lördag 28 februari 2015

Trädgårdsmagi på riktigt !Äntligen - vårens första föreläsning !

I torsdags var det dags för vårens första föreläsning. En föreläsning jag länge sett fram mot. En föreläsning med Lars Krantz från Wij trädgårdar i Ockelbo. Jag har aldrig varit i Ockelbo och sett hans skapelse utan bara hört talas om den och det är klart att ett besök på Wij trädgårdar länge stått på önskelistan - och efter den här föreläsningen bara måste jag ju besöka den !
Ärtorna slog rot!

Att gå på en föreläsning med Lars Krantz är som att gå på en föreställning för den här mannen vet hur man roar en publik. Med yviga gester och med ett stort hjärta som klappar för trädgård förmedlade han sina visioner. Från den tiden han som liten grabb blåste ärtor hemma på gården i Hässelby som slog rot, växte sig höga och krävde omsorg till tiden på Rosendal och startandet av anläggningen i Ockelbo.
Unga skapande kvinnor !

Han pratade ofta och med värme om sina unga medarbetare, kvinnorna Frida och Elin. Unga kvinnor som har en motor utöver det vanliga och respekt för livet. Hängivna sitt yrke som på många sätt liknar de gamla hantverkstraditionerna. Det var häftigt att höra en man/chef ge så mycket kredd till sina medarbetare !
Skapa rabatt utifrån höstlöv !

Lars pratade mycket om att återskapa skogen och naturen i trädgården. Att sjunga om skogen. Han berättade om Ulf Nordfjell som utifrån några ihopplockade höstlöv komponerar en rabatt i trädgården. Om arkitektoniskt skapande i trädgården. Om mörkt vatten i skogstjärnar där talltopparna speglas på ett ovanligt klart sätt. Detta återskapas naturligtvis tillsammans med vita näckrosor och stiliserade stubbar. Utomlands kallas den Skandinavien Garden.
Känsla och stämning !

Han pratar mycket om känsla och stämning i trädgården. Att ta ut svängarna. Att våga vräka på. Men även om vikten att planera. På Rosendal hade man olika teman varje år. 1999 t.ex. var luktärtsåret när hela anläggningen dignade av luktärter osv. Kombinationer i köksträdgården med svartkål och ringblommor, fantastiskt vackert,  liksom ekorrgräs tillsammans med röd och vit vallmo framför växthuset.
Trädgårdsmagi på riktigt !

Han pratar om tuvullen på myrarna om våren och visar fantastiska bilder. Bukettapel som alltid är frisk och glad. Om inspiration från vägrenarna. Om måbär att formklippa. Om Honungsörtfält med bin som en musikalisk upplevelse - det är trädgårdsmagi på riktigt !

När dom skulle skapa rosenträdgården på Wij trädgårdar hade dom bestämt sig för att rosorna skulle trivas på riktigt. Man grävde 1,4 m rakt ner i jorden och fick optimal dränering. Gjorde upphöjda bäddar för rosorna som skulle toktrivas. Och det gör dom - dom står i Ockelbo men tror att dom står i Köpenhamn som Lars uttryckte det. Rosorna doftar, är enbart buskrosor och blommar ca 3-4 veckor.
Han nämnde särskilt sorten Stanwell Perpetual som en tålig, pimpinellros som remonterar.
Flower Power i sommar !

Till sist fick vi tips om att för att lyckas med jätteverbenan skall man stoppa hela sålådan i frysen en vecka. Fukt i kombination med kyla skapar de bästa förutsättningar för stratifiering och fröna börjar sedan gro.

Sommarens tema på Wij trädgårdar är Flower Power - snacka om att blommorna kommer att dansa över ängarna i Ockelbo i sommar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

9 kommentarer:

 1. Känner Lars Sen förr, visst han är en fantastisk människa även som vän. delar med sig av allt till alla. bjuder på sig själv. det är fantastiskt med såna människor, de ska vi vara rädda om.Förstår att du njuter av hans föreläsning och inspiration. Det är snart dags att sätta igång året i trädgården på riktigt.
  Min väninna och jag gjorde en uppstart idag med fika i mitt växthus. Det kändes så rätt när vi kikade på snödroppar och alla andra små toppar som stack upp i rabatten utanför.
  Ha en fin och skön helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Tack för ett härligt referat! Som en mindre föreläsning, inspirerande :)

  SvaraRadera
 3. vad härligt det låter, fint du beskriver det. Som att vara där.
  Tack. Åsa

  SvaraRadera
 4. Det låter som en höjdare. Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 5. Jag har heller aldrig tagit mig till Wij. Nu måste jag ju det. Det är så jäkla kul att lyssna på människor som är kunniga och som brinner för något. Snacka om inspiration.

  SvaraRadera
 6. Ditt inlägg var lika inspirerande, det smittar av sig! Nu känner även jag att Wij trädgård är ett måste i sommar!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Låter som en magisk föreläsning. Jag blir tagen bara av att läsa din kärleksfulla sammanfattning. Tänk att det finns en svensk trädgårdsstil!
  Har inte heller varit i Ockelbo, men det har stått på önskelistan ett bra tag. Är sällan så långt norr ut. Vill helt enkelt inte lämna trädgården på sommaren.
  Härliga bilder du illustrerar med.
  Kram på dig
  Anette

  SvaraRadera
 8. Tack för att jag fick ta del av en härlig föreläsning....och för alla underbara bilder....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 9. Bilden på tulpanen var strålande...

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa