fredag 26 oktober 2012

Lite inspiration från sommarens utflykter i olika trädgårdar !


Nu behöver man mer än någonsin fylla på inspirationskontot och njuta av andras kreativitet när hösten håller på att övergå till vinter. Så man kan drömma och fantisera hur man själv vill skapa till våren !

Här är det en härlig krukinstallation i smeden Pers trädgård i Smedstorp på Österlen !
Vem skulle inte vilja ha ett sånt här härligt planteringsbord mitt i grönskan  ? 

Hittade det på bakgården till den härliga lilla butiken "en liten bit av medelhavet" mitt i Hammenhög ... här kan man njuta av medelhavsväxter och jättegoda smörgåsar med parmaskinka och olivolja för här finns ett litet fik också !

Jag vill också ha ett plank där det klättrar klätterväxter och ett vackert bord där man kan bre ut sig ... visst blir man inspirerad ?Så snyggt med medelshavskrukor på vit mur ... från samma butiks bakgård !Här har smeden i Smedstorp varit i farten och smitt en jättefin ljuskrona i vackert rostigt material ! Det fanns en hel avdelning bakom trädgården med rostiga vackra trädgårdsting till försäljning.Här hänger ljuskronan i trädgården i Smedstorp vid dammen och sittplatsen som var trädgårdens hjärta ! När dom grävde för dammen lät dom det uppgrävda ligga kvar och la sten runtom och fick på så sätt en upphöjd rabatt.Runt "fönster" i planket och klätterstöd i armeringsjärn ... sliten fågelholk i annorlunda design med ett rött hjärta på framsidan !


Vill också kunna ta till vara på regnvattnet med stora trätunnor vid växthuset ! Inspiration från Leilas Jansro i Skillinge ... läckert att hänga vattenkanna och zinkhink i en krok på trätunnan !

Gillar också den diskreta hängrännan med stuprör !


Snyggt, snyggt med nävan som breder ut sig och tar sin plats som kantväxt ... ger ett frodigt intryck !

Har planterat flera lågväxande nävor i sommar och fler skall det bli nästa sommar ... långblommande och tacksamma !


Kan ju inte ha ett inspirationsinlägg utan Leilas fantastiska stäppsalvierabatt ... så inspirerande och vacker... nu vet man ju i alla fall hur man skall tänka när man anlägger en rabatt om man vill ha det lika frodigt som Leila ..... 5 - 9 st tillsammans av samma sort !

Vill du läsa mer om Leilas rabatt hittar du inlägget HÄR !


Den här fantastiska klematisen såg jag i flera trädgårdar ... bilden tagen i Blå Husets trädgård i Borrby !
Visst är den vacker ... undrar om den går i fler zoner än zon 1 ? Någon som vet vad den heter ?


Här är samma klematis från smedens trädgård som klättrar på ett av hans vackra klätterstöd ! Olika sorters växter i höjd, form och färg bildar en vacker helhet ... tillsammans med sten !


Entrén till Gardeningers stenlagda innergård ... där man ser den vackra stenbänken i olika material ! En vacker bänk vill jag ha till min nya framsida till våren  ... i stenmaterial naturligtvis !

Visst finns det mycket att drömma om ..... och tur är väl det  ....hur skulle vi annars överleva den mörka och blöta november som snart är över oss!

Ha det så gott alla och dröm vidare !
Kram/Isa

17 kommentarer:

Fröken Grön sa...

Oj, när jag ser dina bilder längtar jag redan till nästa trädgårdssäsong! Kan man hoppa över november-mars, tro?

Leilas trädgård besökte jag också i sommar, det var verkligen ett inspirerande ställe. Trädgården i Smedstorp har jag faktiskt sparat en artikel om från en gammal tidning, eftersom jag tyckte den var så himla fin. Kul att man kan besöka den "live"!

Önskar dig en riktigt skön helg, Isa!
/Anna-Karin

Tittis trädgård sa...

Vilka fantastiska bilder! Piggar verkligen upp i höstrusket. Den blå Klematisplantan påminner om en Multi Blue. Hade flera sådana i min förra trädgård, de är verkligen underbara. Men det kan ju vara fel, är ju ingen expert direkt. ha en skön helg!/Titti

Livet på solsidan sa...

JA! Jag blir verkligen inspirerad. Vill ha den där väggen med klätterväxter och ett bord vid vår (fula) entré. Hade passat perfekt!

Hoppas din förkylning är puts väck vid det här laget.

Kram Tamara

samson sa...

härliga bilder sånna rabatter vill jag ha
ha det bra
maggan

Helens trädgård sa...

Åhhh, så mycket vackert du visar.
Blir inspirerad och får en längtan efter sommar igen.

Trevlig helg!

blompia sa...

O Isa, du är underbar på att dela med dig av bilder som ger ger hopp och inspiration. Så härligt att titta på detta istället för att deppa över att det är mörkt när man kommer hem från jobbet, så man inte kan gå ut i trädgården. Istället kommer man på andra tankar med hjälp av dina bilder, planeringstankar!
Kramisar Pia

blompia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

TACK för härlig inspiration & fina bilder.

Vårt röda hus sa...

Vackert så man nästan tappar andan! Klematisen är nästan overklig, hoppas du får veta vad sorten heter!
Ja du, jordgubbsplantorna står i vatten i lillstugan och jag trodde väl aldrig att det skulle bli minusgrader flera dar i sträck! Vi får se hur det går!

Skön helg och grattis i efterskott! Hoppas du nu kryat på dej skapligt.

Kram Eva-Mari

Marianne sa...

Tack för bilden med "runda fönstret"...massor av bra ideér till vårt nästa projekt nästa år runt vår damm med plank. Härligt att ta det lugnt i höst och skissa för ny vy i trädgården.

MarJE sa...

Så mykje flott og inspirerandes!!!!
Takk for at du deler dette :)
Ha ein fin Lørdags aften.

Margareta i Umeå sa...

Här i Umeå blommar Multi Blue alldeles fantastiskt varje sommar.Alltså är den härdig till Zon 5 i alla fall så du kan ju alla gånger odla den.
Smygläser din blogg ofta.

Växthusmadam sa...

Å, är du redan framme vid vårplaneringen?!!! Så trevligt! Själv är jag helt absorberad av kommande julmarknader! Trevligt att läsa om härlig sommartips - det känns som att det inte var mycket till sommar i år......
Ha en skön "sommarkväll"!!!
Växthusmadam

Annika Christensen sa...

Hej Isa
Tack för allt det här fina som bjuder på en sådan här snöig och kall dag.
Inser nu att det kommer att bli en lång vinter.
Suck!
Tack för din hälsning hos mib
Allt gott
Annika

Inger Marie sa...

Ååå..ja her drømmer en seg bort :)
Ja takk allt sammen ønsker jeg meg...så flott:)
Takk for inspirasjon..og god helg:))

Bjørkvold besøkshage sa...

Hvilken sommer du har hatt Isa!!!! Her er det så mye godt for øyet å hvile på at man nesten blir litt rørt. Salvie er ført opp på min frøbestillingsliste!!

Brita

Ninja sa...

Människor omger sig med så mycket vackert, tänk om man hade ork!