torsdag 7 april 2016

Inspiration i zinkhinkÄlskade buckliga zinkhinkar

Jag älskar mina gamla buckliga zinkhinkar och letar ständigt nya att plantera i. Några har jag hittat i skogen andra på sommarens loppisar. Det är som med vattenkannorna i zink - man kan aldrig få för många. En rar hortensia i ljuvliga pastelliga toner kommer garanterat att få flytta in igen till sommaren. Hårt och mjukt som möts i köksträdgården. Eller någon annanstans i trädgården.
Ibland kan våren mötas med kungsängsliljor tillsammans med matchande penséer i zinkhinken.
Undrar var jag grävde ner lökarna någonstans ... har inte sett dom sedan dess. Kanske dyker dom upp igen på något oväntat ställe. Ni vet ju hur det brukar vara ... man tror att man kommer ihåg och lär sig aldrig att man aldrig gör det.
Det här är ingen zinkhink men är lika älskad ändå av återvunnet material. Bellis och Vårliljor får kampera ihop omvirat med lite gammalt gräs.
Ranunkler är så himla vackra och allra helst vita. Hinken med ranunkler, gräs, penséer och saxifraga brukar jag placera i öppningen i ruinen så jag kan njuta av den varje gång jag går förbi.
Saxifragan har överlevt flera vintrar i hinken och får nya grannar varje vår.
Att zinkhinkarna efter allt uteliv blir rostiga och medfarna gör ju liksom ingenting. De blir ju bara lite mer själfulla då.
Plantera lökar

Jag har skickat efter ranunkelknölar som ligger i förrådet och väntar på att planteras. Dom blommar juli-september och knölarna skall blötläggas över natten före plantering. Dom trivs i full sol till halvskugga. Till hösten kan man ta upp knölarna igen och vinterförvara dom torrt, svalt och välventilerat. Har aldrig satt ranunkelknölar tidigare så det blir en ny erfarenhet.Kompis med mikrolivet

Just nu regnar det här och har gjort hela förmiddagen men i helgen väntar sol. UNDERBART !!
Då blir det till att idka trädgårdsliv igen. Det är mycket som fortfarande väntar på att bli nedklippt i rabatterna. Och frågan är var man kan hitta välbrunnen stallgödsel någonstans. En annan fråga är om jag bara skall låta klippet ligga kvar i rabatten.

Läser i olika trädgårdstidningar att man inte skall röra så mycket i jorden där det pågår ett mikroliv utan dess like som är oerhört värdefullt utan lägga gödsel och barkmull uppepå och låta mikrolivets innevånare göra jobbet med att dra ner allt i jorden. Vill gärna vara kompis med mikrolivet och inte röra till deras tillvaro för mycket.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och visst vill du väl vinna biljetter till Trädgårdsmässan - Klicka HÄR !
Kram/Isa

12 kommentarer:

 1. Så fina planteringar du har blir såå glad av det här i regnet fast nu kikar solen fram lite försiktigt det bådar gott för helgen.Kolonin på heltid blir det då. Av lathet brukar jag bara lägga ut gödsel i landen eller bara lite krafs mellan plantorna. Löven får ligga kvar utom eklöven för de tar sån tid på sig att multna.
  Ha nu ett fint och bra slut på veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Ljuvliga bilder som får en att längta:) Här regnar det också och sol till helgen skriver du....ja,ja nån måste ju jobba. Hoppas på fint nästa vecka också:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Underbara planteringar ❤
  Jag gillar att "pynta" min trädgård med zink, rost och sten. De är mina favoritmaterial som jag använder överallt och på olika sätt. Hårda material som behövs som kontrast mot allt det "mjuka" som växterna är.
  Jag hoppas att solen visar sig hos oss i helgen. Fram till dess får det gärna regna lite till så den värsta torkan i jorden dämpas.
  Ha det bäst :)

  SvaraRadera
 4. Vilka fina kombinationer! Lycka till med ranunkelknölarna. Jag provade för flera år sedan och gav upp. Ska bli spännande att se hur det går, jag var nog inte så omtänksam mot dem som man kan behöva vara;)
  Ser fram emot en solig helg här med!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Fina bilder och härlig stämning. Det blir allt enklare att hitta nya hinkar med patina och svårare att hitta buckliga tycker jag. Nu när de är poppis. Men jag har en vattenkanna som följt huset sedan före 1950 så den är extra viktig.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 6. Fina vårhinkar och arrangemang Isa. Fulla av vårinspiration.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 7. Du har så himla vackra bilder!! ♥ ♥

  Trevlig helg!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 8. Zinkhinkar kan man inte ha för många av! Har också hittat många i skogen och släpat hem dom med stor glädje...
  Fina planteringar du har i dom!
  Önskar dig en blommig och skön helg.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 9. Härliga planteringar i dina hinkar :D Och visst är det så, man lär sig aldrig att man aldrig kommer ihåg var man har planterat saker än mindre vad det är man har planterat ..Hihihi...usch och jag har tom en trädgårdsbok som jag skaffade för att skriva upp sånt i..tror du jag kom ihåg det i höstas ??? Hahahaha...visst är livet spännande !
  Hoppas du har en skön helg !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Otroligt vackert. Jag har ett par zinkhinkar men skulle vilja ha fler. Jag får nog ta och gå på skogspromenader. :-)
  Önskar dig en underbar söndag! Allt gott!

  SvaraRadera
 11. Härliga hinkar!
  Jag gillar både hinkarna och blommorna du planterat. Jättefint!

  SvaraRadera
 12. Inspirerande fina krukplanteringar som alltid.
  Ranunkel har jag köpt i full blom nyligen och försöker lära mig hur de vill ha det. Det jag har på känn efter två veckors bekantskap är att de inte är förtjusta i för mycket vatten, inte ovanifrån i alla fall. Knölarna har jag misslyckats med helt, en klarade sig av 30, men den ser inte heller särskilt lovande ut. Så försök dokumentera allt som sker, för det blir ett hett material att läsa om du lyckas. Jag tror att det var för lång blötläggning för mina. Ta en kort natt. Grusblandad jord och väldigt lite vatten innan de gror, alltså tvärtemot vad man tror om de torra knölarna, är min gissning. Ej för varmt. Men jag vet som sagt inte.
  Lycka till!
  Marta

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa