torsdag 10 december 2020

Som en värmande ljusglimt i mörkret landar frökatalogerna i brevlådanBlir lycklig långt in i själen

Mitt i djupaste mörkret dök den upp som en värmande ljusglimt i brevlådan - frökatalogen från Impecta. Full av livfulla små blomstersjälar som ger hopp om livet efter grådis som aldrig lyfter, världspandemi som breder ut sig åt fel håll och en trötthet som gnager i kroppen. 

Jag blir lycklig långt in i själen bara jag slår upp katalogen och möts av glänsande sommarmalvor med  bedårande rosa mittstjärna som strålar mot mig från katalogsidorna,  underbara zinnior som sprakar sida upp och sida ner och ler förföriskt med sitt dahlialiknande utseende och nyheten ( i alla för mig) bladdill med sitt finflikiga bladverk och skira dillkronor som skulle passa perfekt i kommande blomsterarrangemang som jag drömmer om att skapa i mängder nästa säsong. 


Underbara Slöjsiljan hade jag i trädgården 2015

Trodde jag fyllt fröförrådet

Innan denna upplevelse tyckte jag att jag hade nog med fröpåsar och hade redan köpt på mig ett antal favoriter redan i höstas från olika håll men nu poppar det upp nya kombinationer och "måste-ha-blommor" huller om buller i takt med att jag bläddrar i katalogen. Slöjsilja hade jag för några år sedan och den skall få göra comeback i år - så vacker och skir. Blomstermoroten Dara, Jätteverbena och Tandpetarsilja har jag redan egna fröer till samt massor med småplantor så jag blir självförsörjande till nästa säsong och dom är ett måste i trädgården. 


Ljuvliga Sahara blir lätt en favorit i trädgården


Ljuvlig, dubbel och i olika nyanser

Sommarrudbeckia ligger redan i frölådan - en riktigt rufsig dubbelblommande i gula toner med brun knapp vid namn Goldilocks samt favoriten Sahara - dom skall nog få en egen odlingslåda i Blomstergården. 


Ms Mars är en röd solros som blir ca 80 cm

Stora fång vill jag plocka

Stora fång med solrosor Pacina Gold och Ms Mars där fröerna redan inhandlades i höstas och ligger på skrivbordet framför mig är som en uppenbarelse i mina dagdrömmar liksom den ljuvliga sommarastern Silvery Rose i pionformat och Blåklinten Classic Magic i en dramatisk blandning från mörkt purpursvart till vitaste vitt. 


Kornvallmon Pandora uppträder i många olika skepnader

Höstsådd och mer skall det bli

Mängder av rosenskäror i olika höjder vill jag ha som Sensation mixed och Dwarf Sonata Mixed - gillar deras dilliga bladverk och näpna utseende. Ringblomman Snow Princess har jag redan höstsått rikligt av i rostiga rosenrabatten men även i Blomstergården är hon välkommen att titta in. Kornvallmon Pandora hoppas jag trivdes så bra att hon vill komma tillbaka nästa säsong - tog egna fröer som skall portioneras ut vilket jag trodde att jag redan gjort. 


Nästa år skall Blomstergården prunka av enbart blomster till plock

Prunkande Blomstergård

Nu blir det till att skriva listor på alla godingar som skall få samsas i Blomstergården nästa säsong och vilka som skall få växa var och vilka som skall kompletteras med nya inköp - jag vill ju att gården skall se vacker ut även när blommorna växer där och inte bara i plockade buketter. 

Så härligt att fantisera om i dessa dystra tider och ikväll somnar jag nog gott med lysande påfågelsblomster, pastelliga lejongap och charmiga blomsterlin på näthinnan. Sämre godnattsällskap kan man ha än en frökatalog full med hopp om kommande blomstrande tider !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Ja jag känner igen det där! Vad vore livet utan fröer och en kommande vår?? Inte mycket!
    Denna gråa och mörka decemberdag när regnet öser ner så längtar extra mycket...
    Kram och ta väl hand om dig Isa!
    Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa