måndag 16 november 2020

Purple Sensation och klotlök bland jättedaggkåporna

 

Trevlig utveckling

Våren 2018 hade jag Allium Purple Sensation bland jättedaggkåpan i långa perennrabatten. Varje dag efter jobbet gick jag en runda för att se vilka som kommit upp och vilka som var på väg att börja blomma - det var så trevligt att följa utvecklingen och dom gjorde sig så snyggt mot det vaniljgula staketet när dom väl blommade. Ett härligt välkomnande när man klev in i trädgården. 


Nysatta igen

Våren 2019 kom en del tillbaka och våren 2020 var det bara några enstaka som inte orkade gå i blom. Nu har jag planterat 30 st nya lökar av Purple Sensation och hoppas på samma blomning till våren. 
Lång väntetid i kartongen

Jättedaggkåpan döljer sedan de fula gula bladen  med sin växtlighet så dom behöver man inte se. Är så glad att jag till slut fick ner lökarna efter att dom stått i sin kartong alldeles för länge. Lökarna var fortfarande fasta och fina så dom hade som tur var inte farit illa av den långa väntetiden.Vackra klotlök

I ruinrabatten grävde jag i dag ner 20 st klotlök som kommer att göra sig fint bland jättedaggkåpa, nävor och pioner. Här på bilden som är tagen på Engelska Trädgården på Österlen samsas den med nävorna och älskas av humlorna.Vackert sällskap

Kransveronica i samma färgton är också oerhört vacker tillsammans med klotlöken. De här bilderna är tagna i början av juli på Österlen så klotlöken blommar relativt sent på säsongen. Synd att Kransveronican inte trivs så bra hos mig - det är förmodligen för torrt om fötterna i rabatten. Det är flera växter som solhattar som jag haft stora bestånd av som klingat av för att till slut nästan försvinna pga att rabatten blivit torrare. 
Alla pioner i ruinrabatten

Tidigare i höst flyttade jag ännu en pion till ruinrabatten så nu finns här 4 pioner som jag hoppas ska blomma maffigt i vår. Nu är pionerna på samma ställe och det känns skönt att ha dom samlade i en och samma rabatt. Tror klotlöken kan göra sig bra här och förhoppningsvis tränga sig upp bland jättedaggkåpan och ta lite plats.Drömmer om hur det blir

Härligt att frossa i lite sommarbilder när man varit ute i trädgården och drömma om hur nysatta lökar skall blomstra nästa sommar nu när allt har gått till vila och är brunt, torrt och dött. 

Idag har jag klippt ner pionerna, tagit upp några dahlior från sina krukor och lagt på tork i garaget och matat alla rabatterna med Algomin Eko så dom slipper somna hungriga och vaknar pigga och alerta i vår. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Ja, det behövde man verkligen, få till sig lite vackra trädgårdsbilder från sommaren! Daggkåpor är ju så fina när de är som de på bilden. Och fint med allium till, det skall jag nog ta efter till nästa år. De jag satte ner nu hamnd bland stäppsalviorna bland annat. Och det blir nog fint det med ;)
  Ha det gott, ta hand om dig med!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 2. Väldigt fint tillsammans. Vi hade klotlök i år för första gången. Lite gängliga och spretiga eftersom de var ensamma i rabatten. Men det går ju att plantera annat runt. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Minulla on myös noita laukkoja pionien väleissä. Pioneja minulla on yli kolmekymmentä kappaletta. Paljon en minä istuttanut nyt sipuleita mutta jotain kuitenkin.

  SvaraRadera
 4. Sitter och njuter av dina bilder...utanför fönstret är det grått. Härlig inspiration du bjuder på och det får bli några allium nästa år :)
  KRAM från Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa