tisdag 16 juli 2024

Blekt aprikosrosa skönhet och andra rosdamer (samt en och annan herre)

 

Blekt aprikosrosa ros

Nu blommar Morten Korch eller Chandos Beauty som den också heter. Förtjusande ros som är jättevacker i alla faser med blommor som är tätt fyllda i blekt aprikosrosa. Doften är fruktig med nyanser av klöver, kanel och hallon. Den har allt man kan önska av en rabattros även om jag önskar att den kunde breda ut sig lite mer. 



Sorgligt med döda plantor

Inte så stor men naggande god skulle man kunna säga och fyller sin plats mer än väl för man vill gärna sticka ner nosen i de vackra blommorna när man släntrar förbi och stannar till i steget innan man skyndar vidare till andra sysslor som att klippa ner nävorna som blommat över för att ge förutsättningar för ett nytt flor eller gräva upp döda lavendelplantor i lavendellunden och plantera nya. Vintern har gått hårt åt lavendeln i trädgården överlag. Det är lite sorgligt att se stora kraftiga plantor som jag haft i många år förvandlas till en hög med döda grenar. 



  

Närmare en marsinpanros är det svårt att komma. Så fulländad och så vacker. Man får nästan lust att äta upp den.



En riktig klassiker

Den småblommiga rosen The Fairy har jag i zinkhink igen i sommar då fjolårets ros är planterad snett nedanför i rostiga rosenrabatten. Nu har båda börjat blomma och jag hoppas dom blommar länge för det är en riktig trevlig ros som bidrar med charm. Har för mig att hon blommade långt in på sensommaren i fjol. En riktig klassiker. 



Och en okänd

Den här rosen som jag tror är någon form av rugosaros fanns redan i trädgården när jag flyttade in för över 20 år sedan - då växte hon i rabatten runt huset. Nu pryder hon ena hörnet av ruinen och det var flera som frågade under trädgårdsvisningen var det var för sort.




Tack för i år Valdemar

Valdemar håller nu på att blomma klart för i sommar liksom honungsrosen vid portalen till ingången till trädgården. Det går så fort och det är dags för ansning. Sekatören får jobba övertid den närmaste tiden. 

I dag känns det som att vädret är på gott humör och regnet hålls i schack. Så skönt. Sommarblommorna bara hänger efter allt vatten som svept över dom och förvandlats till en geggig sörja. Får se om dom har kraft att hämta sig.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa