp tidigare från frö, dock har jag aldrig vintersått den men det skall säkert gå bra.  Hur var det Pippi brukade säga ? Det har jag aldrig gjort tidigare så det klarar jag säkert !

Stjärnöga är en väldigt tacksam sommarblomma som blommar hela säsongen om man klipper bort och ansar överblommat. 

 


Nostalgiblomma

Gyckelblomster är en annan sötnos som är tacksam och blommar villigt. Den har jag haft till och från i trädgården och hade den första gången för många, många år sedan i min första trädgård på 80-talet så för mig är den en riktig nostalgiblomma.

Dagarna blir längre och ljusare för varje dag vilket är så himla skönt även om jag längtar mig sjuk efter vår och värme. Abstinensen efter trädgårdsliv är stark nu. Eller efter ett vanligt liv överhuvudtaget där man kan träffa varandra, umgås och kramas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !

Kram/Isa

8 kommentarer:

 1. Underbara ljuvliga bilder! <3

  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla - vi behöver mycket blomstrande bilder nu så vi överlever vintern !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Hej, är ny följare. Ser fram emot att följa din trädgård. Jag har också sått petunior, mimi och häng, men sätter du ut dom i kylan, trodde dom skulle ha varmt. Har vintersått en del perenner och grönsaker enl Sara B. Har ganska mycket perenner men bara en liten grönsaksodling och två hemspikade lådor för täckodlade potatis. Ser fram emot trevligt Trädgårds prat. Bor i Dalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till Isas Trädgård !
   Det mesta går att vinterså och fördelarna är många eftersom man slipper att härda dom innan utplantering osv. Här hittar du bra info om vintersådd :
   http://sandacottage.blogspot.com/2018/01/tips-och-trix-det-mesta-du-behover-veta.html
   Allt gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Härligt! Där du på g! Även om isiga vindar drar runt husknuten så kommer det väl en vår framöver....jag är såååå trött på is och att frysa nu!
  Som vanligt är dina bilder som balsam för själen Isa :)
  Kram från ett vintervitt Öland & Titti
  (Psst, TACK snälla för fröerna, de har landat här nu!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   Så härligt att fröerna hittade fram - stort lycka till med sådderna, hoppas du får mycket glädje hela sommaren av ljuvliga Blomstermoroten.
   JAA - nu vill man ha vår !!!
   Ha det så gott !
   KRAM/Isa

   Radera
 4. Jag brukar fråga efter godisburkar i butiker ( stora godisaffärer typ candyz ger gärna bort då de annars måste betala för soporna) sen gör jag hål i botten (dränering) på en burk och planterar i, sedan sätter jag den burken i en annan av samma sort så kan det inte läcka/bli för blött.

  SvaraRadera
 5. Jeg har kjøpt mye frø i vinter og bare venter på at jeg kan så de i potter. Tenkte kanskje det var litt i tidligste laget, men det er vel snart mars og på tide å gjøre det. I år har jeg kjøpt meg drivhus, så jeg er ikke så utsatt for at plantene skal fryse som om jeg planter de helt ut.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa