måndag 23 mars 2020

Vårlig kruka med dold finessVille ha något nytt med kvalité

Under årens lopp har jag släpat hem åtskilliga krukor, lådor och baljor från olika loppisar för att plantera i och en del har farit väldigt illa av väder och vind och till slut helt gett upp. Så i år tycker jag det är roligt att ha något i trädgården som är nytt med kvalité och med ett tänk av långsiktighet.

Den här vackra krukan Cubeto Color 40 från Stayhome är tillverkad av slagtålig plast med lång hållbarhet men ser inte ett dugg "plastig" ut - tvärtom upplever jag att den påminner starkt om alla mina zinkbaljor fast med ett helt annat uttryckssätt och formspråk.
Proppad med vårväxter

Krukan är generös med sina 40 cm i diameter och sväljer en hel del plantor. Jag proppade den nästan full med plantor i tonerna lila, vitt och grått som passar så fint till den grå tonen på krukan. Färgnyanser som även skall återkomma i den nya rabatten på framsidan och i de nya vita blomlådorna.
Skira ranunklar sätter tonen

Här har jag valt skira ranunklar i vitt och lila med vackert grönt öga, små och stora penséer i samma färgton, lila gyllenlack som är högväxt och vit pärlhyacint tillsammans med lite "trassel" som spretar över kanten för att mjuka upp intrycket.
Dold finess

Den här krukan har en dold finess - den är nämligen självvattnande. Ingenting som syns utanpå utan vattenröret döljs av växtligheten.


Bild från Stayhome

Självvattnande via botteninsats

Krukan har en botteninsats som toppats med granulat där vattningsinsatsen sätts fast. Via det lilla röda röret som rör sig mellan mini och maxi beroende på vattennivån kan man följa vattenståndet.  Tanken är att rötterna skall söka sig ner genom jorden till granulaten och genom olika nedsänkningar i botteninsatsen till vattnet som samlats längst ner i krukan.
Är maffig i sig själv

Några avklippta smågrenar från Silverpäronet fick flytta in i krukan. Tycker de tar upp färgen på krukan fint och harmonierar. Jag brukar ju göra små installationer i trädgården av lite allt möjligt men den här krukan är så maffig i sig själv full med härliga vårväxter att den talar för sig själv och klarar att stå på egna ben.

I morse hade vi 10 grader kallt här så krukan har fått bo inne under nätterna och fått flytta ut i solskenet under dagarna. Visst klarar de olika plantorna några minusgrader men inte för mycket kyla. Krukan däremot är frosttålig och kan användas året runt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner i det vårliga solskenet !
Kram/Isa

Det här inlägget sker i samarbete med Stayhome.se. Jag brukar aldrig göra sponsrade inlägg men Stayhome har kvalitétsprodukter som jag gillar och kan stå för och som passar bra in i mitt tänk med trädgården att jag gjort ett undantag. 

1 kommentar:

  1. Kul med bra tips på krukor! Den där var både jättesnygg och fiffig :)
    Måndagen har bjudit på massor av sol, här grävs det hallonland!
    Varm kram från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa