lördag 19 december 2020

Ljuvlig solig dag i Blomstergården - planerar nästa säsong

 

Solen tittade in 

Idag visade sig äntligen solen och det var magiskt att strosa runt i blomstergården och pyssla lite. Det kändes som vår i vindarna och jag blev snabbt alldeles för varm i mina tjocka vinterkläder som jag pylsat på mig. Fortfarande är det så varmt och löst i jorden i de militära degtrågen i blomstergården att det går att höstså eller vad man skall kalla det så här sent i december. 


Jätteverbena i nya rabatten på framsidan i somras

´Fått sällskap i degtråget

I ett av degtrågen har jag flyttat in massor av små plantor av jätteverbena tidigare i höst som skall få husera där till sommaren och nu passade jag på att även så in tandpetarsilja och ringblomma Pink Surprise i samma tråg. 

Vill att trågen formligen skall digna av sommarblommor huller om buller så det inte syns så mycket att man klipper av till buketter. Har preppat trågen med kogödsel i pelletsformat så dom skall få en bra start i vår och sedan skall dom gödslas med massor av hönsgödsel och nässelvatten nästa säsong för att blommorna ska skjuta i höjden och må bra. Vem är vem ?

Tandpetarsiljan är så vacker även som torkad och påminner väldigt mycket om Blomstermoroten Dara som jag också tagit blomställningar för tork att ta fröer ifrån och lagt på samma bricka. Lite svårt att se vad som är vad så nu hoppas jag att jag tagit rätt. Helt fantastisk - måste säga det igen !

Har sagt det massor av gånger tidigare det här året och jag säger det igen - tandpetarsiljan var helt fantastisk i rabatten på framsidan och tänk att för ett år sedan var första gången jag överhuvudtaget visste att den här blomman existerade. Stadsparken i stan hade den i sina rabatter i fjol och jag fastnade direkt. Nu kommer den alltid att finnas i trädgården i någon form.  
Strösslar fröer

Både tandpetarsiljan och jätteverbenan är så användbara i stora buketter som jag planerar att plocka massor av nästa sommar - så underbart att drömma om i decembermörkret. Flera sorters fröer till solrosor är också inköpta och kanske skall jag våga så även dom nu i dagarna. Man kan ju alltid prova sig fram vad som funkar för höstsådd. Blåklint Classic Magic i dramatisk färgsättning från mörkt purpursvart till vitt skall jag så i alla fall och olika sorters Cosmos Rosenskära för den har jag strösslat ut tidigare år med bra resultat och Jungfrun i det gröna Miss Jekyll Rose. 
Här skall komponeras

Blomstergården känns väldigt kal och nästan lite ogästvänlig så här års och det krävs en hel del fantasi för att "se framför sig" hur lådorna skall kunna se ut när de blommar för fullt nästa säsong. I de här lådorna planerar jag höga blomster i mitten av lådorna som solrosor, blomstermorot eller en hög dubbel aster med lägre runt om och gärna sådana som väver sig in med sitt bladverk. 

Nu återstår att komponera ihop en del av de fröpåsar jag har (massor) så det blir snyggt även i trågen och inte enbart i buketterna som skall plockas. Jag har svårt att blanda för många färger och sorter tillsammans - det måste vara harmoni.  Tre max fyra olika sorter i varje tråg blir lagom tror jag. Om jag utgår från de höga växterna och lägger till det som passar till blir det en bra strategi att utgå från. Totalt har jag sju tråg att så i och komponera plockblommor. 
Viktigt med gräs

Sommaren 2018 såg ett av degtrågen i blomstergården ut så här - vilket för mig är en harmonisk blandning även om man kanske inte plockar varken svartkål eller kryddtagetes till buketter men det är växter som jag absolut vill ska finnas där ändå. Olika sorters gräs är också en viktig komponent som tillför lite rufs och mjukar upp intrycket. Gräs kanske jag vintersår i växthuset i lådor och planterar ut  i vår istället där det passar in.   
Målning står på schemat i vår

Mitt planteringsbord som står mitt i blomstergården har börjat vittra sönder och det är kanske inte så konstigt eftersom jag skaffade det till min förra lilla radhusträdgård i slutet av 90-talet så det har varit med länge och klarat utelivet. Behöver en hel del kärlek i vår liksom växthuset och långa staketet vid perennarabatten. Degtrågen skall också oljas in så det råder ingen brist på arbete i trädgården nästa säsong och snart är vi där. Tycker det går med en rasande fart och snart börjar ett nytt år. Undrar vad 2021 bjuder på ? Måtte det bli bättre och friskare än 2020 !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Härligt med lite frötankar såhär i december! Tandpetarsiljan (lustigt namn förresten!) är magisk...den kommer att finnas hos mig också nästa sommar :)
    Adventskram från Titti

    SvaraRadera
  2. Kaunista ja upeat istutuslaatikot.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa