måndag 15 maj 2017

Karinfröer och Törstige FredrikFörsta blomman

Nu blommar de första Gyckelblomstren i växthuset. Plantorna satte fart när de fick komma ut dit i ljuset men trivs annars bäst i halvskugga till skugga, dessutom vill den inte torka ut utan är ganska törstig och kallas ibland för Törstige Fredrik.
Tacksam och blommar länge

Nu väntar jag bara på värmen så jag kan plantera ut alla plantorna i krukor och urnor i köksträdgården. Det var många år sedan jag hade den här sommarblomman så det skall bli kul att få njuta av den i sommar. Den är tacksam, blommar ända in i oktober och passar bra i ampel.
Karins fröer i köksträdgården

När jag var på Nordiska Trädgårdar köpte jag några av fröerna från Carl Larssongården - fröer som Karin använde i sin köksträdgård. Ringblomman var en av de vanligaste växterna i Karins trädgård och spenaten odlades hela säsongen (utom i juli då den lätt går i stock) och användes både färsk, kokt eller stuvad.

Till sommaren har trädgården på lilla Hyttnäs återskapats som den var på Karin och Carls tid och de mustiga färgerna som kännetecknar Karins skapande återfinns även i trädgårdsmöblerna. Tänk att i just den trädgården känns det helt naturligt med grön och orange färgsättning.

Karin är fortfarande en stor inspirationskälla så långt efter sin bortgång och stilen hon skapade är odödlig och ständig aktuell. Det var länge sedan jag var på Carl Larssongården men nu är jag lockad att åka dit igen för att se trädgården i full skrud i sommar.

HÄR kan du se bilder från trädgården

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

Malin sa...

Gyckelblomster, den ser man inte alltför, ofta men vacker var den. Ser ut på påsen som om
blommorna varierar i färg. Spännande blomma! Ja nu får vi hoppas värmen
kommer för att stanna så man vågar börja plantera ut i krukor!

Ulrika Johansson sa...

En lite ovanlig krukväxt, läcker med sina spräckliga blommor. Det blir spännande att se hur den utvecklas.
Ha det gott!

HWIT BLOGG sa...

Ja tänk att både gult och orange kan funka! Fina fröpåsar också...
En tur till Carl Larsson gården skulle vara kul. Jag har en bit dit tyvärr.
Nåja, tisdag igen, varm och skönt väder!
Kram från Titti

Rost och rädisor sa...

Vilken trevlig inspirationskälla! Ringblommor och spenat finns alltid med här också. Älskar doften av ringblomma och så snygg att samplantera med kål och andra grönsaker. Brukar använda kronbladen i sallad och torkar lite till vinterns soppor.
Gyckleblomster har jag aldrig testat, men nu känner jag mig helsugen. En så stor och spektakulär blomma som trivs i skugga. Jo, man tackar! Törsten ska nog kunna släckas.
Allt gott och kram
/Anette

Merja sa...

Så söt! Fint skicklig. Den har jag aldrig provat.
Kul med tur till Sundborn.
Ha det fint!