torsdag 26 januari 2017

Ormen i paradiset
Snart, snart

Åhh vad jag längtar efter växthusliv så här års. Brukar ju börja vara i växthuset  i mars om det inte är för kallt och solen värmer upp. De här bilderna från början av mars för några år sedan är tagna inför en fotografering. Nästa vecka är vi ju inne i februari och då är det inte så långt kvar till mars. Det finns hopp !
Makens årliga tulpanchock håller sig i evigheter i växthuset i den svala temperaturen. Vi fyller upp den loppade soppskålen - det har blivit en tradition nu.
Tänk att få njuta av tystnaden i växthuset

Att det är samma tulpaner på den här bilden kan man inte tro - men det är det. Tagna en vecka tidigare. Knoppiga och spröda. I däckstolen försvinner man från världen. Där kan man sitta och betrakta himlen. Se på fåglarna och molnen och bara vara. Njuta av tystnaden. Längtar !

Ormen i paradiset

I bostadsområdet utanför jobbet pålar man för fullt hela dagarna för att bygga nya bostäder. Det eviga dunkandet hörs in till mitt kontor och tar mycket energi. Nu är det på gång att man skall bygga bostäder på gärdet utanför oss här hemma på gatan. Från början planerade man 2.000 enheter nu har man minskat till 1.400.

Jag törs knappt tänka på vad det skulle innebära. Risken är stor att man kommer att påla i flera år.Fortfarande samma tulpanerSaknar kossorna och hästarna

Man har redan byggt i både kohagen och hästhagen nära oss. Förr när man cyklade hem kände man verkligen att man var på landet när man välkomnades av kossorna i hagen. Nu är den känslan helt borta. Örebro är en av de kommuner där det byggs mest i hela landet. Man bygger på varje ledig liten plätt man kan hitta verkar det som.
Vill fortsätta promenera

Jag sänder ut en önskan till Universum att byggboomen skall avta och att det aldrig kommer att byggas på gärdet. Har svårt att se en bussgata genom hela området med torg och bibliotek och en blandning av både villor och höga hyreshus där vi som bor här nu promenerar, rider och rastar hundar.
Stör inte mitt paradis

Fast i går när jag gick på gång- och cykelvägen vid gärdet pågick arbetet för fullt med att lägga ner rör för vattenledningar så man håller redan på att förbereda. Det skall nog till något magiskt för att byggnationen inte skall genomföras. Det sista som överger människan är hoppet så jag hoppas av hela min själ att jag kan fortsätta att få njuta av tystnaden i växthuset och att inget skall få störa mitt eget lilla paradis på jorden som jag behöver så väl för att må bra.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

9 kommentarer:

Trädgårdstid sa...

Nej, inte kul när omvärlden gör sig alltför påmind... Vi har samma scenario framför oss; förutom att vi själva ska bygga ut (kan vi ju knappast lasta någon annan för...) så ska förskolan mittemot rivas och återuppbyggas, och sporthallen bredvid ska i ett senare skede också byggas om och ut. Bankbankbank...
Man får hålla tummarna för att byggarnas kollektivavtal föreskriver arbetsfritt på helgen!
För att byta till ett roligare ämne; vilka fantastiskt tulpaner!
Kram Elin

Anonym sa...


Åh, hvor jeg føler med dig. Støj er virkelig en plage i vores moderne verden. På grund af sygdom har jeg store problemer med støj- og lysoverfølsomhed, så for en snes år siden flyttede jeg fra København ud på landet i Nordvestsjælland, hvor stilheden så nogenlunde holder stand. Til gengæld har de nye udendørs belysningskilder holdt deres indtog med med stærkt og grelt, langtrækkende lys hos offentlige institutioner (her præstegård, plejehjem og en enkelt privat nabo). Men det er trods alt først efter mørkets frembrud, og så kan man jo trække mørke gardiner for .... men de lys forstyrrer stjernehimlen!

Lad os håbe på nedgang i byggeboomet! Om ikke andet ender det jo med sammenbrud, hvilket så til gengæld ikke er så godt for økonomien.

Med venlig hilsen
Jytte
www.danishknitdesign.com

Sabelhagens Olivlund sa...

Trist med nya byggnationer. De är på gång att bygga i vårt område också, och man undrar vart de ska göra av all biltrafik.
Ditt växthus är så jättefint, och härligt med alla tulpaner.
Ha det gott
Kram Maria

MirandaMaräng sa...

Här ska också bebyggas på varje liten plätt . . är planerat ett 16-våningars hus (hemsk tanke!!!)
nästan mitt emot. . .som ska vara en inkörsport och riktmärke till hela detta område!!! Precis när
hela stationsområdet äntligen blivit klart! Så det kommer att bilas och bankas flera år framåt igen!
Hoppas du finner lite ro i ditt växthus när de ska bygga hos dig! Annars rekommenderar jag hörselskydd
- då är tystnaden total!
Ha en fin helg!
Kram

HWIT BLOGG sa...

Usch det låter inte kul men vad gör man! Du har ditt lilla gröna paradis, hoppas du får sitta där helt ostört...
Ljuvliga bilder du bjuder på och tulpanerna, wow säger jag bara!
Fredagskram till dig,
Titti

Meta sa...

Ibland önksade man allt att det går att styra världen som man själv vill.
Det är klart det skulle nog inte bli så bra kanske, alla vill ju inte ha samma saker. Landet växer åt alla håll och det är väl bra om det blir villor och inte höghus bredvid dig i alla fall.
Önskar dig en fin helg i alla fall
Ha det gott
Kram Meta

Trädgård i Torslanda sa...

Ja det blir en stor omställning när landet bli stan. Vi har haft samma utveckling här. Hästar och hagar blev bostäder och vi fick gångavstånd till stort centrum med ICA. Men drömma sig bort i färgglada tulpaner hjälper för stunden.
//Helene

Ellan H sa...

Visst är det jobbigt när staden kommer nära. Här hemma bor vi fortfarande på landet och har åkern bara fem meter från huset. Än så länge är det ingen risk för byggen häromkring, men hur det blir framöver vet man ju aldrig.
Önskar dig en fin vecka! (Det borde komma post endera dagen förresten.)

hesan sa...

Ja det byggs något hemskt i den staden. Varje gång jag kommer hem på besök har man slagit upp några nya hus. Värst verkar det vara på Universitets sidan, har farmor på Jeremias gården och där byggs något hemskt på all mark som finns. Nej jag längtar inte hem till Örebro igen!
Helena.