tisdag 30 juni 2015

En ohejdad kaprifol och en bortskämd Duschesse!



Höll på att välta av växtkraft !

I år växer kaprifolen vid armeringsmatteportalen i perennalandet så den håller på att välta. Vi har fått stadga upp ekipaget med fler armeringsjärn som håller hela härligheten på plats. Jag skulle nog ha ansat den lite i våras men då var det fokus på målning av staketet så hon fick växa fritt i år.

Kaprifolen består av tre st plantor, två tidiga och en sen så har man blomning långt ni i hösten. Tyvärr doftar det inte. Det hade annars varit magiskt att få kliva in i ett kaprifolmoln när man gått förbi.




Det är lite rufsigt i rabatterna hos mig. Lite vilt och tillåtande. Precis som jag vill ha det. Silverarvet har redan blommat över och skall klippas ner. Så fort det går med allting nu, man har svårt att fatta att det snart är juli.




Nu är hon på gång rosen Duchesse de Montabello. Snart slår hon ut sina sprängfyllda knoppar i den gamla rostiga sänggaveln.




Dessutom sticker hon ut sina knoppar mellan staketspjälorna mot gatan. Där ligger solen på så det är klart att de första blommorna slår ut åt det hållet - hoppas någon som går förbi blir glad över hennes uppenbarelse !




Inklämda riddarsporrar !

Här syns portalen med kaprifolen från andra sidan. Härifrån syns inte sänggaveln ens - dold av all växtkraft. Riddarsporrarna får nog flytta till nästa år - nu får dom knappt någon plats alls där de står inklämda mellan en bortskämd Duchesse och en ohejdad kaprifol.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

  1. Jamen Isa, du kan da bare plante en duftende af slagsen ved siden af dine duftløse kaprifolier. Nu er det så smukt med din kaprifoliebue og sengegavlen, at det næsten er et must at tilføje duft, synes jeg.

    Jeg har lige været ude at kigge til min vilde Honeysuckle rose, som den jo hedder på engelsk. Og som den dufter ...... Jeg tog bare én lille stikling i udkanten af plantagen her i Nordvestsjælland for 20 år siden, og med års mellemrum bliver den skåret ret grundigt ned. I år blev det bare til en let frisering i toppen, selv om jeg faktisk er lidt nervøs for taget, men der var så mange fine blomsterknopper, og med den varme, vi får nu, går der bare et par dage, tror jeg, før de springer ud og fylder luften med berusende honningduft - også om natten, så klog af skade er den blevet plantet på et hjørne af huset langt væk fra soveværelset.

    Glædelig midsommer
    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    SvaraRadera
  2. Åh så härligt frodigt du har hos dig, Isa! Det ser väldigt charmigt ut när rosen letar sig ut mellan staketspjälorna så där lite busigt. Ha det gott i din vackra trädgård/ Titti

    SvaraRadera
  3. Vad vackert med ohejdad kaprifol! Har en på spaljé på väggen, den är väldigt gles nertill men frodig snart två våningar upp, nästa år får jag väl kapa den, hoppas det inte är för sent att fixa till den. Ska läsa på lite om dem, inser jag.

    SvaraRadera
  4. Väldigt vackert .visst är det växtkraft i år var just ute och fotograferade man börjar känna sig lite allt växer över huvudet.Jag har också en kaprifol (hade inlägg för några dagar sedan )den doftar och har rekordmånga blommor i år ,kram Nette

    SvaraRadera
  5. Älskar din trädgård, Isa! Så himla mycket fint att titta på; både smakfullt och charmigt.

    Vi fick två Duchesse de Montebello-rosor i bröllopspresent när vi gifte oss för två år sedan, och de är verkligen makalöst fina! Blomningen har precis börjat, och jag kan nästan inte se mig mätt på dem!

    Må så gott i ditt lilla paradis!

    SvaraRadera
  6. Så det växer hos dig. Tänk nu är det juli och högsommar. här känns det som försommar än. Vi väntar på värmen som ska ge alla växter den där kicken till blomning.
    Det mesta är i knopp och bara väntar på värmen.
    Jag njuter av dina blommor så länge
    Ha det gott
    Kram Meta

    SvaraRadera
  7. Wow vilken mäktig kaprifol! :-)

    SvaraRadera
  8. Vilken fröjd och växtkraft....så otroligt vackert och frodigt....=)
    Hoppas att min eldkaprifol visa lite av den växtkraften....!!!

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  9. Underbar blogg du har Isa :) Har nyligen hittat hit men är redan en trogen läsare! Vilken fina kaprifoler :) Vi har också en vacker sådan i trädgården. Dock var den förra året så vildvuxen och såg så tråkig ut nedtill att jag chansade och klippte ned den till grunden. Nu hsr den kommit tillbaka och växer även den så det knakar ;) Inga blommor än dock men hoppas på att de dyker upp snart :)

    Ha det gott i sommarsolen!

    //Victoria

    SvaraRadera
  10. Fantastiskt. Just sådär ohejdad skulle jag vilja att min kaprifol vore, men den är liten och tanig och försynt. Vet inte vad jag gör för fel.

    SvaraRadera
  11. Fiffigt med två tidiga och en sen i samma portal. Precis så vild och frodig som din vill jag att den ska vara.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa