torsdag 10 januari 2013

Inspiration till projekt framsida !Vända stenplattorna var en kanonidé !

Tack snälla för alla kommentarer till förra inlägget om att göra om min framsida !

Att vända på stenplattorna var en kanonidé som jag kommer att ta till mig, tack Eva-Mari - det möjliggör också att man kan blanda med annan grå sten. Tycker det är snyggt att mixa lite ... dessutom har jag formar för att göra egna betongplattor (med mönster) som det hade varit kul att testa!

Här ovan är en inspirationsbild från Stadsträdgården som visar vad snyggt det är med en kantväxt som ramar in planteringarna. Fast jag vill nog inte ha ettåringar som kantväxt och det blir nog ingen häck heller !


Myskmadra omger gången !

Istället blir det nog Myskmadra som marktäckare. Har redan köpt fröer från Impecta i höstas som väntar på att bli sådda. Myskmadran skall ju dofta gott också och det vill jag gärna mötas av när jag kommer hem.

Dessutom passar den bra till funkia som jag redan har 3 st av i landet som skall bort . Myskmadran blommar  precis när funkian börjar skjuta upp sig från jorden. Den trivs också i sol-helskugga och det passar ju bra på framsidan som ligger i norrläge, morgonsol och vandrande skugga.


Runt växtsätt möter upprätt !

Sen tänkte jag fortsätta med lite vita växter som jag redan har. Ulleternellen har växt sig enorm i perennarabatten och behöver grävas upp och delas i vår. Så den passar ju bra att plantera i den soligare delen på framsidan.

Vita Löjtnantshjärtan har jag i landet som skall bort så dom är bara att flytta fram. Den vita Kransveronican hade också varit vacker med sitt upprätta växtsätt.

Tänkte också komplettera det vita med lite silvriga toner från Lammöron och  Japansk Malört. Dessutom är fröer till Silvermartorn  och atlasblomman "Memoria" beställda.Jag vill ha fler blommor som står stadigt i planteringen och väljer vita Fingerborgsblommor som blir 120cm höga. Om jag sår dom tidigt på våren så kanske de hinner blomma den här sommaren. Hoppas på det !!Gräs som rasslar i vinden !

Rasslande Miscantusgräs vill jag ha flera stycken på olika ställen i rabatten och i krukor kompletterar Randgräs (som jag hoppas har överlevt vintern i sin kruka). Sedan vill jag ha en sockertoppsgran och någon mer städsegrön barrväxt som håller upp hela planteringen vintertid.

Även Cosmos den vita rosenskäran, vit solhatt och höstanemon står på min lista. Och jättevallmon "Royal Wedding". Ja, så där går drömmarna och tankegångarna ... hinner kanske ändra mig flera gånger än ... lägga till och dra ifrån växter.


Vita tulpaner på våren måste jag ju ha ... mitt bland myskmadran... i mängder. Det höll jag på att glömma !

Du kanske också har förslag på andra växter som skulle passa ?

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

PS. Jag kanske har tagit i för mycket .... nu när jag ser planteringen framför mig har jag lite svårt att få plats med allt ... det kanske blir till att sovra lite ! DS

16 kommentarer:

 1. Men så underbara drömmar! Blir alldeles matt och varm. Mina vita fingerborgsblomma, Camelot WhiteExtra, blommade i somras och jag sådde dom 23 mars. De hann blomma två gånger :-)
  Det ska verkligen bli så roligt att följa ditt projekt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Oj, vad mycket växter. Kommer att bli superfint, tror jag. Ser fram emot bilder på hela projektet.
  Ulrika

  SvaraRadera
 3. Jag ser så fram emot att få följa detta :-) Randgräs kan omöjligt dö ;-) mina sitter i krukor i jorden pga. av spridning.Jag kan skicka till dig i vår sen eller så kanske vi ses man vet inte ;-)
  KRAAM från mig!

  SvaraRadera
 4. Härliga drömmar som du med all säkerhet kommer att realisera på ditt härliga Isa-vis.

  Kram

  SvaraRadera
 5. I mitt innlegg 15. november 2012 er det et gult hus fra Enköping. Synes bed og hus kler hverandre godt. Lykke til med dit prosjekt!

  Brita

  SvaraRadera
 6. Det kommer til å bli lekkert! Jeg har selv hvite løytnanshjerter og mysk. Så fint. I tidligere hage hadde jeg kinagress som du viser til og sammen med dem sjokoladekosmos som her: http://furulunden.blogspot.no/2010/09/prydgress-og-sjokoladekosmos-kler.html
  Men det er vel kanskje ikke fargene du skal ha :)

  SvaraRadera
 7. Vad fint det kommer att bli. Väldigt vackra växter. Kram

  SvaraRadera
 8. Vilket roligt jobb ni har framför er! Det kommer att bli jättefint, det är jag övertygad om. Ska bli kul att följa omgörningen.

  Elisabet

  SvaraRadera
 9. Låter så fint allt du berättar om. Är helt säker på att det kommer bli hur snyggt som helst. Det är så roligt att planera nya planteringar. Vilken rolig säsong du har framför dig.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 10. Åhh.. vad spännande det kommer att bli för dig när våren kommer att få sätta spaden i detta härliga projekt.Skall bli kul att se resultatet. Vackra växter du har funderat över. Tänk på att Miscantusgräset tar stor plats. Önskar dig lycka till och efter din växt beskrivning kommer det bli underbart!
  Önskar dig en fin fredag och helg!
  Kram Raina

  SvaraRadera
 11. Efter att ha sett dina bilder ser jag bara möjligheter.Det kommer att bli en underbar plantering!Fler förslag på växter tror jag inte du behöver:)

  SvaraRadera
 12. Underbara drömmar som jag tror att du förverkligar utan problem. Det finns ettåriga fingerborgsblommor fast jag vet inte om de finns i vitt.
  Allt gott och lycka till med drömmarna.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Wow, vad snyggt der tkommer bli. Tulpaner i myskmadra med uppstickande hostaspjut låter underbart:)). Planeringen är verkligen halva nöjet:))
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 14. I år är ett år då planer fullföljs. Vi ser med spänning fram mot denna förändring av din framsida. Lycka till med dina fräscha idéer.
  kram Luna

  SvaraRadera
 15. Låter helt fantastiskt när du målar upp bilden!! Kommer att bli toppen.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Tänk om jag vetat att du ville ha Myskmadra... jag rev upp min i höstas för den höll på att ta över helt i en av rabatterna!

  Det blir så bra, du planerar så klokt och det ska bli roligt att följa med på färden:)

  Kramar Eva-Mari

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa