söndag 21 februari 2021

Den stora klippningen i växthuset nalkas

 

Bara en vecka kvar

Tänk att det bara är en vecka kvar av februari - yippie ! Snart är vi inne i första vårmånaden mars och det skall bli helt underbart att få börja leva lite växthusliv igen, så jag har längtat. I år ska den jättelika klematisen i växthuset klippas ner tidigt.



Klippa tidigt i år

Klematisen Sweet summer love täcker in hela östra gaveln och det är ett mastodantjobb att klippa ner den på våren. I fjol hade det börjat slå ut en hel del grönt  i allt det torra innan jag kom mig för så det var lite tråkigt att behöva klippa bort fräsch spirande grönska. Så i år ska jag ta mig an den i tid - lagom till nästa helg nu när kylan är borta.



Enorm som fullvuxen

Den är verkligen enorm som fullvuxen varje sommar och i somras tror jag den slog rekord. Utifrån ser man bara en grön vägg.



Tusentals små blommor

När jag först läste på om klematisen trodde jag inte det var sant att den fick tusentals små lilaröda blommor under en säsong. Nu vet jag att det är så. Hon är otroligt blomrik och det signar ner kronblad (också i tusental) över fönsterbräda, snickarbänk och jordpåsar. Inte alltid lika roligt, måste jag medge.



Kräver återkommande städning

Man får göra en ordentlig städning några gånger per säsong och en storstädning vid nedklippningen. Dessutom förlåter jag henne för hon är så vacker när hon blommar från juni till sent in i oktober. 



Klär in det mesta i sin väg

Det är inte mycket som kommer undan hennes lianer - hon klär in det mesta i hennes väg. Ibland får jag klippa till när hon blir lite väl närgången även under säsong.



Hinner inte med

Även fast jag försöker att rikta in henne mot stegen hinner hon klä in fönsterluckorna och fortsätta mot den vägghängda ljusstaken och hyllan på murväggen innan jag hinner binda upp henne.



Kommer snällt igen

Jag och maken brukar hjälpas åt för man måste klättra på trappstegen för att nå upp. När man väl klippt ner allt, sopat upp alla kronblad och putsat alla fönsterrutor på gaveln känner man sig ganska nöjd. Och hur hårt jag än klipper ner henne så kommer hon snällt igen. 




En dag i taget kommer vi närmare

Härligt att drömma och planera inför kommande vår och sommar - det ger mig kraft och styrka att orka med vintern. Tycker vinterhalvåret blir jobbigare och jobbigare ju äldre jag blir. Fast en dag i taget kommer sommaren, värmen och trädgårdslivet närmare. UNDERBART !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Glad vår i kommande! Lycka till med klippningen, vilket jobb. Och vilken växtkraft, har svårt att förstå att den hinner så långt på en säsong.

    SvaraRadera
  2. Hvor er den altså flot. Jeg er imponeret over, at den tåler varmen. Jeg synes, det er svært at få 'almindelige' planter til at trives inde. Jeg havde engang en anden sort, der havde samme type blomster. Den duftede krydret. Desværre vil den ikke bo hos mig.
    Hilsen Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Den påminner om Summer snow, i din beskrivning. Den växer enormt mycket på en säsong. Namnet är noterat, skall se om jag kan få tag på den. Visst är det härligt när våren närmar sig. Tog min första cykeltur idag. Har varit väldigt halt, men nu är gator och cykelvägar bara.
    Ha det gott /Kram, Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa