tisdag 12 februari 2019

Hastigt besök, framplockade pellisar och meditativ procedurTrängs i köksfönstret

Nu har jag plockat in alla mindre pelargoner från förrådet och befriat dom från alla torkade blad och en och annan överblommad blomma. Dom trängs i köksfönstret tillsammans med helgens nyförvärv och det blev inte av att ta någon bild. Istället kommer bilder från när hela härligheten blommar istället. På bilden är det fjolårets stora favorit - underbara Princess Filippa som jag aldrig tröttnar på.
En del hade otur

Man har ju begränsat med plats under vintern och bordet i förrådet fylldes snabbt med alla storvuxna exemplar. Så alla på fönsterbrädan blev tyvärr kvar i växthuset under vintern. Det blir till att börja med att tömma krukorna när våren kommer på allvar för att fylla upp med nykomlingar och gamlingarna som hade turen att få ett vinternäste.
Hastigt besök

Längtan efter växthusliv tillsammans med alla pelargonerna är stark nu och i går tog jag mig in genom de gröna pardörrarna på gaveln. Det gick lätt att skotta sig in efter några dagars blidväder även om jag fick klampa genom skaren för att komma fram. En månad till av otålig väntan sedan är det nog äntligen dags.

Spretar vidare

Den okända spretiga stjärnpelargonen har klarat vintervistelsen bra och står nu i köksfönstret och lapar sol. Ännu spretigare än tidigare när den nästan är kal, men jag gillar ändå formen och kommer inte klippa ner den.
Spännande nykomling

Den är väldigt lätt och tacksam att ta sticklingar av och de har blivit några under årens lopp - är inte ens säker på att det är moderplantan jag har kvar utan att det är en av sticklingarna som växt till sig.

Annars har jag inte så många stjärnpelargoner även om det smög sig in en nykomling bland de shoppade under helgen som det skall bli spännande att få stifta bekantskap med. Richard Hodgsons är en samlarpelargon från Gluggstorps handelsträdgård med dubbla rosa blommor.
Meditativ procedur

Det var underbart att få dona lite med pelargonerna igen - har saknat de där dagliga rundorna när man vattnar, plockar överblommat och torkade blad. Det är något meditativt över den där proceduren som känns harmonisk och rogivande.

Till helgen är det dags för omplantering av vissa pellisar, andra kanske bara får en bra topping och de stora bamsingarna i förrådet - ja, dom får får vänta lite till.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Härligt!
  Jag började så smått i helgen också, att pyssla om mina övervintrade pelargoner.
  Nu fyller de upp varje fönsterbräda i hela huset...
  Till helgen som kommer ska jag så tomatfrön tänkte jag, och förhoppningsvis vistas lite ute trädgården då soooolsken är utlovat här i norra Skåne. Ha det fint!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 2. Så många fina pelargoner du har! Anar att de växer sig jättestora när du kan övervintra dem och de blir äldre och äldre. Själv har jag svårt för doften och de ludna bladen, så här blir det enbart hängmodellen. Tackolov trivs den hos mig.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa