fredag 27 november 2020

Första riktiga frostnatten och snart advent

 

Väckt av månen

I natt var det den första riktiga frostnatten med 3.8 minusgrader när jag vaknade tidigt i morse vid 04.30-tiden. Månen som håller på att bli full har hållt mig vaken flera morgnar och det var bara att kliva upp och sätta på en deg när man ändå kände sig pigg och hade en hel ledig dag framför sig. Inne från köket kunde jag se att växthuset var insvept i ett frostigt tunt täcke och att hela trädgården förvandlats under natten. 
Pudriga fröställningar

Jag var bara tvungen att gå en vända och välkomna denna nya vita värld som pudrat jätteverbenan i rosenrabatten på framsidan med ett tunt lager vacker frosting. Är så glad att jag låtit fröställningarna stå kvar och ångrar nästan att jag klippte ner tandpetarsiljan för jag tyckte den började bli så ful. 
Blommat oavbrutet

Det var ju inte så länge sedan det såg ut så här i rabatten. Jätteverbenan har varit fantastisk i trädgården den här sommarsäsongen, blommat oavbrutet och hängt så där snyggt över staketet.  
Ett smycke

Som ett smycke står den där - den rostiga stolen jag fyndade hos Karl-Fredrik. Nu är den så vacker med sin snirklighet som framträder extra mycket med en fernissa av frost. 
Svart/vit värld

Så häftigt att jämföra bilder från sommaren med dagens - det är som att kliva från en svart/vit värld till en färgstark blomstrande och påminna sig om att utan den svart/vita så skulle vi inte ha någon färgstark heller. Det är som yin och yang, solen och månen, hav och land. Motpoler som inte skulle kunna existera utan varandra. Utan en mörk, grådyster november - skulle vi inte kunna njuta av augusti med sin fantastiska växtkraft. Det finns något vilsamt och trösterikt i det.  
Blå himmel och sol

Det ser ut att bli en fantastisk vacker dag med blå himmel och sol. Skall nog passa på att flytta in de sista pelargonerna från växthuset idag - det är inte säkert att de klarar en till frostnatt. De brukar klara ner till 5 minusgrader i skydd av växthuset men det är dumt att chansa - det har jag gjort tidigare med dåligt resultat även om det då har handlat om billiga zonalpelargoner som jag brukar komplettera med varje sommar.Myser med rena fönster

Jag passade på i måndags då jag också var ledig att putsa en del fönster, tvätta mattan i köket och sätta upp adventljusstakarna. Så nu myser jag när jag ser ett rent fönster i skenet av ljuset. Julgardinerna är på plats och det är så mysigt att komma upp på morgonen och tända stakarna och stjärnorna. På växthuset hänger en gardin av ljusslingor som tänds automatiskt - trodde jag skickat efter 9 meter men tydligen var den bara 5 m för den räckte inte till hela längden på växthuset. Får se om jag flyttar den i helgen och sätter upp något annat där. Skaldjurskasse till middag

Idag fokuserar jag på städning och bakning så hoppas jag pyssla lite och fixa till utomhus under helgen. Jag mår så bra av att ha undanplockat och rent omkring mig - då får jag ett lugn. Ibland är det lite rörigt här hemma och det är nog jag som står för den biten. Är man en kreativ person blir det lätt så. 

De glutenfria baguetterna står på svalning och de ser lovande ut. Kommer att bli så gott till skaldjurskassen vi beställt till kvällens middag från Parkhallen nära oss. En kasse fylld med skärgårdssoppa med fisk och skaldjur, krabba, färska räkor, mango/chilidipp, kräftsallad med vitlök och chokladmousse som avslutning. Det är så behändigt att bara hämta och det känns lite lyxigt att ha middagen klar i kylen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Ljuvliga och frostigt vackra bilder! Städning behövs här också och lite bakning också...
  Den där kassen med gott låter inte dum alls :)
  Ha nu en skön helg och advent!
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
 2. Janicke Henrikson28 november 2020 23:50

  Så vackert du skriver och så vackra foton du tar!
  Även här i Stockholm var det en frostig natt för första gången denna årstid, vad man nu ska kalla den. Hittills mild höst men nu ett stort kliv mot vinter.
  Tack för att du delar med dig, god helg till dig.

  SvaraRadera
 3. Oi miten kauniita kuvia ja tuo ensimmäinen kuva kiinnostaa erityisesti. Mistä olet moisen kaunottaren ostanut ❓❤

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa