onsdag 23 oktober 2024

Trädgårdsnejlikan Chabaud La France blommar fortfarande

 

Senblommande skönhet

Tänk att trädgårdsnejlikan Chabaud La France blommar fortfarande i blomstergården - hon kom igång skickad på säsongen och blommade som bäst augusti - september. Jag vintersådde henne i växthuset 26 februari och 18 mars tittade hon upp. Jag hade stora förväntningar på henne och ja, hon har infriat dem även om jag var skeptisk när hon aldrig började blomma. 



Mängder med knoppar

Hon har fortfarande mängder med knappar och jag har inte haft hjärta att tömma lådan utan hon får stå kvar till nästa år, tror jag. Har även haft henne i blomlådorna under fönstren på gaveln och i en av odlingslådorna i blomstergården, men där har jag tagit bort henne, då jag inte var så flitig med vattningen på slutet.




Lite blek om nosen

Hon ska ju egentligen vara dubbel, men orkar inte riktigt ända fram nu på slutampen och ibland orkar hon bara uppträda som vit och inte som puderrosa som är hennes egentliga färgton. Det är ingen idé att plocka in henne som snittblomma nu för hon står inte så länge som hon gjort tidigare under sommaren då hon haft ett långt vasliv.




Generösa med fröerna

Hon platsar i vilken bukett som helst och jag har använt henne många gånger i sommar i olika buketter. Hon doftar dessutom lite oväntat av kanel om man stoppar ner nosen i hennes kronblad. Jag har fröer kvar från i år för Fröbanken var generösa med sina fröer så nästa år ska jag vinterså henne igen. 

Kompisen Chabaud Magenta är jag lite mer osäker på om jag skall så igen - hon är mörkröd på bilden och jag hade väntat mig en helt annan färgton, hon var heller inte så vacker i blomningen som den rosa varianten även om hon var en vacker kontrast.




Kommit en ny variant

Det är roligt att fantisera och planera för nästa säsong - vilka favoriter man gärna vill odla igen och vilka som åker ut. Såg att det hade kommit en ny variant i Chabaud-serien. En ljusgul nejlika som säkert blir jättefin i buketter och även i odlingslådan. Chabaud Marie Yellow

Jag skall lägga in alla mina fröer i en excelfil så jag får bättre översikt - vilka som skall vintersås och vilka som skall direktsås (och vad jag har). Sedan följer jag upp när jag sår dem och när de börjar visa sig. Så bra att kunna gå tillbaka till. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa