onsdag 3 oktober 2012

Härligt vildvuxet i köksträdgården del 3


Ingen köksträdgård utan väldoftande luktärter !

I odlingslådan tillsammans med kryddtagetesen har luktärtor blommat hela sommaren (och gör fortfarande!).
Sorterna Hi Scent och Twilight doftar underbart och trots allt regnande har den klarat sommaren så bra !Nu har den fått gått i frö de senaste veckorna och nu är det dags att plocka fröer till nästa sommars blomning för de här favoriterna får gärna återkomma. (bilden tagen i juli).


Högerflajen strävar mot ljuset !

Värre har regnet och den solfattiga sommaren slagit mot luktärtsställningen bakom den gröna sittgruppen. På högerflajen försöker den i alla fall att sträva sig uppöver mot ljuset. Egentligen är det för skuggigt i det här hörnet för luktärtor .... men förra året växte det betydligt bättre ... så jag gör ett nytt försök till nästa år och hoppas på en soligare sommar!

Tänkte blanda ettåringarna med fleråriga (heter den Rosenvial ... kommer inte ihåg riktigt) .. för att få både blomsterprakt och doft !


Här var det meningen att man skulle kunna sitta och njuta av luktärtsdoften ! Har ju slunkit ner här ändå i stolen mellan trädgårdsbestyren och njutit av att äntligen ha en köksträdgård ... min första riktiga !!

Oj, vad jag ljuger .... under 80-talet hade jag både potatis- och jordgubbsland ... det ligger så långt tillbaka att jag hade glömt bort det !

Det första riktiga där jag kan ta ut svängarna ordentligt och bara låta fantasin flöda menade jag nog som dessutom är inhängnad med drömstaketet !


Madonna och fjärilslavendel !

Madonnan skänker harmoni och lugn och ro där hon står på det gamla symaskinsbordet! Klart hon skall vara med i köksträdgården och hålla ett vakande öga på allt som växer !

Fjärilslavendeln på bordet doftar underbart, har vacker färg och nya blommor kommer faktiskt fortfarande ! En kvalitetsblomma som Leila på Jansro var över till Köpenhamn och handlade hem till sin butik.

Temat för sommaren har varit zink i köksträdgården. Zink i hinkar, baljor och vattenkannor. Ett tema som får fortsätta även nästa sommar. Får samla på mig mer bara ... och det skall väl inte vara så svårt .... hihi!Loppisfynd i zink (vad-det-nu-är?)som bidrar med sin charm, design och lite rost ! Pryttlarna har betytt mycket för stämningen i köksträdgården ! Härligt att låta fantasin flöda och skapa utan begränsningar !


Isopen har blommat vackert både i vitt och blått och doftat gott. Tro om den övervintrar ?

Drömmer redan om nästa år i köksträdgården .... då blir det stora hinkar med potatis och tomater. Potatis hann jag inte med i år och tomater blev det visserligen, men de har nog behövt större kärl att växa i.

Basilikan får stå i växthuset nästa år och fler kryddor som dill, gräslök och citronmeliss får flytta in. Sallad behöver jag inte sätta så mycket av för oj vad de 4 plantorna jag hade gav skörd trots att jag plockade och plockade till både luncher och middagar.

Så måste portalen i armeringsnät upp så det blir en blomstrande och doftande ingång och mer lavendel planteras ... tror inte dom trivdes så bra i gruset bara så den tanken att man skall kunna frigöra lavendelpust med fötterna kanske får revideras. Blomsterbönor och gurkmeja skall också få plats och stockrosor känns som dom hör hemma där i en zinkbalja mot det fina staketet.

Så härligt att fantisera och drömma om nästa års köksträdgård ... nu när den är klar och man kan börja tidigt att så och sätta ! Dessutom har jag sett en grej på en antikmässa som jag grämer ihjäl mig för att jag inte köpte ... hoppas jag får tag i den på något sätt till nästa sommar .. då får ni se vad det är !

Ha det så gott alla och dröm om framtida trädgårdsprojekt !
Kram/Isa

6 kommentarer:

MyGarden sa...

Vad roligt att läsa om alla dina tankar kring köksträdgården. Härligt! Och en massa fina bilder därtill. Det ser verkligen jättemysigt ut. Lycka till med allt planerande för nästa år :-)
Kram
Ann

Vårt röda hus sa...

Isopen klarar sej hos mej (och sprider sej) så då gör den det garanterat hos dej också!
Gillar din gröna stol och mammas lilla dockvagn!
Hör av mej när jag ska till Örebro nästa gång:)

Kram Eva-Mari

Sabelhagens Olivlund sa...

Roligt att läsa om dina drömmar inför nästa år:)). Luktärtorna är helt ljuvliga. Du har lyckats fantastiskt bra med din köksträdgård, så inspirerande.
Ha det gott.
Kram Maria

Tant Otteskrufv sa...

Jag förstår att du spar av den luktärten, helt underbar med sin kant! Det zinkkärl som lilla söta katten vaktar ser ut som ett fotogenfat. Sådana hade vi på släktgården med bränsle till fotogenkaminerna. Undrar just vad det var för kul grunka du grämer dig över...

AnnCharlotte sa...

Visst heter den rosenvial....har sett rosa och vita men ingen av dem doftar tyvärr....
Ha det bra :)

Tiger sa...

Din köksträdgård är verkligen härlig!

Det stämmer att den perenna "luktärten" heter rosenvial. Vi har blandade färger av vita, ljusrosa och mörkrosa. Jag har dem klättrar på ett plank. Det kanske vore en bra idé att försöka blanda med luktärter, för jag saknar den ljuvliga doften. Men jag brukar ha svårt att få luktärter att trivas. Har du några bra odlingstips för dem?

Hösthälsningar
Elisabet