måndag 1 april 2013

Tillverkning av egna krukor !Paper Potter får göra jobbet !

I år har jag skaffat mig en kruktillverkare, en Paper Potter, för att tillverka egna krukor av tidningspapper. Det finns en bra beskrivning med i förpackningen hur man gör krukorna. Jättesmidigt och billigt och miljösmart att återanvända tidningspapper till att göra egna små krukor för sådderna. Tar hellre det jobbet än jobbet att skura rent en massa fula plastkrukor !

Bilden ovan är tagen 23 mars, ca 10 dagar efter sådd av den italienska tomaten Pomodoro som precis har blivit omskolad. Den tog sig rekordsnabbt !


Växer så det knakar !

Idag, 1 april, har den vuxit till sig ytterligare. Har faktiskt aldrig sått tomatfrön tidigare. Jag har mest varit insnöad på sommarblommor och orken har liksom inte räckt ända till tomatplantorna. Utom i år. Satt ju ett helt gäng. Så nu är frågan, vad sjutton gör jag med alla de andra små plantorna som fortfarande finns kvar i  butten jag sådde dom i ?


Tomatplantorna blir ju STORA !   

Har läst någonstans att det räcker med 4 tomatplantor för att försörja en vanlig familj en hel sommar. Dessutom skall även små ampeltomater snart ner i jorden, för jag vill ju ha lite olika sorter ! Får helt enkelt dela ut till barn, grannar och vänner !


Som ett litet växthus med lock !

Jag har sparat hallon- och tomatförpackningar av plast när vi handlat. Helt idealiska att breså i !

De blir ju som ett litet växthus i sig med lock med färdiga hål i (och hål i botten också !). Här är det basilika, den italienska som var massor av olika sorter i samma påse. Ca 10 dagar efter sådd.Basilikan idag, 1 april, ca 1 vecka efter föregående bild. Den doftar underbart och är färdig för omskolning.En tuss räcker långt !

Det är bara att ta en tuss och sätta i en större kruka med vanlig jord. Har fått ut ca 5 små krukor av en bresådd i en hallonförpackning. Kanon att kunna sätta fröer lite då och då för att ha basilika hela våren och sommaren !

Du deltar väl i tävlingen om 2 st biljetter till Nordiska trädgårdar ?! Sista chansen i morgon !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Anonym sa...


Fullt ös i huset ser jag!
...å dom små fröna blir ju ganska många!
Vilken härlig energi du har!!!

Kram Helli

Bjørkvold besøkshage sa...

Jeg har laget papirpotter i flere år. Hvis du har lyst kan du lese mitt innlegg fra 13. januar hvor jeg skriver litt om hvordan jeg bruker dem.

Ha en fin vårdag!

Brita

Stickstugan sa...

Jag gjorde samma sak första gången jag sådde tomat frön :) Jag gav bort tomatplantor till höger och vänster för att bli av med dom, så många sådde jag. Men man lär så länge man lever :) Roligt är det i alla fall.
Lotta

Poppys trädgårdsblogg sa...

Hej Isa. Om man köpet tomatfrön från Thompson & Morgan blir man först förskräckt för det kommer ett litet kuvert med sex-åtta frön. Men alla tar sig - och sex-åtta tomater är precis vad jag får plats med i mitt växthus. Och jag vill ju ha två krukor gurkor också. Det är i o f sig trevligt att ha plantor att ge bort också. Själv ska jag ge bort spetskål o broccoli till några tjejkompisar i kväll för det har jag alldeles för många av.

JennieS sa...

Hej! Hittade just ditt fina växthus och blogg. Vad snabbt dina fröer gror och växer till sig! Har du värme i växthuset? Jag drömmer än om växthus och har frösådderna lite överallt inne i huset än så länge. Jättefint växthus som sagt, fast mycket jobb har ni lagt ner också! hälsar Jennie på Resarö

Lisa sa...

Det växer och gror fint hos dig Isa ! Nä nä, tomater kan man aldrig få för mycket av ;-) Om du frågar mig alltså, jag brukar ha ca 100 plantor och vi äter upp det mesta själva. Fast mycket hamnar i frysen förstås, tomater går bra att frysa precis som de är och använda direkt i maten sen. Mmm, basilika, det får jag nog så i morgon, nu blev jag sugen på det. Ha det fint !
Lisa/Lisas trädgård