fredag 26 juni 2015

Klematis i växthuset och damen som brer ut sig!Får jag en bråkdel är jag nöjd !

Förra våren planterade jag två klematisar i växthuset. Dom hann väl inte växa till sig så mycket första året och i våras klippte jag ner dom totalt. Sedan klippte jag dom ytterligare en gång när dom vuxit till ca 60 cm då till hälften. Så nu får dom växa fritt och bre ut sig. 

Sweet Summer Love till höger är en småblommig klematis i röd/lila toner som kommer från den polska uppfödaren Marczynski. Den producerar mängder av små stjärnformade blommor i juli och augusti och även enstaka blommor ändå in i oktober, dessutom är den doftande. Det sägs att den kan producera upp till 2.000 blommor under en säsong - gissa om jag ser fram mot när den börjar blomma !
Får ingen kläm med det där med klippningen !

Klematisen till vänster är en Andromeda - en storblommig skönhet i rosa och vitt som blommar mest i maj och juni. Så henne skulle jag nog inte ha klippt ner för hon växer inte alls med samma växtkraft som den småblommiga. I alla fall har de få stänglar som vuxit en del knoppar och kanske kommer hon igen i slutet av sommaren. Det där med hur man skall klippa klematisarna får jag aldrig någon riktig kläm på.
Roade sig med att sprätta fröer !

Fast den som blommar just nu är ingen klematis utan en Murreva som jag köpte 2011 på Tage Andersens Gunillaberg. Hon fick bo i kruka i växthuset och över första vintern sprätte hon fröer i hela växthuset och har sedan dess invaderat växthuset längs väggarna på tegelgolvet och även utanför.

Ibland blir hon bara för mycket och i våras rev jag bort massor med revor som torkat men nu har hon repat sig och sprider sig med sin vanliga fart. Hon är söt när hon blommar och nu får hon bre ut sig - nästan som hon vill !

Sweet Summer Love - en av få blommor som blommade förra året !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

10 kommentarer:

MirandaMaräng sa...

Önskar dig en trevlig och solig helg!
Kram / syrran

Rost och rädisor sa...

Oj, vad läckert med klematis och murreva runt stegen!
Trevlig helg
Anette

Högagärde sa...

Så helt otroligt vackert du har det i ditt växthus och det kommer att bli underbart när klematisarna blommar.
De klematisar jag har vissnar nästan ner under vintern så jag behöver inte fundera på det där med nedklippningen.

Ha en fin helg
Elisabeth

HWIT BLOGG sa...

Vackert hos dig! Murreva är en favorit, dock en luring att sprida sig så nu får den hålla sig i kruka tillsammans med plättar i luften! Dom gillar varann...
Sommarkram,
Titti

Trädgårdstid sa...

Så fint med klematis inne i växthuset, och det ser verkligen sådär naturligt vilt och busigt ut kring stegen! Coolt att du har varit så orädd med sekatören - jag är säker på att de kommer att betala sig i starkare och fylligare plantor.
Kram
Elin

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Vackert!
Ja, och murrevan är en fantastisk, om än lite väl frimodig ibland, växt. Det är bara att tacka och ta emot... o rensa bort då och då =o))
Allt gott!
/Katarina

Rosor och ruiner sa...

Har kikat runt lite här, vad fint du har det! En riktig pärla din trädgård!

Allt gott!
Gunilla

Jennys Vita Villervalla sa...

Såååå ljuvliga bilder hos dig!
Önskar dig en fortsatt fin helg!
Kram
Jenny

Meta sa...

Så söt den är murrevan har köpt en i r med hoppas den tar sig för jag gillar sånt som kilar iväg på plattor och över kanter. Den klematisen var fin den småblommiga låter spännande.
Ha en fin och skön sommarsöndag
kram Meta

Millas Trädgård sa...

Oj oj vad söt, hon den där 'Sweet Summer Love'.
Murrevan är också väldigt söt men den får hållas efter....
Allt gott
Milla