lördag 14 november 2020

Planterat lökar för våren - Blomstergården ska blomstraHäng i Blomstergården

Idag har jag hängt i blomstergården och planterat lökväxter i zinkbaljor - jag som inte alls skulle ha några tulpaner etc i år. Jag brukar alltid ha en så bra vision och sedan slår verkligheten till och lökarna kommer inte ner i jorden, varken i rabatterna eller i baljorna. Så i år är verkligen ett undantag - kanske för att hösten fortfarande håller i sig, energin rann till och det fortfarande går att plantera.
Snubblade över lökar

Det hela började med att jag cyklade till min närmsta handelsträdgård efter jobbet under veckan. Är så lyckligt lottad att jag är där på 10 minuter - en härlig cykeltur genom vacker natur. De enda lökarna jag skulle ha var vitlök - de skulle jag ju egentligen ha inhandlat för länge sen, men nu blev det inte så.

Vitlökarna var slut sedan länge men alla andra lökar var det 50 % på och vilken trädgårdsnörd kan motstå ett sånt tillfälle. Inte den här i alla fall. Att vara binas bästa vän i vår var inget jag kunde motstå - så nu är både vackra krokus, lågväxande tulpaner, klotformade allium och glada narcisser planterade i zinkhinkar och baljor i blomstergården.
Så vackra

Alltså - hur vackra blir inte dom här dubbla tulpanerna Sensation i zinkbaljor. Nu har ju jag aldrig lyckats med plantering av tulpaner i kruka och gav upp försöken för några år sedan men nu j-r ska det lyckas. Hinkarna och baljorna ska få flytta in i garaget i vinter och sedan ut till växthuset i vår. Jag har vattnat igenom en gång och sedan skall jag hålla mig från att vattna tills dom kommer upp i vår en bra bit och knoppas.  Man vill ju inte att lökarna ska ruttna bort. 
Min nya älskling

På handelsträdgården väntade också en överraskning - bland alla lökar hittade jag min nya älsklingstulpan La Belle Epoque. Jag tyckte den var för dyr när jag hittade den på nätet tidigare i höst men nu var det ju 50 % mitt framför ögonen på mig så det var bara att hiva ner 2 förpackningar i korgen. Vilken lycka ! 
Första året

Dom var ju helt magiskt vackra i våras i alla sina olika stadier. Var helt hänförd och njöt av dom varje dag och länge blommade dom också. Det var första året jag hade dom och vet ju inte om dom kommer igen nästa år eller om dom är engångsblommande som många andra tulpaner nu för tiden.
Här har dom precis slagit ut på stadiga stjälkar - en riktig primadonna. Jag planterade mina nyinköpta lökar i långa perennarabatten där jag tror att dom gör sig bäst.
Krokus i verktygslådan

Letade fram allehanda zinkbaljor och hinkar och de flesta var inte tömda på sommarblomsjorden utan jag återanvände jorden och tillförde lite nytt tillsammans med benmjöl. Till och med en gammal sliten verktygslåda platsade - där fick ett gäng krokus flytta in. 
Kommer inte att komma ihåg

I vår kommer ju inte jag att komma ihåg vad jag satt var så jag letade fram några träpinnar från växthusgömmorna och en märkpenna så några är i alla fall uppmärkta. Skulle behöva fler zinkhinkar och baljor

Det skulle ju vara ljuvligt om alla baljorna och hinkarna prunkade i vår och lyste upp Blomstergården innan den "riktiga " sommarsäsongen sätter fart. Jag satt en sort i varje kruka så kan man sätta ihop dom sen i grupper. Och nu skall dom få flytta in i garaget i vinter. 

Undrar om handelsträdgården fortfarande har lökar kvar - detta gav faktiskt mersmak, kanske blir det ytterligare en cykeltur till veckan för nya fynd. Får nog ändra min devis vi brukar köra med varje sommar "man kan aldrig få för många zinkvattenkannor" till "man kan aldrig få för många zinkbaljor" för nu skulle jag behöva fler och zinkvattenkannor har jag hur många som helst. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

Kika gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare har för sig ! 

2 kommentarer:

  1. Tulppaanit ovat todella kauniita kukkasia 💐

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Hoppas de blir riktigt fina i vår. Tyvärr lyckades inte jag alls med mina planteringar i krukor, så det har jag slutat med. Kanske skall göra ett försök med zinkbalja för jag har några lökar kvar.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa