onsdag 9 maj 2012

Sätta luktärtor på samma ställe som i fjol ?!Vill ju ha en luktärtshäck i år också !

I fjol anlade jag en luktärtshäck av armeringsjärn med luktärterna Sweet Pea Twilight och Sweet Pea Hi Scent ... och hade naturligtvis tänkt fortsätta med det i år !

Roottrainen i växthuset är full med små spirande plantor (alldeles för många egentligen ... varför sätter jag alltid sååå många av samma sort ... någon som känner igen sig ?!) ....och jag hade sett fram emot samma rika blomning på samma ställen i år !


Byta växtplats efter 2 år ....

Men nu har jag läst på flera bloggar och olika forum att man inte skall sätta luktärter på samma ställe som i fjol .. växelverkan ni vet gäller visst luktärter också !

Fast flera fröfirmor har skrivit att man skall byta växtplats efter 2 år när jag varit in och sökt info så tydligen kan man sätta 2 år i rad eller är det en chansning ?


... eller efter 35 år ?!

Å andra sidan hittade jag ett inlägg där någon odlat luktärter på samma ställe i 35 år och det hade ALLTID gått bra så då kan man ju fråga sig vad hon hade i sin jord och vad som händer i jorden och vad man kan tillföra för att minska utarmningen !

Håller på och myllar ner gammalt klipp och kogödsel i luktärtshäckslandet för att blanda upp jorden och hoppas det skall hjälpa .... det var också en nygrävd rabatt i fjol så det har inte växt några andra grödor där överhuvudtaget ... ja förutom gräs då.

Vad har du för erfarenhet av att sätta luktärter på samma ställe ?


Tack snälla för din hjälp !
Kram/Isa

9 kommentarer:

 1. Oj, trodde man kunde sätta dem på samma ställe, och det har jag för mig min mamma gjorde år efter år, och de blommade ju lika fint för det:) Du får testa:) Lycka till!//Helen

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen erfarenhet alls men mitt sunda förnuft säger mej att du kommer att få lika fin luktärtshäck på samma ställe i år!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Jag har haft luktärter på samma ställe. FÖrra året gick det inte jättebra men det var nog över lag ett dåligt ärtår förstod jag utifrån många bloggar. Tror att det är viktigt att man "matar" jorden med nya näringsämnen, då borde det funka.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Å jag älskar luktärtor. Det ska jag också ha nästa år..
  Kram Björklyan

  SvaraRadera
 5. Hejjj...
  Åhhh vad det var längesedan jag var här inne hos dej...Du visar som vanligt underbara bilder...och vi ska ju inte prata om ditt växthus...såååå fint! Jag har fått upp mitt lilla växthus nu, dock inte lika stort som ditt, men jag är såå nöjd!

  Ha en skön kväll
  Kram Malin♥

  SvaraRadera
 6. Man kan ju alltid plantera luktärter på TVÅ ställen. =)
  I år ska jag nog också köra på armeringsjärn, iallafall.
  Låter som en god idé!

  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Ja, de fleste siger, at man ikke kan have lugtærter samme sted 2 år i træk. Claus Dalby siger også, at man ikke må efterlade så meget som en skefuld jord i bunden af en krukke, hvis man igen planter krukken til med lugtærter. Krukker skal åbenbart tømmes HELT for jord. Ved faktisk heller ikke, hvor mange år der skal gå på friland, før man igen kan sætte lugtærter.

  SvaraRadera
 8. Hallå!
  Det har jag ingen erfarenhet av, för jag sätter dem alltid i gamla hinkar eller krukor.
  Luktärtor måste man ju bara ha, i år blir mina rosa och vita...
  Det är väl bara bra med många plantor... själv brukar jag för det mesta snåla ur och så för få! MEN i år ska det bli mycket luktärter har jag bestämt!
  Ha nu en skön helg!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 9. Ja brukar sätta på samma plats och jag tror jag gjort det minst fem år. Det har aldrig varit några problem de blommar tacksamt hela sommaren och långt fram till vintern tar dem. Brukar blanda jorden med lite kogödsel på påse, det är det hela. Tur att jag inte har vetat att det inte går att odla mer än två år på samma plats, luktärtorna tycks inte ha vetat det heller. Jag kör nog samma plats i år igen. Skall berätta hur det gick!
  Ha en fin helg1 Här har vi en riktig blåsabortdag. Hoppas på bättre väder imorgon för jag vill ut och pyssla i min trädgård.
  Kram Raina

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa