onsdag 24 juli 2024

Solrosängen skall glöda på sensommaren


Nu är dom på gång

Nu har solrosorna i solrosängen börjat blomma. Det är dom förodlade solrosorna som nu står i blom - de andra som jag sått hundratals fröer av har inte visat sig. Vet inte riktigt vad det är som gör att fröerna inte tar sig. Det har ju regnat mycket och före det har jag vattnat varje morgon. Höstsådde mängder av ringblommor där bara ett fåtal tagit sig. 



 

Maffiga knoppar

Solrosknopparna är jättevackra och maffiga och det är så roligt att följa utvecklingen även om ogräset också börjat invadera igen. Så fort man vänder ryggen till så tar dom över. Får invänta en dag med lust att rensa av ängen.





Vilken maffig blomma den är solrosen. Nu hoppas jag att den förgrenar sig och bildar mängder med solrosor att njuta av hela sensommaren. 



Så trögstartad

Och äntligen har den trögstartade krassen bildat knoppar och börjat blomma - så underbart att uppleva. Ser fram mot lång blomning och att den slänger ut revor över krukkanten.



 

Fördrivning är att föredra

Planterade också ut några uppdrivna plantor av sommarrudbeckian Goldsturm som nu slagit ut. Så det verkar som att plantor överlever och tar sig men inte fröer. Det är något jag får ta med mig till nästa säsong. Får vinterså mängder med ringblommor och plantera ut istället för att direktså. 



Området skall glöda

Det är meningen att det här området skall glöda i sensommarsolen i gula, röda och orange toner och redan har rönnen fått mängder med bärklasar. Det är nästan att man får lite höstkänsla vilket känns lite väl tidigt. På sensommaren börjar berberishäcken i bakgrunden att ändra färg till sprakande höstnyanser. Och katsuran till höger följer troget efter. 



Hur var det nu igen ?

Blir det mycket rönnbär blir det en kall vinter sägs det - fast norr om Dalälven säger man tvärtom - rönnen kan inte bära både bären och mängder med snö. Den som lever får se. Är i alla fall glad över mängder med material till höstens kransar. Och vacker orange färg som sprakar redan nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Wow , det ser fantastiskt ut med solrosorna mot det turkosa. Jag har lärt mig att det blir en kall vinter om det är mycket rönnbär. (Helsingfors) Minns från min barndom hur rönnen hemma var full av rönnbär och sidensvansar, plus att det var riktigt kallt.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Tack fina du ! Gillar också kontrasterna med solrosorna mot den turkosa nyansen.
      Då kanske vi får se fram emot en riktigt kall vinter ! Brr !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Hej, det var något med vintern i år tror jag. Jag brukar få rensa självsådda ringblommor för att något annat ska få en chans att komma upp. Men i år kom de inte alls. Så nu har jag dem bara i en rabatt jag hällde ut lite frön i maj.
    Späda solrosskott är snigelgodis så de blir man lätt av med.

    Några som vann på ringblommornas svåra vinter var jungfrun i det gröna. De har tagit ringblommornas plats som utfyllnad runt rosorna. Har inte sått sånna på många år men de är överallt i år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej !
      Jungfrun i det gröna är jättevacker så det kanske blev en bra utdelning ändå ! Märkligt hur det kan bli. Trodde ett tag att det var något knas med fröerna.
      Blir intressant nästa vår att se vad som kommer upp !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
    2. Ja, det blev väldigt fint med Junfrun.
      Jag tycker att du ska ge ringblommorna en chans till i direktsådd. De är alldeles för snabba när de drar igång för fördrivning.

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa