söndag 8 januari 2023

Abstinens efter pelargonliv

 

Längtar ihjäl mig

Den här tiden på året håller jag på att längta ihjäl mig efter trädgårds - och växthusliv och i synnerhet mina pelargondamer. Tur att jag har Trädgårdsateljén att gå ut i några timmar, plocka med pelargonerna, spela yogamusik och må bra. Att plocka bort torkade blad är som en meditation som jag inte vill vara utan och dessutom är ateljén det närmaste jag kommer växthuset så här i januari. 



En stjärna bland nykomlingarna

En av nykomlingarna förra säsongen var en stjärnpelargon som jag inte visste namnet på men som blommade otroligt hela sommaren och långt in på hösten. Tror jag fyndade henne på Bona Trädgård som brukar ha ett bra urval av pelargoner och där man kan hitta lite ovanliga sorter. 




En Sune Tryggpelargon

Till min stora glädje dök en kvinna upp när jag besökte Blomstermarken i höstas där dom tar emot pelargoner för vinterförvaring med en precis likadan pelargon. Jag skyndade mig fram och bad att få fota av etiketten så jag skulle få lite bättre koll på vilken pelargon hon är, min nya skönhet. 




Snart, snart får dom flytta in

Snart får man kasta ut julen och börja plocka in pelargonerna i köksfönstret igen, vilket ska bli ljuvligt. På mitt kontor har ett antal stått hela hösten/vintern för att få plats för alla ca 40 st. I år har jag bestämt mig för att inte köpa några nya pelargoner utan att ta sticklingar av dom jag har istället - får se om jag kan hålla det löftet när man väl står där framför ett dignande bord av raringar som hittat vägen till ens hjärta.
 



En riktig samlarpelargon

En annan nykomling i somras var Langelandsrosen - en rosenknoppspelargon som är en riktig samlarpelargon. Så kul att jag hittade henne på Rönne Trädgård på sensommaren på utförsäljning - ett riktigt kraftigt och vackert exemplar som jag hoppas överlever vintern i ateljén. Alla pelargoner ser faktiskt ut att klara vinterlivet så det finns stort hopp att hon fortsätter sitt växthusliv även i år. 




Står skyddade

Dom trivs bra i växthuset, pelargondamerna där dom får stå skyddade för regn och blåst men samtidigt få tillräckligt med sol och värme på sig. Gödslade dom med Blomstra och nässelvatten i somras och det blir det nog till sommaren också. Om man inte orkar plantera om dom varje år kan man vara mer frikostig med gödningen i stället. 




Tänk att en av tre överlevde

En annan goding jag haft i många år är en engelsk pelargon - jag lyckades överleva en av tre inköpta exemplar och hon har glatt mig sedan 2015. På bilden från 2017 är hon ganska kompakt och blommar frikostigt medan hon med åren blivit lite yvigare och kräver lite större utrymme. 




I år ska det banne mig ske

Hon har en egen piedestal i växthuset liksom i ateljén där hon får bre ut sig och varje år tänker jag att jag måste plantera om henne - kanske sker det i år. Hon är ganska så duktig på att släppa sina kronblad lite hur som helst men det förlåter man henne gärna. 

Åhh - så jag ser fram mot växthusliv igen med ett växthus fullt med pelargoner ! Det är faktiskt mycket ljusare längre nu på eftermiddagarna så en dag i taget så går vi mot vår och sommar. 
Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Ja jag längtar också...dina bilder gör mig så glad :)
    Önskar dig en GOD fortsättning på det nya blommiga året Isa!
    Kram från ett grått Öland & Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti !
      JA, nu vill man verkligen ha vår/sommar igen !
      Här är det också genomgrått idag men regnet har i alla fall upphört.
      Önskar dig en riktig GOD fortsättning på det nya året!
      Kram/Isa

      Radera
  2. Vilka vackra pelargoner du har! Jag tillhör den skaran som inte lyckas med mina pelargoner. Fast det sägs att det ska vara en enkel blomma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna !
      Tack snälla du - ser dom nästan som mina vänner och pratar ofta med dom. Du kanske lyckas med andra blommor istället som vi pelargonvänner misslyckas med.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Hej Isa!
    De är verkligen fina. Är så glad över att pelargonerna trivs i växthuset, inne har jag inte samma tur med dem. De Engelska är en favorit och så lyckas jag med Mårbacka och Estelle blev en ny favorit .
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Samma här - dom trivs bäst i växthuset och växer inte alls lika bra inne. Estella är ju ljuvlig liksom Mårbacka och så roligt att du lyckats med de engelska.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa