torsdag 25 februari 2021

Om kärleken till böckernas fantastiska värld

 

En tjock volym av "Vi på saltkråkan"

Alltså - vilken tur att det finns böcker att fördjupa sig i och drömma sig bort till när världen där ute är som den är. Plussar man på med lite kronisk sjukdom som medför en hel del ofrivilliga soffdagar blir BÖCKER ännu mer värdefulla. Jag har alltid älskat att läsa och kommer fortfarande ihåg upphetsningen när helt plötsligt en tjock volym av "Vi på Saltkråkan" dök upp på hyllan framför mig på byns bibliotek när jag gick i tvåan. Eller när bokhandlaren lyfte upp jalusin till Wahlströms eftertraktade röda och gröna ryggar med böcker som handlade om Lotta eller Kitty för att inte tala om alla hästböcker som lockade en hästtokig liten tjej. Dessutom doftade det på ett speciellt sätt när jalusin rycktes upp och härligheten blottades. 

Det var på den tiden när man fortfarande gick i skolan på lördagar (japp - så gammal är jag) och läraren läste högläsning sista timmen på mellanstadiet och alla satt andäktigt och lyssnade, sedan öppnade skolbiblioteket en timme och man fick botanisera bland alla spännande böcker - det var lycka för en bokälskande elvaåring att släpa hem en hel kasse full med olästa böcker. 


Sparade Billybokhyllorna till facklitteraturen


Nya böcker gjorde entré

Böcker har alltid följt mig genom livet och ett tag jobbade jag också på ett bok- och tidningsförlag där recension exemplar gärna fick följa med hem och fyllde på mina allt mer svällande bokhyllor. När jag för ca 18 år sedan ändrade hela mitt liv, träffade Mannen med stort M och flyttade gick jag igenom alla mina böcker. 

Jag tog varje bok i handen och kände in om jag var klar med den eller inte och gjorde mig av med mängder av böcker som skulle till någon ny läsare för ge lite glädje i livet så det var inte så många exemplar som fick följa med till mitt nya liv. På något konstigt sätt har ändå nya böcker gjort entré och i en aldrig sinande ström har dom fyllt hela huset så i höstas köpte vi äntligen drömbokhyllorna och fyllde upp vardagsrummet så jag fick lite ordning på dom.
Äntligen ordning

Är så glad och lycklig över mina bokhyllor och ordningen dom gett - nu står böckerna i genreordning och titlarna är lätta att hitta. Jag gillar inte så mycket deckare även om det finns ganska gott om dom eftersom maken gillar dom även om han inte är en sån bokmal som mig. Jag har nog en ganska bred smak och favoritböckerna läser jag gärna om - ibland flera gånger.Busigt och lekfullt pussel

En ofrivillig soffdag pendlar jag mellan att läsa böcker eller lägga pussel om böcker. Ravensburger har blivit en favorit och just den här är en fantastisk, fantasifull och rolig bokhandelspussel. Det pusslet kommer nog hålla mig sysselsatt i veckor. Böcker som handlar om böcker och blommor

Det finns också många böcker som handlar om just böcker så man får dubbel dos som bokälskare. Charmiga "Den lilla bokhandeln i i hamnen" innehåller flera av karaktärerna man tidigare lärt känna i Jenny Colgans böcker och kräver inte så mycket av en, vilket är skönt en smärtsam dag. 

"Där kräftorna sjunger" har jag nyss läst ut och den var helt fantastisk - förstår att den säljer i stora upplagor runt om i världen. Så välskriven, så spännande och tragisk på sitt sätt - den rymmer allt en bra bok ska innehålla. Den kommer jag att läsa om flera gånger och återvända till.

"Stöld" är jag väldigt nyfiken på och även Lucy Dillons senaste. Eftersom jag skall bli blomsterbonde (för självbehov) läser jag gärna böcker om odling av blomster till plock och Rebeccas bok är fantastisk, kreativ och inspirerande i sin genre. Favoriterna läses om och om igen

Vissa böcker återvänder jag alltid till som "Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt"  som är en riktig favoritbok. Serien "De sju systrarna" älskar jag och ser fram mot när den sjunde och sista boken i serien släpps i maj. Alex Schulman är en fantastisk författare och hans "Överlevarna" håller jag lite på - det bästa skall man spara lite på och ha framför sig.

"Bibliotekarien i Auschwitz" har jag precis börjat läsa och den är så stark och bra skriven att man riktigt känner att man är där - så den läser jag i etapper. Miljön är ju inte feelgood precis och lite hårtsmält. Tänk att dom var beredd att offra livet för de få böcker de lyckades smuggla in och jag tror till och med att boken har verklighetsförankring. Så starkt. 

Hanna Wendelbos böcker är otroligt vackra och ger massor av inspiration inför sommarens blomsterodlingar och skapande av vackra buketter och blomstermandala. En riktig njutarbok. 

Har man bara bra böcker som öppnar nya världar klarar man det mesta - tänk så mycket man får uppleva hemma i soffhörnet under en skön filt, medan blåsten rister där ute. Så himla skönt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Håller med! Vad vore livet utan böcker? Läser också om favoriterna och skulle egentligen behöva ytterligare en bokhylla.

  Ha en fin helg!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Har man bara böcker och en trädgård så klarar man både pandemi och smärta. Många av mina favoriter du visar, gillade dock inte När kräftorna sjunger som många andra gjort,vet inte riktigt varför men så var det..
  Ha det så bra.
  Helena

  SvaraRadera
 3. 2 måsten! Böcker & blommor! Bra boktips, ja det behöver man alltid :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. Ja jag har också alltid gillat böcker och läsning. Som liten flicka plöjde jag också hästböcker och gillade nog hästarna och hästlivet i böckerna bättre än i verkligheten. Jag har rensat ut en massa böcker hemma den senaste tiden. Känner inte att jag måste ha kvar alla. De jag sparar är mest om blommor och trädgård, kokböcker som jag återkommer till. Visst köper jag böcker emellanåt men jag lånar oftast på biblioteket och lyssnar också på en hel del böcker. Där kräftorna sjunger gillade jag. Just nu lyssnar jag på Samlade verk av Lydia Sandgren. Beställt Hannu Sarenströms senaste bok på biblioteket men ska nog ta en titt på det som är kvar av bokrean också.
  Kram Annika

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa