lördag 21 november 2020

Växthus i pepparkaksdeg

 

Pepparkaksdeg och gelatin

I morse när jag fortfarande låg och drog mig och maken frågade om det var något jag ville ha från affären när han skulle åka sin vanliga helgrunda för inköp av tidningar osv så högg jag till med mer pepparkaksdeg och flera förpackningar gelatin för kanske skulle jag försöka mig på att skapa ett sånt där vackert växthus i pepparkaksdeg som jag sett på nätet.Hade glömt hur mycket jobb det var

Som tur hade jag glömt bort hur mycket jobb det är med att skapa ett pepparkakshus eftersom det var många år sedan sist och då köpte jag alltid en färdig byggsats när killarna var små. Nu skulle jag skapa min egna väggar, gavlar och tak - det gällde att mäta noga så alla delarna skulle passa ihop på slutet och få över alla delar hela till plåtarna. 
Brände mig som vanligt

Jag skar ut hålen för fönstren när jag fört över delarna till plåten så gick det lättare. Det var också lättare att låta delarna vara ganska tjocka för annars var det lätt att dom gick sönder någonstans. Sen blev dom ju lite vinda och sneda ändå men Gud så roligt det var att bygga växthus av pepparkaksdeg och gelatin. 

Utom att jag brände mig som vanligt på det heta smälta sockret - och det hade jag inte glömt. Min stackars tummetott fick spolas under kallt vatten och sprutas med kylbalsam och sedan var det bara att fortsätta byggandet. 
Spritsade och spritsade och spritsade

Jag tror jag gjorde mellan 10-15 små strutar av bakplåtspapper för att spritsa kristyr på växthuset - jag gillar ju när det more och till slut var jag rejält trött på att spritsa, men det var vansinnigt roligt att se växthuset växa fram under kristyrskapandet. Det blev ingen lunch i dag utan en chokladcroissant på stående fot för nu kunde jag inte släppa växthuset förrän det var klart. Det tog större delen av dagen i anspråk innan det var klart. 
Hittade minisaker

Jag hittade en liten tunna, vattenkanna och spade och kratta i gömmorna som fick flytta in framför växthuset och några minikrukor sedan hastade jag ut i trädgården och plockade in en liten ljusslinga på battteri som funkade alldeles utmärkt när jag bytt batterier. En rostig Merry Christmashälsning fick hänga på tunnan. Vet att jag har flera små minigranar någonstans på vinden i någon jullåda som jag får leta efter i morgon och en julkrans att hänga på dörren till växthuset.
Luftigt på gavlarna

Mitt eget växthus har ju luftspalter längs långsidorna och växthuset i pepparkaksdeg blev också väldigt luftigt fast på gavlarna kontra taket men när jag spritsat en hel del kristyr så syns det inte så mycket. 

Är jättenöjd med mitt första försök att skapa växthus i pepparkaksdeg - att jag fick ihop det över huvudtaget. Nu kom jag på att jag några trädgårdsmöbler i miniformat, staket och bro som jag skickade efter när jag fick ett ryck att skapa miniträdgård fast jag aldrig kom till skott med det. Får nog göra en ordentlig raid i skåp och lådor i morgon och gå på skattjakt. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

17 kommentarer:

 1. Men människa! Så duktig du är! 😃 Jag är väldigt, väldigt imponerad! Tusen tack för fröerna - det ska bli så spännande att så dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej !
   Tack snälla du - det tog en hel dag med brännskador och smält socker överallt.
   Hoppas du får mycket glädje av fröerna !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Det er så utrolig smukt. Sådan et gad jeg godt at eje.
  Det har du gjort så smukt.
  Jeg forsøgte sidste år.
  Men min dej hævede og blev både tykt og tyndt.
  Øv altså........

  Smuk søndag
  Klem

  Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotte !
   Tack snälla du - det är inte så lätt det där att få till degen. Mina blev nog också både tjocka på vissa ställen och tunnare på andra.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Svar
  1. Tack snälla du !
   Ha det så gott!
   Kram/Isa

   Radera
 4. Men så himla FINT! Wow! Vem vill inte ha ett växthus som doftar pepparkaka?!
  Ha en fin söndag nu!
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   TACK ! Nu doftar det pepparkaka i hela köket -underbart!
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 5. Men så fint! Vilket jobb du lagt ned!! Jag är imponerad!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla !
   Tusen tack ! Det var fantastiskt roligt att skapa växthuset - får se hur länge det håller.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 6. Så fint Isa! Vilket arbete! Nämnde faktiskt för mannen att ett pepparkaksväxthus kanske? Han gjorde alltid alla möjliga pepparkaklshus när pojkarna var små. De fick önskar så det blev både Eiffeltornet, Colosseum, vårt hus och stugan, riddarborg och jag vet inte allt.
  Kul att se ditt fina växthus av pepparkaka vi får se om det blir något här.
  Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika !
   Waoo - vilken man du har som kan skapa så. Ett växthus låter som ett enkelt fall för honom - är imponerad !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 7. Vilket jobb! Så roligt... och vem passar väl bäst att göra ett pepparkaksväxthus?

  Mys vidare med ditt pysslande!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Mari !
   Tusan tack ! Så roligt att skapa när man har kraft, ork och lust samtidigt, det är då man får passa på.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa