lördag 24 april 2021

Rosa svartöga, fantastiska Bona Trädgård och första sprutan

 

Blomstrande paradis

Idag har jag varit i Paradiset och vänt. Ett blomstrande paradis med tusentals plantor - alla med hög vill-ha-faktor. Dessutom var jag nästan själv i växthusen och kunde botanisera i lugn och ro. Är alltid lika imponerad över blomsterprakten i Bona Trädgårds växthus och kan gå hur länge som helst och bara njuta. Svältfödd som man är den här tiden efter en lång vinter.
Vackert komponerat

Inte nog med att det finns så många ljuvliga växter det är så smakfullt komponerat i växtraderna att man nästan får gåshud. Här trängs kraftfulla ovanliga pelargoner sida vid sida med högvuxna gräs, mängder med sommarblommor i skimrande nyanser medan hängamplarna kikar lite från ovan och skvallrar om kommande växtkraft. Det är så trångt att jag inte fattar hur man kommer in mellan alla växtraderna.  


Bild från tidigare besök


Rosa Svartöga

En växt som jag alltid försöker få med mig härifrån är rosa Svartöga. Har inte sett den någon annanstans eller hittat fröer till den. Det gäller att vara ute i tid för den är väldigt populär.
I år var jag väldigt tidigt ute och det var inte många plantor som hade hunnit bekänna färg men efter lite letande hittade vi två amplar som börjat blomma. Den ser kanske inte så mycket ut för världen just nu men vänta bara - det finns en enorm växtkraft i den här lilla damen.
Otrolig växtkraft

Så här såg hon ut framför växthuset i de stora olivkrukorna för några år sedan. Hon formligen slängde ut sina långa revor överallt och bredde ut sig. Nu får jag fundera om jag skall låta henne hänga eller låta henne invadera krukorna igen.
Bäst att säkra årets njutning

En av mina absoluta favoritpelargoner är Rosenknoppspelargonen Princess Filippa eller Australien Pink som hon också kallas. Nu är jag osäker på om mina tidigare exemplar tillhör årets överlevare från förrådet så för att säkra årets njutning fick ett kraftfullt exemplar följa med hem. Har inte sett henne någon annan stans utan skickade efter mina tidigare exemplar från odla.nu som sticklingar. Lätt att gå bananas

Det är en fröjd att handla pelargoner när de är så här kraftiga exemplar och till ett humant pris dessutom. En Mårbacka åkte också med och en till rosenknoppspelargon för det är lätt att gå bananas på ett sånt där paradisställe som Bona Trädgård.

Här ser vi henne i blom från mina tidigare exemplar - helt bedårande. Dessutom heter mitt äldsta barnbarn Filippa och det gör ju förälskelsen ännu större.Jordreva i ampel

Utanför Krukboden som också är café hängde dessa jordrevor vid ett tidigare besök som också fanns till försäljning inne i växthusen i år. Klart det åkte med två stycken i kundvagnen för så där maffigt vill jag ha det på varje sida av rostiga rosenrabatten.Till slut måste jag visa den enorma Kärlekspelargonen som jag också fotade vid våra tidigare besök. Ofattbart stor och med en enorm blomning. Fått första sprutan

Den fanns i år också till försäljning i olika storlekar och kan nog bli riktigt maffig på bara en sommar. Nu är jag lite allergisk mot just rött så jag avstod. 

Den egentliga anledning till vårt besök var en utflykt till Motala för att få första vaccinsprutan. Det var slut på både vaccin och tider i Örebro så vi bokade in oss på lediga tider i Motala istället. Det var imponerande hur väl organiserat allt var och hur bra allt flöt. Är så glad och nöjd att ha fått första sprutan - känns som en första biljett tillbaka till livet och umgänge med barn och barnbarn. Läkaren vi träffade bedyrade också att mina allergier inte skulle påverkas och det känns skönt eftersom jag oroat mig lite över det. 

Det är fruktansvärt kallt här i dag och något uteliv är det inte tal om. Solen skiner och i nästa minut yr snön i luften. Till nästa helg hoppas jag aprilvädret är över när sköna Maj gör entré. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Blir så glad när jag får följa med och botanisera bland allt underbart hos dina paradisställe. Jag har länge letat rosa svarögefrön men de verkar vara omöjliga att få tag på. Så det blev vita... fastän jag INTE skulle så ett endaste frö i år! Så kan det gå.
  Så skönt att ni fått era sprutor nu. Jag väntar på nr två och det känns så bra. Längtar till det vanliga livet även om det nog aldrig riktigt blir som tidigare.

  Önskar dig en fortsatt skön helg även om det är mössa på igen.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Janicke Henrikson25 april 2021 21:41

  Bona, det skulle vara mitt favoritställe om jag bodde i närheten, så fint! Och Filippa, vilken underbar pelargon, vill ha vill ha. Grattis till givande utfärd!

  SvaraRadera
 3. Hej Isa!
  Ser ut som en härlig plats med massor av fint. Din bild på Svartöga som väller ut är helt fantastisk. Nu får vi hoppas på lite värme.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 4. Åh vilket härligt och blommigt inlägg Isa :) PRECIS vad man behöver i dessa kyliga och konstiga tider...så skönt att du fått första dosen vaccin. Jag lär få vänta...
  Jordrevan ser magisk ut! En sån vill jag också ha.
  Kram från ett kyligt Öland & Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa