torsdag 6 juni 2024

Första odlingslådorna på plats

 

Tillverkning av odlingslådor

Under veckan har det pågått tillverkning av odlingslådor i trädgården. Har målat intensivt så allt skulle vara klart tills äldsta sonen skulle komma och hjälpa mig. De gamla degtrågen sjunger på sista versen och ramlar isär om man petar lite på dom. Lite sorgligt men tidens gång kan man inte göra så mycket åt. Åren går och allt är föränderligt.
Struktur på grejerna

Min stora verkstadsbänk (som aldrig brukar vara så här tom) kom väl till pass för tillverkningen som gick i ett rasande tempo för sonen som hade struktur på både maskiner och snickring. Efter två lådor var dock skruvarna slut och jag kom på att det nog behövdes markduk och häftpistol med klammer för att fordra lådorna så det blev ett avbrott med besök hos bygghandeln. 
Öser jord hit och dit

De gamla lådorna måste ju tömmas på jord och östes i de nya lådorna samt gödslet som legat på presenning i trädgården för att bli en bra blandning. Dessutom bottnade jag lådorna med en del grenar för att få in lite luft i lådan. De gamla lådorna rasade ihop som ett korthus när vi grävde bort jorden och hölls bara ihop med de rostiga beslagen på gavlarna som jag sparat. Vi får se om vi kan sätta på dom på de nya lådorna efter lite modifiering av beslagen. 
Planterade omgående

Direkt när vi hade fått den första lådan på plats och fyllt den satt jag igång att plantera ut småplantorna som stått alldeles för länge i sina trånga plastkrukor. Det var en fröjd att börja få ut dom i lådorna. Det tror jag dom också tycker. 

Rosenskäran Early Dwarf Sensation som inte blir så hög skulle jag nog ha toppat så det inte blir en rak stång men det kommer även blad nerifrån så vi får se om jag toppar några för att få lite volym. Bredvid planterade jag astern Tower Violet som jag hoppas mycket på i sommar. Fick många plantor av henne så hon kommer nog även att dyka upp på andra ställen i Blomstergården.  

Mycket jobb återstår

Än är det mycket jobb som återstår innan Blomstergården blir som jag vill ha den. Började tidigt i våras med att klippa ner rosorna som slagit sig ner och tagit över - nu kommer dom igen men i måttlig fart så det blir bra. Fler lådor skall fordras, fyllas och planteras. Andra tömmas och slängas.  Utanför kastanjestaketet växer högen med murkna brädor efter de gamla älskade degtrågen. 
Blir lite annorlunda

Här syns de rostiga beslagen från degtrågen som jag nu sparat och hoppas kunna återanvända. Nu blev mina nya lådor lite lägre än de ursprungliga så beslagen måste åtgärdas. De nya lådorna står längs efter kastanjestaketet eftersom de är 150 cm långa så det kommer att bli lite annorlunda när allt är klart.

I år planterar jag sommarblommorna var för sig och inte som på bilden för att lättare plocka av till buketter. Satsar på struktur istället för vilt under tiden.

Är så tacksam för att sonen ville offra sin lediga dag med att tillverka mina odlingslådor. Även om han var barsk när vi var på Bauhaus att jag inte fick titta på några blommor utan bara det vi var där för att handla. Hann i alla fall snegla på kraftiga rosa stäppsalvia vid utgången så det kanske blir ett återbesök.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - Glad Nationaldag !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa