torsdag 14 april 2011

Bara cykelvägar, ihåliga vita pinnar och NYA växter !


Hörrni, va fort det går nu !! Man har längtat och längtat efter våren och plötsligt bara är den HÄR ! 

Härligt att kunna cykla till jobbet UTAN vinterdäck och snömassor att forcera ! Nu går det lätt som en plätt att ta sig fram på dubbelt så kort tid mot tidigare ... UNDERBART med BARA cykelvägar, Tussilago i dikeskanten och videkissar i buskagen!!

I perennalandet däremot är det inte så bart ... lämnade allt i höstas och har låtit det stå oklippt under vintern. Tycker det är vackert med växter som går till vila och vissnar ner ... men nu är det dags för vårens stora klipp och röjning för att lämna plats till  allt det NYA !

Riddarsporrens stolta spiror är nu vackert vita, ihåliga och starka som bambukäppar så dom tar jag till vara och använder som växtstöd. Dessutom kanske dom har gett vinterboning åt nyckelpigor och andra insekter.


Bland de första NYA som kommer på våren hos mig är blomman längst upp. Nu i knoppstadiet med några utslagna ... SNART som en blå/lila matta i landet. Kommer tyvärr inte ihåg vad den heter ... trots att grannen namngett den flera ggr ! Känner du igen den ?

Har nu blodmjölsinpregnerat landet ... glömde dock krokusarna som rök efter en dag ... dagligen har vi sett rådjur i grannträdgårdarna vilka tider som helst på dygnet som inte är ett dugg skygga !

Med blodmjölet håller jag dom på avstånd än så länge ... lukten av slaktavfall (som bara dom känner av !) tycker dom inte om ! Dessutom mår tulpanerna bra av en dos blodmjöl när dom börjar titta upp.

Solen skiner och det ser ut som det skall bli kanonväder i helgen och maken har lovat att ta dän den stora lerhögen vid växthuset efter dräneringen i höstas och klippa häcken. Jippi !! För mig blir det till att ta fram sekatören för att KLIPPA, KLIPPA bort det gamla vissnande !!

Egentligen skall man ju klippa små bitar och låta klippet ligga kvar i landet som jordförbättring .. har lite svårt för det ... tycker det blir skräpigt, även om man myllar ner det så småningom.

Hur brukar du göra med klippet ? Eller klipper du ner växterna redan på hösten ?

Trevlig helg alla trädgårdsfantaster där ute !
Kram/Isa

4 kommentarer:

Tiger sa...

Nu går det verkligen med raketfart i naturen!Man skulle vilja köra den här tiden i slowmotion för att hinna njuta ordentligt.

Blomman som du saknar namn på har vi också. Det är lungört. Den är så läcker eftersom den skiftar i färg. Fast hos oss står den så att den kommer lite senare.

Vi klipper ner perennerna nu när det börjar grönska. Klippet hamnar i trädgårdskomposten och förmultnar så småningom. Alltså inte i den "vanliga" komposten med matavfall, utan i en hög i skogskanten där den får bli till näring...

Vårhälsningar
Elisabet

Anna Vattenkanna sa...

Skönt att var igång va? Jag sparar alla vinterståndare på plats under vintern = bra skydd för växterna men även till små djur.

Tidigt på våren klipper jag ner det vissna och låter det ligga kvar i rabatterna. Sedan efter ngn vecka lägger jag på 2-3 cm kogödsel (köpt i säck) och myllar ner hela rasket med en liten handkultivator.

Visst - lite pinnar och löv sticker väl upp och så, men det gör sådan NYTTA dit det kommer... Du kan ju testa detta sätt, mulching, i en rabatt som inte är så synlig???

Kram Anna Vattenkanna

Helena sa...

Lungört heter växten!Skaffade en vit förra året:-)Den blå har jag massor av.
Har klippt bort nu tidigt på våren innan alla lökar kommit upp!Lägger det i nån av komposterna beroende på vad det är.
KRAM från mig!

mosippa sa...

Ja nu längtar man efter allt som ska komma upp i rabatter runt om. Fick rekommendationen att titta in till din blogg och jag tycker att du har en jättefin blogg!
Tack för fin inspiration.