fredag 23 februari 2018

Inspiration från pelargonutställningar
Kan inte leva utan pelargoner

Alltså är det någon blomma jag absolut inte skulle kunna leva utan så är det pelargoner. Kärleken bara växer och växer. Här kan man verkligen snacka om mångfald - den här primadonnan finns ju i så många olika färgsättningar och utföranden att man blir alldeles snurrig och yr av lycka !


Kanske en Anna Britta ?

Idag har jag samlat bilder från olika pelargonutställningar jag besökt och vi startar i växthusen i vår egen Stadsträdgård. Där kan man även fynda sticklingar nu på vår/vintern och vid senaste besöket såg jag en enorm Anna Britta. Nu var det helg när vi var där och sticklingsförsäljningen var inte öppen så nu hoppas jag på tur vid nästa besök.

Googlar jag på pelargonen Anna Britta upptäcker jag att hon fått sitt namn efter en pelargonkunnig lantbrukarhustru, är röd och storvuxen. Jag har aldrig haft en röd pelargon tidigare - kanske är det på tiden att jag släpper in en. Det där med färger är ett känsligt kapitel tycker jag. Det räcker med lite "fel" nyans för att det skall störa mitt sinne och jag vill gärna ha harmoni omkring mig.

En pelargon för varje tillfälle

Det är så roligt och intressant med alla historier runt pelargoner som den om flyttlasspelargonen från Julita pelargonutställning. Var det något man kunde pryda sitt hem med och som tillförde hemtrevnad så var det en pelargon. Sen döpte man den efter givaren eller tillfället. Idag finns flyttlasspelargonen på Julita Gård som kan spåras tillbaka ända till 1910-talet. Magiskt !
Pelargonen finns i alla varianter från långa och spretiga till riktigt rufsiga frisyrer. Alla lika vackra.
Rococo

En del är riktiga skönheter och påminner om både tulpaner och rosor. Just den här heter Rococo om jag tolkat namnskylten rätt. En fantastisk rosenknoppspelargon jag såg på Österlen en sommar. En pelargon utöver det vanliga.

En kasse full av pelargonlycka

Haven på Österlen hade tidigare fantastiska pelargonutställningar  med sticklingsförsäljning, men har sedan några år tillbaka övergått i annan ägo och bytt inriktning. Synd att jag inte köpte fler när jag ändå var där. Vi var några fantaster som botaniserade runt bland alla pelargoner och hade svårt att bestämma oss. Kommer jag ihåg rätt kunde man köpa 4-5 stora sticklingsplantor för en hundring - gick i ett lyckorus med mina stora kasse ut till bilen och maken.
Lika imponerad varje gång

På Sjöparken i Kumla vimlar det av primadonnor varje sommar. Både ute och inne och jag är alltid lika imponerad över växtkraften och undrar vad dom gödslar allt med. Sommarblommorna är enorma och dahliorna som stora buskar. Det är som att gå runt på upptäcksfärd i paradiset.
Kan besökas hur många gånger som helst

I växthusen står pelargonerna tätt, tätt och överallt finns vackra terrakottakrukor att titta på. Har du vägarna förbi Kumla i sommar så rekommenderar jag verkligen ett besök. Det är en otrolig anläggning !

Sticklingsjakt och så slant jag på knapparna igen

Har för mig att Sjöparken också har pelargonsticklingar till salu. Det blir nog till att åka runt och jaga lite nya vackra sorter till sommaren. Häromdagen slant jag på knapparna igen så nu väntar en försändelse från odla.nu på posten. Sorter som Doktor Westerlund, Knapa-trädet och Drottningminne vandrar snart in - vilken ljuvlig tid vi har framför oss nu, pelargontid !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Tycker pelargoner är härligast hos andra. Här ser de alltid mer eller mindre skräpiga ut hur mycket jag än plockar och inte blir de så där stora och fantastiska heller. Men variationsrikedomen är ju så fantastisk och det har en förmåga att samla på sig här också.
Också kul att det är en växt som ofta har en historia. Vi har en Mårbacka i byn som tycks funnits i generationer. Det är en go känsla med rötter bakåt, att släktingar gått och pysslat om samma plantor.
Allt gott
/Anette

Sheegwa sa...

Jag har drabbats av lite pelargonfeber för tillfället! Fått en massa små sticklingar av olika sorter och köpt några också. Hoppas att jag kan få dem att växa och frodas hemma hos mig! Har du tips tar jag gärna emot det!! =)
Ha det gott!!
/S

Malin sa...

Ja men visst är det något speciellt med pelargoner.
Även om jag inte har så många själv, hör det ändå till sommaren att
ha några olika sorter. Och de ska stå just i de slitna patinerade lerkrukorna
som på bilderna, det gör dem extra vackra. Härliga bilder!
Skön helg!

HWIT BLOGG sa...

Pelargoner gillas! Ja jag är också hopplös när det gäller färger...men visst är det något speciellt med en röd pelargon i köksfönstret :) Den där rococo ska jag spana efter, tack för tipset.
Söndag och bitande kallt ute!
Kram från Titti

Maribel sa...

Hej Isa!
De är fina, men trivs inte hos mig, de torkar, trots att jag vattnar.
Har några Engelska som jag köpte för en månad sedan, riktigt snygga, men redan har en lagt av, och de andra två ser ledsna ut. Får nog inse att det inte är en blomma för mig. Så många varianter.
Ha en fin söndag /Marika

co coya sa...

Kul med färg och form, piggar upp. Vem är det som bygger utställningarna? Är det inbjudna eller är det stadsträdgården själv som kostar på?
สล็อต ออนไลน์