lördag 7 januari 2017

PelargonlängtanDet kliar i fingrarna

Nu börjar jag längta efter att få plocka fram pelargonerna igen och fylla huset. Hoppas min stora Mårbacka överlevt i förrådet där hon som vanligt har fått fönsterplatsen. I år kanske jag plockar in henne ovanligt tidigt och ställer henne på mitt kontor som har stora fönster där ljuset flödar och pysslar om henne. Det kliar lite i fingrarna !
Tacksamma Älvdalen

En annan goding som också vintercampar i förrådet är pelargonen Älvdalen som levererade hela sommaren. En väldigt tacksam zonalpelargon som lätt fyller upp en stor zinkhink med bara en planta.

Klippas och planteras om 

Här syns hon igen Älvdalen - längst till vänster. En del av de andra blev nog kvar i växthuset och har tyvärr frusit bort nu. Sticklingarna i de vita krukorna räddade jag i alla fall och dom har vuxit sig alldeles för långa i köksfönstret och skall klippas ner och planteras om så snart jag fått hem ny jord.
Billiga zonaler levererar

I zinklådan växte billiga rosa pelargoner. Såna man köper för 25kr/st. Dom blommade intensivt hela sensommaren och fick campingpass i förrådet. Vi får se om dom överlever vistelsen. Campingvärden har kanske inte skött sig helt perfekt med tillsyn och diskret vattning.
Nytt liv

Nu kom maken hem med en påse med jord från lokala handlarn. Jag kramar påsen och känner hur livsandarna vaknar till liv igen. Ibland kan en 10-liters jordpåse vara total lycka. Nu skall de övervuxna stackars sticklingarna få bli lite ompysslade!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

Anne Vestergaard Jørgensen sa...

Ih hvor forstår jeg også denne længsel. Mine pelargonier er også skønne planter jeg elsker når de blomstrer. Jo de billige kan også vise sig som flotte vindere sommeren igennem. Zonalpelargonierne fylder mine krukker når de andre svigter. De er lidt udsatte for vind, regn og vinterfrost i forår og start sommer. De fleste får en start i væksthuset der står op mod en væg.I huset er der ofte for varmt for de trives godt. God lørdag.

Inger sa...

Visst kliar det i pelargonfingrarna men jag väntar med klippning till början av februari. Har en hel del höststicklingar att pyssla om plus alla moderplantor.
Kram

Anne-Kristin Sander Naurstad sa...

Jeg har bare en pelsrgonia til overvintring, men seg ser at jeg kan ta noen stiklinger hos min pappa! Jeg synes pelargonia er supre planter i krukker, men har litt dårlige forhold for overvintning... ha en fin januarhelg, og kos deg med stiklingene! Hilsen Anne-Kristin

HWIT BLOGG sa...

Ja jag drar fingrarna genom bladen på Dr Westerlund, förnimmer en vår och längtar...
Kram till dig!
Titti

Lotta sa...

Vilka fina pelargoner! Jag gillar verkligen dina odlingskärl också.
Ha en fin vecka

Annika Christensen sa...

Oj oj vad mycket fint du bjuder på. Nu får jag också lite längtan. God fortsättning på det nya året. Har saknat dig men jag har varit lite blogg trött då det alltid krånglar med blogger när man gör inlägg. Men nu hoppas jag vara igång igen.
Allt gott
Annika

Trädgårdstid sa...

Jag blir också lite pelargonsugen av dina bilder, men jag brukar alltid vänta tills jag kan ta ut dem från bubbelplastväxthuset och ha dem ute i kallväxthuset - får inte plats inomhus! Det är ju faktiskt ett under att de där skruttiga övervintrade plantorna får liv igen och blir gröna och friska!
Kram Elin

Rost och rädisor sa...

Dina bilder är som en vitamininjektion!
I fjol hade jag bara pelargoner i växthuset och jag tyckte inte att de trivdes så bra. Kanske ska prova att flytta dem utomhus i år eller vad tror du?

Ha det så gott
/Anette