onsdag 8 april 2020

Zinnia - en blomsterdam som har bråttomMin hjärna är ockuperad

Jag borde ha kommit ihåg hur det var ifjol, men det gjorde jag inte. Tror till och med att jag lovade mig själv att inte göra om det. När våren kommer och fröerna ska sås då är fjolårets erfarenheter som bortblåsta ur min hjärna. Hjärnans skrymslen är istället fulla att grönskande visioner, färgsprakande drömmar och prunkande rabatter. Den har inte tid att lyssna på varningssignaler.
Sådde för tidigt - igen

18 mars (alldeles för tidigt) sådde jag zinnior inne under växtlampan utan en tanke på att denna sköna varelse har bråttom att sticka upp sina små groddar och därefter ränner iväg med en väldig fart och då menar jag en VÄLDIG fart. Det är nästan så man ser hur hon sträcker på sig och blir högre och högre för varje gång man passerar.
Vill ha en egen kuppe

Det är redan dags att skola om alla plantorna av Zinniadamerna Zinderella Purple och Queen Lime och jag som trodde att dom skulle kunna bo bredsådda i i sina askar flera veckor till. Nu hoppas jag att jag inte ska vattna ihjäl hälften vilket hände i fjol och det kommer jag aldrig att glömma. Rothalsarna ruttnade så i år blir det att vattna försiktigt - hittills har det gått bra.
Samsas på samma scen

Zinnian  Queen Lime var fantastisk i rostiga rosenrabatten i fjol och jag vill gärna ha en upprepning i sommar. Den blommade hela sommaren ända till första frosten tog den. Kanske dyker hennes väninna Zinderella Purple upp på scenen också för en färgstark entré och dom båda damerna kompletterar nog varandra ganska bra.

I växthuset har jag vintersått en zinnia som jag just nu inte vet vilken sort det är. I den lådan har det inte hänt något ännu men hon vaknar nog till liv när solen kommer på allvar skulle jag tro.
Ljuvliga påsk

Nu väntar snart påsksemester - även om det blir hemsemester, ingen resa till Norge eller Västerås och barnbarnen den här semestern. Det blir härliga dagar i trädgården i stället och en del omskolning av plantor, perenner som skall klippas och krukor tömmas. Hoppas på en och annan solglimt i solstolen och njuta av årets första lunch i växthuset med öppna pardörrar - ljuvlig tanke.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

7 kommentarer:

 1. Önskar Dej en fin påsk bland alla dina plantor i växthuset!

  Kram Annica

  SvaraRadera
 2. Så vackert! Jag har haft flera dagar i trädgården och njuter. Länge sen jag kunde helt gå upp i känslan och tiden. Har längtat så länge och nu har alla bröllop fått skjutas fram i tiden så maj, juni och juli kommer bli trädgårdsdagar :)
  Kram på dig
  Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hèlena !
   Såå roligt att höra av dig - hoppas du får fantastiska dagar i trädgården ! Hur har det gått med ditt växthus ?
   Ja - det mesta står på vänt nu i dessa oroliga tider. Vi har tur som har en trädgård att tillbringa tiden i och fylla på energin.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 3. Njuter av dina bilder och önskar dig en sååå skön PÅSK! Ja vi hoppas på några sköna trädgårdsdagar nu, det finns mycket att ta tag :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   Önskar dig också en riktigt skön påsk !
   Lycka just nu är att ha en trädgård att vara i och saker att pyssla med saknas ju inte.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 4. Förstår att du längtar efter att sitta i ditt ljuvliga växthus!
  Så Zinnorna har bråttom? För min del låter det bra, för jag har först nu kommit mig för att så dem ur mina gamla påsar. Hoppas att fröna har livskraft kvar.
  Kram!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa