lördag 16 april 2016

Äntligen stötte jag på henne IRLHört så mycket gott om henne

Idag ramlade jag över henne - på Åsby handelsträdgård. Har ju hört sååå mycket gott om henne i flera år nu men aldrig stött på henne IRL. Hon skall vara långlivad har jag hört - blommar oavbrutet från april till november. Dessutom är hon vinterhärdig och kan blomma igen nästa vår vid vinterförvaring frostfritt i växthus eller liknande.
Loppisrundan inställd

Hon vill ha jämn vattning och gödning vid varje vattning. Den här madamen heter Erysimum "Bowlers Mauve" och är känd som Gyllenlack. En planta som Annika Christensen ofta använder i sina vackra spannar.

Vi skulle egentligen inte alls till Åsby utan till Mariefred och loppisrunda. Men en olycka med långa köer på motorvägen gjorde att vi fick ta en annan väg efter att ha skjutsat yngsta sonen till Arlanda och flyget hem till Frankrike.
Älskar klöver

Jag hade egentligen ingen riktig tanke när jag oväntat steg in genom entrén till Åsby vad jag skulle ha. I det undermedvetna lurade dock en längtan efter klöver som har blivit en passion. Älskar deras lite vilda växtsätt och vackra blad.
Alltså - visst är det vackra blad ? Och härliga färgtoner som ackompanjerar varandra.
Jag köpte två olika sorters klöver Trifolium repens. Dessa har jag inte delat - annars är det lätt att dela plantorna i flera små.
Den australiska violen, Viola hederacea är en annan favorit som jag gärna delar i flera små plantor för den breder gärna ut sig och är lika blomvillig som Gyllenlacken. Blommar glatt från nu och till november. Om man klipper bort alla små överblommade blommor.
Chock i kassan

Det är tur att plantorna håller ända till hösten för jag höll på att få en chock när jag kom till kassan. Lassade bara i alla passionerna i korgen och blev så glad när jag hittade Gyllenlacken - och i rätt färg dessutom. Eftersom hon är vinterhärdig blev det ett prisvärt köp ändå. Kanske delar jag på klövern också i flera plantor så blir det ännu mer ekonomiskt. Snyggt blev det i alla fall på bordet i ruinen - nu är det bara solen och värmer som fattas!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

9 kommentarer:

 1. Gillar också Klöver! Har i flera krukor där jag nu med spänning ser fram emot hur de klarat vintern. Hade dock lite problem i slutet på sommaren då en liten vildkanin hittade dem och tuggade av allt som hängde över kanten i en perfekt rak linje. Tänker ställa dem lite högre upp i år.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 2. Du skriver så roligt!!! Gyllenlacken ser underbar ut. Har inte Claus Dalby den i sin trädgård också? Klöver tänk att det är ett ogräs i Australien när vi bodde där växte det över allt och den vackra violen växte stora som mattor naturligtvis där. Allt gott Mari

  SvaraRadera
 3. Vilka snygga grupper du gör! Inspirerande;)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jaaaa, snygg gyllenlack! Jag hoppas att jag kan övervintra min också - kanske kan man ta sticklingar också?
  Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Jo minsann det är farligt att gå till handelsträdgårdar det finns mycket som lockar och faktiskt så är inget billigt alls.Guldbyxor vore bra att ha. Gyllen lack har jag inte testat har liksom inte hittat rätt färg. Rätt som det är hittar jag nog den jag vill ha. Kanske på Nordiska trädgårdar man vet aldrig Blir det som tänkt så är jag där på lördag efter lunch. Vi kanske ses vem vet.
  Ha det gott och njut även om det inte är sol
  Kram Meta

  SvaraRadera
 6. Jättefin kombo! Kanske lånar din idé. Här står gyllenlacken än så länge och bidar sin tid för att ersätta påskliljorna i cykelkorgen. Har blivit ganska mörkröd i bladen en flera nätters kyla och blommorna tappade kronbladen. Nya blomstänglar dock på gång.
  Härlig installation på bordet!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Isa - du har inspirerat mig till lite mer "inredning" i mitt orangeri, växthus, på altanen mm. I veckan var jag på loppis och fyndade en massa roliga saker. Nu skall jag bara försöka få till lite fina installationer också.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Underbara bilder. Som vanligt. Och installationer är verkligen din grej - det blir fint hur du än gör.
  Önskar dig allt gott!

  SvaraRadera
 9. Jaa...Gyllenlack ser jag aldrig i blomsterbutikerna eller handelsträdgårdarna här i kring :( Vad kul att du hittade dem ! :D De ska ju vara tåliga och långblommande så du får säkert stor glädje av dem ! :) Den lilla violen har jag haft ett par somrar i rad och den är såå söt :) Och växer på sig duktigt ! NU vill jag att det slutar att blåsa och regna ! Ligger efter med allt utejobb...
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa