lördag 11 april 2020

Före- och efterbilder - uteplatsen blir ett eget omslutande rumEtt eget omslutet rum

Tidigare hade vi en mur av skiffer i hörnan till uteplatsen på baksidan som staplats i lager på varandra med murväxter. Den var ett elände att hålla efter och till slut tröttnade jag helt så vi tog bort den och valde att sätta en thujahäck i stället så att uteplatsen skulle få bli ett eget omslutet rum.
Vi valde den vanliga sorten - Brabant 80 cm hög. Thuja skall ju vara snabbväxande så det skulle nog inte ta så många år innan vi fick till den där härliga häcken.
Sista pusselbiten

Eftersom huset är byggt i vinkel och har ett förråd som går ut en bit i den andra vinkeln blir det en naturlig plats att vistas på som dessutom ligger i söderläge. Häcken var den sista pusselbiten för få till ett riktigt rum. Det här gjorde vi 2011.Klippte hela dagen 

Idag ser häcken ut så här - efter att jag har klippt den hela dagen i går. Vi toppade häcken för några år sedan och trodde den skulle sluta växa - det gjorde den inte. Den var ca 1 meter högre än den är på bilden, innan jag äntrade trappstegen med grensågen i högsta hugg för att knipsa av stammarna.
Blev en helt annan häck

Jag gick loss ordentligt på hela häcken och det var så roligt att klippa till - det blev en helt annan häck när jag var klar och uteplatsen fick ett helt nytt utseende. Jag är så van vid att min trädgård är lite vildvuxen, ostyrig och rufsig eftersom jag har begränsat med kraft och ork så det var så roligt att kroppen var med på noterna och orkade hela dagen även om jag tog små pauser då och då.
Loppisfynd plockade fram

Nu fick jag verkligen användning för de gamla korgarna jag fyndat hos Vadstena Antik härom året - de blev bräddfulla med småklipp från häcken utöver en jättehög med de meterlånga topparna som vi får frakta bort en annan dag.
Drabbats av klippfeber

Nu är det bara den ostyriga klätterrosen vid pergolan som skall få lite ansning sedan är den här delen av trädgården klar och jag är så stolt att jag fixade det. Kanske finns det hopp att även min trädgård blir lite mindre vildvuxen i år. Har även gått hårt åt både träd, rosor och lavendel och fått "klippfeber" tror jag.
Det roligaste återstår

Det roliga fixet är det enda som är kvar nu efter klippandet av häcken, ogräsrensandet mellan plattorna och sopandet. Trädgårdsmöblerna flyttade maken ut häromdagen och just i det här hörnet är det så skönt att sitta och äta när solen gassar under sommaren. Platsen känns verkligen som eget omslutande rum i trädgården som var tanken då 2011 när vi planterade häcken.

Under helgen skall en mängd krukor som stått kvar sedan förra året tömmas och sedan skall dom fyllas igen och det skall bli så kul att inreda uteplatsen. Randgräset i krukan till höger har överlevt vintern och är på gång så den får stå kvar och rassla i vinden i sommar.

Idag ser det också ut som en oerhört skön dag igen i trädgården med sol och klarblå himmel och det finns ju en hel del att pyssla med. Kanske ger jag mig på att klippa ned klematisen i växthuset nu när jag fått blodad tand för det där med klippning.Tror bestämt också att rosen Duchesse de Montebello ligger risigt till i perennarabatten, hon skulle behöva en rejäl ansning.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Vilken mysig och grön vrå! Påsken rullar på och vädret är fint, så himla skönt...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  2. Visst är det skönt med lite ombonade uteplatser! Jag släppte lös maken på tujahäcken förra året och den ser inte jätteglad ut över den hårda beskärningen så lagom är nog bäst. Det ser vårigt och fint ut hos dig med alla krukor. Känner igen det där med att så lite för tidigt. I år har jag lovat mig själv att inte så något inomhus för att slippa stressen att ta hand om de gängliga plantorna. Kram Louise

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa