fredag 18 januari 2013

Omgörningen i perennalandet !Nu ryker lungörtshäcken !

Tidigt på våren blommar lungörtshäcken i perennalandet. Den fick flytta med från landet runt huset. Jag delade den i 15 nya plantor och nu har den verkligen brett ut sig. Visst är det roligt att ha växter som blommar på våren ... men jag föredrar nog växter som blommar LÄNGE !

Så lungörtshäcken ryker till sommaren .... till förmån för min nya stora kärlek NÄVOR ! Här vill jag ha en långtidsblommande låg näva istället ... gärna vit !


Daggkåpa ÖVERALLT !

I juli har istället Jättedaggkåpan tagit över ALLT och en regnig sommar ligger den ÖVERALLT och måste stöttas och trots stöttning syns inte kanten till rabatten. Så i höstas tog jag och maken resolut och grävde upp flera plantor och gav bort !
Andra sidan stocken istället !

Den har otroliga rötter och det var ett tungt jobb att få upp den ur jorden. De som är kvar gräver vi nog upp till våren, delar och sätter på andra sidan stocken istället. ... då kan den hänga över stocken om den vill och blir granne med rosor, riddarsporrar, stjärnflocka och en hög blå näva.

I höstas satt vi också kärleksört framför stocken istället för daggkåpan och bakom bredvid sköldpaddsörten fyllde vi upp med anisop och höstsilveraxet "Brunett". Till sommaren får vi fortsätta fylla upp med lammöron, stäppsalvia och flera andra växter framför stocken.


Rozanne får flytta in !

I juni blommar silverarvet som jag hade sedan tidigare när vi gjorde iordning perennalandet och jag kunde därför gödsla med den. Tyvärr är den ju bara vacker när den blommar och jag vill ju ha växter som är vackra HELA tiden ... så på sensommaren ryckte jag bort det mesta av silverarvet. På ett annat ställe i rabatten är bladverket vackert hela tiden så där får den vara kvar !

Under portalen finns en liten mur som inte syns och bakom den växer lavendel ... den har jag fått av grannen och den har en underbar doft, men tyvärr har den gamla lavendeln blivit lite trött och skulle behövas bytas ut. Så till våren gräver vi upp den och flyttar den till köksträdgården istället. Istället vill jag ha nävan "Rozanne" som kan välla fram över muren !


Bara kalla färger tolereras !

Framför den lilla muren växer gul och orange vallmo som jag gillar och som tillför lite stuns i rabatten, men som ändå får flytta till våren. Inte så långt kanske. Bara 3 meter. Till landet runt huset där det bara kommer att bli gula och orange toner !

Vallmon var ett litet expriment om jag skulle släppa in orange och gula färger i perennarabatten. Jag vill nog behålla den kalla färgskalan har jag kommit fram till.

Framför muren får en låg rosa näva Derrik Cook istället sin plats ... köpte 3 st plantor sommaren 2012 och satt på andra ställen i trädgården .. men nu får den flytta igen !


Den här objudna gästen får också respass ... till den nya planteringen på framsidan !  Den stökar till lite där den slagit sig ner !Själva grundstrukturen i rabatten kommer jag att behålla. De som skött sig får fortsatt förtroende. Även om jag tycker att riddarsporrarna blommar över LITE väl fort !Nerklippt veronica !

De mjuka gröna kullarna är en blå veronica som blommar tidigt på säsongen och sedan får man klippa ner den. Den hade jag stora ruggar av när vi anla rabatten så det blev säkert 9 plantor ihop. Det blev alldeles för mycket så jag grävde upp 4 st och satt lammöron där i stället. Bakom solhattarna har riddarsporrarna precis blommat klart och blivit nerklippta.


Lammöron och rosa stäppsalvia !

Lammöronen tog sig bra sensommaren 2012 och bakom veronican skymtar vit höstflox Danielle som fick flytta in i stället för bergsklinten som rymt ! Det är sex småplantor som jag skickat efter från Odla.nu och dom tog sig bra i höstas ! Som granne till lammöronen flyttade några rosa stäppsalvia in.


Min nya lila favorit !

Godingen - nävan Ballerina fick följa med hem från Zetas och har ersatt silverarvet i mittpartiet i rabatten ... framför stäppsalvian och kransveronican. Den är en helt UNDERBAR liten varelse som jag hoppas har klarat vintern bra !

Den skall blomma LÄNGE ... från juni till september ... SÅNT gillar jag !


Daggkåpan dyker upp igen !

Här hade jag tidigare lavendel i framkant som fick flytta till köksträdgården istället. Sen fick små plantor som frösått sig av daggkåpan flytta in tillsammans med en blå näva som jag bytt till mig av en bloggkompis och bakom dom planterades stäppsalvian Blue Queen som jag dragit upp från frö. Får väl ha koll på daggkåpan så den inte drar iväg om några år ... den kanske skulle ha bytt plats med stäppsalvian ser jag nu !

Vad roligt det var att gå igenom rabatten så här på bloggen med bilder och allt - fick en helt annan överblick nu !

Tack snälla för alla fina kommentarer till förra inlägget - hoppas du orkat med ända hit också !
Ha det så gott alla !
Kram/Isa

13 kommentarer:

 1. Det låter som ett bra resonemang det du har. Visst är det lättare att se saker när man har en bild att fundera över framför sig och kan läsa sina nerskrivna tankar.
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Absolut att jag orkade. Får såååå mycket inspiration som alltid hos dig.


  Kram

  SvaraRadera
 3. Åhhh sommar och blommor...
  Du har underbara rabatter!! Även om du har tänkt byta ut mycket... Nävor är en stor favorit hos mej!

  Kram Annika

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att läsa om och titta på din rabatt!
  Många av växterna i din rabatt är växter som jag har eller som står på min önskelista. Kul att se dina kombinationer.
  Om du ska gräva bort dina lungörtsplantor köper jag dem gärna av dig, eller byter mot lammöron, dem har jag på tok för många av;-).
  Ha en bra helg!
  Ulrika

  SvaraRadera
 5. Åhh så bra !! Byter gärna lungört mot lammöron !
  Tack snälla !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Jag gillar att läsa om dina rabatter och hur du tänker!! Håller med dig om daggkåpan, den vill lätt ta över. Jag har den som ram runt silverpäronsrabatten, och vissa plantorr har jag ersatt med alunrot och daglilja.
  Det är så himla fint hos dig!!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Ibland känner jag att jag är FÖR impulsiv när jag köper och gräver ner växter.Skönt att läsa om andra som också flyttar runt.Ballerina trivs inte hos mig, för skuggigt tror jag, men hon är verkligen underbart söt!Om den överlever vintern och minnet fungerar i vår så gräver jag opp den till dig istället.

  SvaraRadera
 8. Jamen absolut. Här är inga problem att hänga med, det är jätterolig läsning! Så kul att läsa om vad andra tycker om växter, vilka som tar sig lite för bra ...
  Kul. Själv har jag försök utrota lammöronen, trots att jag älskar bladens luddighet. Jag hann inte klippa bort blomställningarna i tid, nu är de överallt. :-)

  SvaraRadera
 9. Vilken trevlig rundvandning du bjuder på! Du har jätte, jätte fint i alla dina rabatter! Jag gillar när du har planterat i olika färgsakalor och nivåer. Mycket smakfullt! Kram Therese

  SvaraRadera
 10. Riktig flott stauderabatt du har opparbeidet! Det er jo sånn med hage at vi aldri blir ferdig, stadig noe som må deles eller flyttes, eller rett og slett tas bort. Jeg liker godt steinkanten rundt rabatten din.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen en fin och ståtlig rabatt du visar upp. Har sett dina fina solhattar varje gång jag "tittat in" och blivit helt förälskad. Tänker köpa plantor till våren. Vad är det för namn på dina och hur många gick det åt till din fina grupp. Är det "Magnus"?? Tycker dina ser "svalare" ut i färgen!

  Kram / Therése
  SvaraRadera
 12. Tycker det var ett bra val med lungörten. Jag älskar nävor och har många sorter.
  Jag har också grävt upp mina daggkåpor på vissa platser i trädgården.De ville gärna ta över och blev rätt hängiga och fula längre fram på sommaren. Ifjol gjorde jag ett försök och klippte ned vissa när de blev fula.Jag var hård tog bort allt. Efter ett tag kom de åter åter och då var de mer försiktiga att ta över och breda ut sig.De var riktigt vackra fram på hösten.
  Ha en fin kväll!
  Kramar
  Raina

  SvaraRadera
 13. For eit fint og inspirerande innlegg.

  MarJe.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa