onsdag 4 januari 2023

2011-2022. Före- och efterbilder framför växthuset

 

Ett ensamt växthus och ruin 2011

Det är så kul att se bilder från ungefär samma plats under många år för att se vad som hänt. Här är växthuset från 2011 - alldeles nytt och fräscht. Ingenting är planterat framför än men planer finns på både träd och lavendellund. 



 

2012 har en köksträdgård tillkommit

Sommaren 2012 har en köksträdgård anlagts bortanför växthuset. Framför ruinen och växthuset är det fortfarande bara gräsmatta.



2013

Likadant sommaren 2013 - jag fokuserar på det som redan finns som växthus, ruin och köksträdgård.



2014

Sommaren 2014 har två små ynkliga Silverpäron planterats framför växthuset samt en klotpil mellan växthuset och ruinen som inte syns på bild. 



2015

Sommaren 2015 har det börjat hända lite mer som ruinrabatten med daggkåpa och fingerborgsblommor och en klotpil mellan ruinen och växthuset. En rosenhäck har planterats mot växthuset. 



2016

Sommaren 2016 har rosenhäcken framför växthuset växt till sig och klotpilen börjat utveckla sin krona. 



2017

Rosenhäcken fick klippas ner och börja om igen - klotpilen står nästan still. Daggkåpan är enorm i ruinrabatten. Det är försommar och grönskan är så skir ännu. Lavendellunden framför växthuset och bakom rosenhäcken är anlagd. 



2018

Rosenbusken vid ruinen har fått fart liksom rosenhäcken framför växthuset. Klotpilen fortsätter att utvecklas i sakta mak. Man har ingen aning om växtkraften som väntar om några år. 



2019

I början av juli 2019 har klotpilen etablerat sig ordentligt och har en riktig krona. Rosenhäcken vid växthuset har rotat sig och växer så det knakar. Pionerna i ruinrabatten blommar för fullt.



2020

För 2020 hittar jag ingen bild tagen från ruinhållet men de ynkliga Silverpilarna har också etablerat sig och man får hålla efter dom duktigt med klippning varje höst. Lavendlarna har tagit sig bra i lunden. 



2021

Sommaren 2021 har klotpilen fått fnatt, kronan är enorm och man får klippa de lägsta grenarna för att överhuvudtaget ta sig ner till ruinen. Växthuset syns knappt och rosenhäcken växer in i pilen. Lite kaos.



 

2022

Sommaren 2022 har jag ingen bild tagen från ruinhållet utan hittade en från september där klippning av av silverpilarna pågår. Det är fantastiskt hur mycket träden växt under de här åren.




Lycka att sitta under ett träd

Under sommaren 2022 går det att sitta under Klotpilens stora krona som silar ner solljuset så vackert. Där har jag häckat i solstolen under varma dagar - doftat på rosorna och bara mått bra. Har alltid drömt om ett träd som man kan sitta under och hämta kraft från och nu har jag ett. Vilken lycka. 

Jag läste någonstans att det bästa tillfället för att plantera ett träd var för 20 år sedan och det näst bästa tillfället är i dag. Det är svårt att föreställa sig hur stort trädet blir efter ett antal år när det är så ynkligt när man planterar det även om jag hade på känn att rosenhäcken och pilen stod för nära varandra. Men det blev ju ett underbart litet trädgårdsrum där man kan gömma sig. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - dröm om underbara gömställen i trädgården !
Kram/Isa


3 kommentarer:

  1. Så fint du har! Det är ju så roligt med bilder från år till år så man ser hur det förändrar sig, en trädgård är ju alltid i ständig förändring, dels det man gör själv men växterna blir ju större så naturen själv ser ju till att det förändras. Det var fint redan från början, men bilden frn 2015 med rabatten är ju fantastisk, och ett trädgårdsrum att gömma sig i är ju det bästa! Jag hade det förut i min stora trädgård, här är det ännu lite för öppet för min smak, men vi får se om jag får till det så småningom!
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    Så kul att jämföra och se förändringen från år till år. Det är riktigt vackert vid ditt växthus. Ibland önskar jag att man kunde se framåt och se hur stort ett träd blir. Då hade jag nog inte planterat de träd som står hos mig idag.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
  3. Oiii! Så mye som har skjedd disse årene. Fint hele tiden da:-)
    Jeg lærer visst aldri hvor store trær blir etterhvert!
    Fortsatt fin søndag og klem fra Randi

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa