onsdag 13 augusti 2014

Svarta och pärlemorskimrande stockrosor !
I fjol drev jag upp ett gäng stockrosor och planterade ut över hela perennarabatten sedan gick jag otåligt och väntade att dom skulle blomma redan första sommaren. Det gjorde dom inte - trots att det stod på fröpåsen att vid tidig sådd skulle dom blomma redan första året.

Så i våras när jag såg de kraftiga bladrosetterna blev jag jätteglad och såg fram mot årets blomning. Kort tid efteråt hade de flesta drabbats av rosrosten och jag fick klippa bort massor med blad och var ett tag i valet och kvalet om jag skulle ta bort hela växterna. I alla fall fick de gå i blom och blomningen blev helt ok trots rosten.
Jag hann njuta ett kort tag av den svarta Nigran och det var tur att jag fotade den i mitten av juli för nästa gång vi kom hem efter semestern hade den redan blommat över. På de långa, långa stjälkarna fanns endast lite blomning kvar i toppen. Så nu är alla svarta stockrosor nedklippta och ett minne blott liksom så mycket annat i trädgården.
Den här godingen i blandade pärlemorskiftande pastellfärger var ny för mig när jag sådde den förra våren.
Den blommar fortfarande och blir mycket lägre än Nigran. Den heter Aubade och kommer från Impectas frösortiment. Vid ruinen har den klarat sig bättre från rosten än i perennrabatten trots att rosten sprids via luften.
Nu är det snart dags att ta nya fröer och så nya stockrosor om det inte är för sent att så nu för att få blomning till nästa sommar - annars hoppas jag på självsådd för stockrosor vill jag ha i trädgården - med eller utan rosrost!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

12 kommentarer:

Moas Blogg sa...

Vad fina dom är, speciellt förtjust blev jag i den ljusa pastellfärgade.

Solstrimmor sa...

Underbart vackra! Fy för rosrost, hoppas nästa år blir skadefritt och att de svarta inte ändrar färg!

Ha en skön dag!
Kramar från Eva-Mari

Millas Trädgård sa...

Usch ja, rost är inte kul. Den svarta var en riktig snygging. Den skulle jag också kunna tänka mig. Ha det gott!
Kram från Milla

Trädgårdstid sa...

Hjälp så fina! Jag sådde också Aubade förra året och även i år. Men de blev helt misslyckade, kom knappt en blomma på dem. Desto roligare att titta på dina bilder!
kram
Elin

Nette Cecilia sa...

Underbara stockrosor svarta blommor hör till mina favoriter ,kram Nette

Meta sa...

De är så vackra men sås synd det är med all rost.Jag har satt några med och fått klippa ner dom för all rost hoppas de kommer nästa år. Den svarta är ju bara så underbar.
Ha en fint slut på veckan
Kram Meta

Annika Christensen sa...

Varför har jag inga sådana?
Suck vad avis jag blir.
De trivs inte hos mig.
Allt väl med dig annars?
Kram
Annika

Jarka Panci sa...

Oh, oh, so beautiful colour of flowers - very beautiful.
Nice days! Jarka

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Älskar stockrosor och har haft en sån där svart, jättevacker! I år har det kommit stockrosor här, jag försöker varje år, men de är inte så lätta att få till dem!
Sår du direkt på plats?

Ha det gott, kram Ewa :)

Merja sa...

Så fina trots allt. Har haft de svarta i min förra trädgård. Nu satte du griller i huvudet på mig...kanske skulle jag sätta några stockros frön här också...:)
Ha en bra dag!

Rost och rädisor sa...

Så fina stockrosor och den ljusa läcker mot gråa ruinen. Är ganska säker på att mina svarta också är 'Nigra' som jag sådde för fyra år sen. Har två kvar nu. Den ena blev full av rost så fort den tittade upp. Klippte ner brutalt och täckte jorden med aska. Hoppas det ska förbättra förutsättningarna för nästa år; Får väl också så en ny omgång.
Allt gott
Anette

Villa Vårgatan sa...

Underbart är kort, sägs det. Färgkombon vid den svarta Nigran är verkligen jättefin! Den pastellfärgade är också väldigt skir och vacker. Hoppas att det blir en bättre blomning nästa gång, utan rosrost.

Kram Eva