måndag 6 juni 2011

På besök i Tage Andersens magiska värld på Gunillaberg, del 1 !


Det är verkligen som att kliva in i en sagolik, magisk värld att besöka Tage Andersens Gunillaberg i Småland ! Anläggningen öppnade upp för säsongen den 2 juni och när vi var där i går kom det hela tiden en strid ström av besökare som redan hittat dit.

För mig var det första gången jag kom i kontakt med Tages formspråk och design och i kombination med hans enkelhet och lekfullhet ... slog den  fullständigt knock på mig  !

Det här lilla glashuset stod nere i skogen bakom huset och speglar just det magiska i Tages skapande värld !


Att Tage överför sina konditorikunskaper till sitt skapande med andra naturliga material förstår man när man tittar närmare på innehållet i bordet i det lilla glashuset. Där har han lindat tunna grenar i  perfekt symmetri som fyller upp bordet helt. Jättevackert !

En trave ved staplad mellan några trädstammar bildar en enkel och vacker installation som lyfter ens vandring efter stigen i skogen.


Alla staket och grindar runt Gunillaberg utom vid entrén är byggt på det här viset ... enkla trädgrenar som bundits ihop till en naturligt, charmigt och enkelt staket som smälter in i omgivningarna. Det gav en harmonisk känsla åt anläggningen och förstärkte Tages konstnärskap.


Här har vi spegelsjön ... med "svävande" vackra stolar ! Det här är ett formspråk som går igen i utemöbler bakom huset, stolar inne i huset osv.


Spegelsjön sett från olika håll med höga rostiga järnklätterställningar i båda ändar
översållade med klippta klematisar. Notera de vridna rostiga "benen" på den stora bilden ... de återkom runt om på anläggningen som bordsben, i sänghimlar osv.


Här är entrén till butiken som pryds av upphöjda blomsterinstallationer på rad där blomsterkorgarna är prydda med avklippta hoplimmade små grenbitar ... En teknik som återkommer ofta i Tages skapande.

På bordet utanför butiken såldes växten Murreva, en växt som Tage flitigt använder sig av i sina installationer. Men den absoluta favoriten för Tage är Pratcia (om jag kommer ihåg växtnamnet rätt !), en liten oansenlig växt som blommar med små blå blommor i augusti.

Det fanns 5 st till salu på bordet och den trevliga tjejen i butiken sa att den var väldigt svår att få tag på och att dom inte skulle få hem några fler i sommar. Naturligtvis åkte både Murreva och den lilla Pratcian med hem ... klart man vill ha Tages favoriter i trädgården. 


Utanför orangeriet på rad stod dessa ståtliga träd i keramikkrukor som påminner om korgmaterial. Vi hade blivit lovade att Tage själv skulle komponera vår lunch och jag såg framför mig en oerhört vacker tallrik fylld med grönsaker i olika färger i perfekt färgkombination.

Av Måns som tog emot oss fick vi veta att Tage inte alls tyckte om grönsaker utan till lunch serverade han en tallrik fylld med olika patéer, ädelost, gravad parmaskinka med små inlagda gurkor och stark fransk senap. Utsökt komponerat och riktigt, riktigt gott !

Tage själv dök upp ibland med tallrikar i händerna från köksregionerna men tyvärr hann jag aldrig ta en bild på honom.
Tro vad Tage vill säga oss med den här kombinationen ? Kanske att det finns andra sätt att tänka än det fyrkantiga och inramade ? Vad händer om man vänder och vrider och ställer tankarna på ända ?
Det kanske blir helt magiskt att se på världen från den här positionen !Klart att t.o.m. toaletten ser annorlunda ut på Gunillaberg ! Här draperad med ett "cirkustält" !Halm på golvet förstärker cirkuskänslan och det här vackra tvättstället med rostiga armeringsjärn som stativ och inlindad i grovt linnetyg med den lyxiga kranen och den lilla, lilla hängande tvålkoppen fullbordar känslan av att man aldrig någonsin upplevt en liknande toalett och förmodligen aldrig kommer att göra det igen ! Magiskt !
Som ni förstår finns det många intryck att smälta och få på plats och det finns mycket mer att berätta från Tages fantastiska sagovärld ... mer kommer i nästa inlägg  !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Tack för att vi fick "följa med" på utflykten! Det verkar vara en upplevelse utöver det vanliga. Glashuset kunde gärna få flytta hit... ;-)

  Njuter även av dina bilder i tidigare inlägg! Så fint du har pysslat kring växthuset!

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. TACK för att du visar detta fina!Vilken lust jag fick att åka dit i sommar:-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Magiskt va ordet. Vilket ställe, vilken konstnär! Jag har hört talas och läst om Gunillaberg och skulle gärna vilja åka dit. Kan du ge en beskrivning av vart det ligger. Ser fram emot del 2. Kram Camilla

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa