tisdag 10 januari 2023

Emma bjuder på ohämmad Frankrikefeeling att hämta kraft ifrån

 

Badar i Frankrikefeeling

Alltså den här tiden på året när januari bjuder på regn, mörker och rusk behöver man en rejäl dos livsglädje i Frankrikeformat för att överleva eländet. Jag önskade mig Emma Hambergs glädjefyllda bok Au pif! av maken i julklapp och nu kan jag frossa i alla mustiga recept, sköna illustrationer och mysiga anekdoter från hennes färgsprakande värld. Emma tar läsaren i handen och tillsammans valsar vi ut på en härlig upptäcksresa bland doftande aprikoslundar, mjuka ostar och långa oändliga middagar. 




Älskad antikmarknad

Jag älskar Frankrike och längtar ständigt dit. När yngsta sonen bodde där passade vi på att resa dit höst och vår när antikmarknaden invaderade staden första söndagen i varje månad. En helt underbar marknad där det kryllade av vill-ha-saker - har släpat hem både små charmiga statyer, patinerade flaskhållare och rund antik bricka med målade blommor som används flitigt - ibland har vi stått på flygplatsen och packat om att få med allt hem.  Har till och med fyndat fönsterluckor som sonen fick paketera och skicka hem med posten allt för att få lite Frankrikefeeling på hemmaplan. 



  

Älskar ALLT med lavendel

Jag gör mitt bästa för att få in Frankrike lite överallt - som underläggen på bordet i växthuset med lavendelmotiv inköpta under en tur till Nice när jag fyller 60. Allt med lavendel älskas högt i den här trädgården. 




Stryker med handen

Det finns säkert över 50 plantor med lavendel i min trädgård och jag älskar att stryka med handen över rabatterna och känna doften som frigörs eller plocka knippen med blommor att hänga upp lite varstans. Som en essens av Frankrike. Vid en resa till Provence 2007 köpte jag en stor bukett med lavendel som sedan hängde vid min plats i bussen att sniffa på under hela hemresan och när jag kom hem möttes jag av den blommade lavendelhäcken på framsidan. 




I Provence föddes idén till ruinen

Det var på resan till Provence och ett besök hos Lena och Gösta Linderholm som idén till en egen ruin i trädgården föddes. På Plätten fanns nämligen en ruin med en liten charmig öppning som jag föll pladask för. 




Plockade fram alla våra Ölandsstenar

Skulle våra Ölandsstenar som tidigare legat runt tomten kunna muras upp till en liknande ruin ? Vi strödde ut alla stenarna på gräsmattan och anlitade sedan en släkting med gammal murarerfarenhet och satte igång. 




Visst blev det en ruin

Och visst blev det en ruin i trädgården som skyddar från insyn från gatan och döljer växthuset. En plats i trädgården vi aldrig skulle nyttja annars har blivit ett härligt hörn att hänga i. Vi har till och med gift oss här. Men det är en helt annan historia som du kan läsa mer om HÄR




Vattnas i munnen

För alla oss som älskade Emmas bok Je m'apelle Agneta känns miljöerna från klostret igen, till och med sköldpaddan Lizette finns med och har fått babysköldpaddor under sin långa rymning. Det vattnas i munnen av alla härliga bilder och inbjudande recept - jag vill genast ge mig ut till närmaste fiskhandlare och inhandla kammusslor, nät med blåmusslor och mjäll torskrygg till den bästa Bouillabaissen eller en ljuvlig Moules Frites. Mums!




Uppföljaren kommer snart

Som grädde på moset upptäckte jag att Emma har skrivit en uppföljare till Agnetaboken som heter Au revoir Agneta som  släpps i mars där vi får möta Agneta och alla karaktärerna igen - så underbart. Till dess skall jag frossa i  Au pif  ! och formligen vältra mig i franska recept och tanka Frankrikefeeling.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du hittar din väg till påfyllning av ny energi!
Kram/Isa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa