tisdag 9 oktober 2012

Pelargonerna i växthuset !


Vi håller ut så länge det går !

Nu när det inte är så mycket kvar ute i trädgården att njuta av i blomsterväg får jag istället njuta av pelargonerna i växthuset ... så länge det varar .... snart är det dags för vinterförvaring !

Några veckor till går det nog innan det blir för kallt där ute ... vi håller ut så länge det går ! I fjol tätade jag luftspalten med drev för att hålla kylan ute men tyvärr blev den för blöt och möglade ... så i år får jag glädjas åt den tid som varit och välkomna kylan när den dagen kommer.


Blommar obekymrat vidare !

Den stora Mårbackan har fått större kruka i år och trivs betydligt bättre inne i växthuset än ute i ruinen där den tillbringat större delen av den här regniga sommaren. Den blommar obekymrat vidare och låter sig inte påverkas av höstens härjningar därute !

De ljusrosa pelargonerna i de gröna krukorna var ett klipp .... 4st för 100kr som blommat hela sommaren !Älskar Änglapelargoner !

Älskar dom småbladiga änglapelargonerna som ursprungligen är en korsning mellan engelska pelargoner och den vilda arten Pelargonium crispum. Det här är en sort som trivs utmärkt ute fast helst under tak för att blomma överdådigt. Den vill också ha luftigare jord än andra pelargoner.

Har ingen aning om sortnamnet ... har väldigt svårt för att komma ihåg namn överhuvudtaget ... total växtnamndyslexi slår till ibland !.


Favoritnyanser allihop !

Ytterligare en variant av Änglapelargonen ... de två övre kronbladen är oftast större än de nedre och har oftare en mörkare färg ... precis som på bilden ! Dessutom blommar de i vitt och olika rosa nyanser som övergår i purpurfärg ... favoritnyanser allihop !Släpper sina kronblad lite hur som helst !

Vanligaste pelargonen i växthuset är dock Zonalpelargonerna som dominerar ... tåliga och robusta ... som inte skräpar till skillnad mot Änglapelargonerna som släpper ner sina kronblad lite hur som helst !

Zonalpellisarna väntar snällt tills man plockar bort överblommat ... vilket jag brukar göra så fort det blir det minsta överblommat för att främja knopparna som är på gång ... dessutom är det lite meditativt i att plocka och ansa pellisarna !


Mjukt och hårt, runt och tufft !

Pelargonerna funkar så himla bra tillsammans med rost och avskavt också ... en klar fördel i mitt växthus ... det mjuka, runda mot det hårda, tuffa !


Rosenpelargonen har haft en tuff sommar utomhus och är fortfarande lite hängig i knopparna ...snart får den gå i vila !


Än hoppas jag på några fler ljuskvällar i växthuset tillsammans med pellisarna ... innan vi skiljs åt för den här sommaren .... det känns redan lite vemodigt!

Vilken pelargon är din absoluta favorit ?

Ha det så gott alla och tack för alla goa kommentarer !!
Kram/Isa

6 kommentarer:

Meta sa...

Hej! Välkommen till mig!!!Vad glad jag blev när jag såg din fina krans vid sidan av de andra.
Jag har en sån pelargon du skrev om med större och mörkare färg i de övre kronbladen Min heter Captain Starlight.
Den finns med på en bild i min blogg
Kramar Meta

Ninnis sa...

Helt underbara bilder som vanligt...=)
Lyckost dina pelargonier som får "bo" i ditt växthus...!

Kram Ninni

Lyckans lilla hus sa...

Som vanligt en meditativ härlig stund att titta in till dig och ditt växthus ;). KRAM Marie

Pilgrim sa...

Mårbacka :-) Jag vet, jättetraditionell men jag älskar den. Så vackra bilder du bjuder på.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Vårt röda hus sa...

Änglapelargonerna har jag ingen erfarenhet av men nu är dom uppskrivna på min 2013-lista! Mina pelargoner har fått flytta in i lillstugan nu förutom två gigantiskt blommande vita stjärnpelargoner som står på verandan. Undrar om inte dom är mina favoriter? Nja, eller mårbackorna... jag gillar dom alla:)

Hoppas du får njuta länge i växthuset!
Kram Eva-Mari

UTs Hobby Time sa...

Beautiful shot. Love the first one.

Check out mine here