lördag 8 maj 2021

Röda tulpaner, rostiga växtstöd och nedklippta rosor

 

Gläds åt röda tulpaner

Efter den här veckans regnväder och dagens värmande sol har de röda tulpanerna i rostiga rosenrabatten börjat slå ut. Jag köpte dom inte som röda utan som rosa men ibland får man ta det man får så dom har blivit kvar och återkommer och blir fler för varje år så jag har bestämt mig för att glädjas åt dom - så här tidigt på våren behöver man lite starka färger även om jag absolut inte vill ha rött i trädgården resten av året, den färgen är för stark för en högkänslig själ som mig.



Det var inte länge sedan dom var knoppiga och börjat visa färg - det går fort nu i rabatterna. 



Nedklippta rosor

Alla rosorna i rostiga rosenrabatten har frusit ner och jag har varit tvungen att klippa ner dom totalt - det finns dock liv i alla och dom kommer nerifrån så jag hoppas ändå på fantastisk blomning så småningom. Kantnepetan kommer kraftfullt och har till och med frösått sig på några ställen - en stor favorit som jag är så glad i. 



Rostiga växtstöd

Pionerna i ruinrabatten har precis vågat sig upp ovanför jordytan och visat sig. De rostiga pionstöden är på plats och det känns nästan surrealistiskt att dom skall växa sig så stora på så kort tid - runt midsommar brukar pionerna blomma för fullt i den här rabatten tillsammans med jättedaggkåpa och i höstas satt jag ner en hel del klotlökar - tror det blir en vacker kombination. Förutom 2 Sarah Bernhardt har ytterligare 2 pioner flyttat in från andra rabatter och så småningom kommer det nog att bli en pionrabatt av ruinrabatten. Att man inte kan flytta på en pion är en myt - det går hur bra som helst. 




Så här såg det ut i rabatten 8 maj i fjol - daggkåpan hade kommit mycket längre än den här kalla våren i år.




Bästa tiden framför oss

Det är det här jag längtar efter - massor med pionknoppar som svävar över ett hav av nävor och daggkåpa. Man kan skymta det rostiga växtstödet precis ovanför daggkåpans blommor. Åhh en så härlig tid vi har framför oss. Maj och juni är bästa tiden på hela året. 



Älskade Sarah Bernhardt - den vackraste pion jag vet. Kanske blir det fler Sarah som får flytta in - vore fantastiskt om man kunde plocka av stänglar till ljuvliga buketter. 




Den som väntar på något gott

Trädet bakom växthuset har nu börjat att blomma och snart kommer det singla ner massor med vita kronblad över Blomstergården. 

Idag skulle barn och barnbarn komma på besök men jag blev rosslig i halsen med huvudvärk och i dessa tider törs man inte ta några som helst risker så vi fick flytta på det några veckor - den som väntar på något gott ..... Kanske är det en försenad reaktion på vaccinet för 2 veckor sedan - jag hoppas på det och snabb övergång. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Åhh dessa älskade pioner! Min favorit! Köpte en vit pion i veckan men jag håller med dig, Sarah Bernard är den vackraste :) Härliga bilder från din trädgård och nu får vi hoppas på lite skön vårvärme snart...
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa