tisdag 10 januari 2017

Växthusfeeling i köket

Ingen växthusfeeling utan fika


Ut med julen

Lika roligt som det är att pynta inför jul lika roligt är det att få plocka bort julen och släppa in våren. Eller i alla fall tiden mot våren. Att få släppa in ljuset igen. Att tiden går åt rätt håll - mot vår och en ny växtsäsong. Ljuvligt.
Återanvänder allt som går

Jag ville ha lite växthusfeeling i köket och plockade in vimpeln som annars sitter vid pardörrarna i växthuset för att hålla fåglarna ute. Gillar färgerna i vimpeln och så piffar den upp mina återanvända lakansgardiner. Även kuddarna i soffan och duken brukar jag ha i växthuset. Korgstolarna brukar stå i ruinen. Hihi - tur att vi har köksstolarna kvar att plocka fram till våren när korgstolarna skall ut igen.
Spretigt grönt från fjädersparris

Enligt principen man tager vad man hafver klippte jag av några rankor från fjädersparrisen och satt i flaskor i "rätt" färgskala. Och plockade in en liten buddha från växthuset.
Snart påfyllt

I fönstret spretar övervuxna pelargoner som fått stå inne i köket under vintern tillsammans med nyplanterade sticklingar. Fick ju chansen att stoppa fingrarna i jorden i helgen vilket var ljuvligt.
Ser ju lite tanigt ut i fönstret så här i januari innan allt tagit sig och man fyllt på.
Växtlampan framme igen

En annan fördel när man slängt ut julen är att nu plockas växtlampan fram på brickbordet igen. Så till helgen skall här sås micro leaf och sommarblommor som behöver lång etableringsperiod på sig. Köpte lampan till mig själv i julklapp 2015 och hade stor glädje av den hela våren 2016.

De första fröerna såddes i början av januari och sedan rullade det på med både kryddor, blad och blommor. Växterna fick en väldig bra start under lampan innan de skulle ut till växthuset. Funderar just nu på en till växtlampa som "mellanstation" eftersom jag börjar så tidigt i år. Vill ju ha frodiga plantor till en viss balkong i april.

Yes - nu är man snart igång med säsongen 2017!

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Såklart du ska ha trädgården inomhus också! Så mysigt med korgstolar, buddhor och växthusvimplar! Och snart växer pellisarna till sig och fröna gror och jag önskar att jag detta år kan ta mig till trädgårdsmässan och uppleva hur du presenterar din balkong! Lycka till med... allt!

Kramar från Eva-Mari

HWIT BLOGG sa...

Precis samma känsla vill jag ha nu! Det är lite tomt i fönsterna, allt känns lite murrigt så ja, det blir till att få in lite botanik nu :)
Det stormar idag så jag kommer ingenstans - skönt det med!
Kram från Titti

Annika Christensen sa...

Så fint du har det. Här är det fullt av groddar och skott överallt. Men det är ju den tiden.
Har inte köpt några vårblommor ännu men snart är det dags.
Allt gott
Annika