torsdag 7 april 2011

På besök hos Lena Linderholm !

Här ser ni glada Lenatavlor med färgstarka ramar, Lenaunderlägg och keramikkoppar,
mitt flitigt använda älsklingsförkläde med Lenatryck och ännu mer Lenatavlor

I fredags for vi på bussresa, jag och min vän floristen, till Lena Linderholms showroom på Stallarholmen och hem till Lena och Gösta i deras fantastiska hem Jägmästaren i Strängnäs. Jag tog inte med någon kamera eftersom det känns som en privat sfär utan bilderna kommer från min egen Lenasamling.

I bussen fick vi veta att amerikanska hjärnforskare hyllar Lenas tavlor för hennes briljanta färger ! De outspädda färgerna gul, grön, blå och röd stimulerar nämligen hormonet Melatonin som påverkar vår sömn och hur vi mår.  Så det finns vetenskapliga belägg för att vi mår bra av Lenas härliga, färgstarka tavlor !

 
Citron- och apelsinduk i växthuset ! Visst passar Lenas tyger och tryck bra in i växthuset ?

Under en period i livet hängde jag en stor Lenatavla så att den var det första jag såg när jag kom ut från sovrummet varje morgon. Den gav mig en bättre start på dagen ! Sedan har det blivit några till ... tur att det finns reproduktioner ! Så vill du må bra ... skaffa en Lenatavla !

I Lenas härliga stora showrum och ateljé fanns massor av hennes tavlor och keramik, det låg skisser överallt och de stora höga fönstren släppte in massor av ljus. Hon hade inrett med gamla slitna möbler och stora gamla bord ... precis sådana där som man själv vill ha fast inte hittar !

Gardinerna i Lenatyget Provence fladdrar i vinden !

I hantverkshuset på Stallarholmen fanns också andra hantverkare och vi fick bl.a. se hur ett tryckeri arbetar vid orginal-litografi. Vilket hantverk att göra en plåt för varje färg och sedan göra ett provtryck för att slutligen upprepa proceduren en gång till med finjustering för att få ett färdigt resultat.

Lena guidade oss runt och och efter fika och lotteri där min vän floristen vann servetter med vackert tryck tog vi bussen ner på Strängnäs för lunch som var smaskig gratinerad löksoppa till förrätt.

Gardinerna i annan hängande form !

Efter en promenad genom de små gränderna med pittoreska gamla hus kom vi fram till Lena och Göstas hus, Jägmästaren. Det är ett jättestort vackert hus med en enorm glasveranda där Lena har sitt staffli och målarfärger blandat med pelargoner, tomatplantor och ett stort inspirationsbord med travar av böcker.

Vackra lavendelfat i olika storlekar med motiv från Provence

Huset var byggt av en Jägmästare i slutet av 1800-talet och K-märkt. Det var oerhört inspirerande att få ta del av Lena och Göstas konstnärshem med herrns rum, musikrummet (där familjen spelar upp till konserter ibland) fruns rum och den stora matsalen i mitten av huset som husets hjärta och nav. Där är det högt i tak med vacker kakelugn, stuckaturer och kristallkronor.

 
Dagen avslutades med att Gösta spelade och sjöng för oss och berättade skrönor från sitt liv (som man fick ta med en nypa salt ... det var ju 1 april vi var där!). Till min glädje spelade han "När morgonen gryr" som är en av mina favoritsånger av Gösta.

Lena som är som vi andra trädgårdsnördar berättade att hon också längtar efter att få börja påta i trädgården och se vårblommorna komma !

Tack för en fantastisk påfyllardag !

Hoppas du också får inspiration av Lenas fantastiska konstnärskap !

Kram/Isa

7 kommentarer:

 1. Så härligt och färgglatt inlägg! Tack för att vi fick hänga med.

  Ja, Lena Linderholms konst blir man verkjligen glad av och visst behöver vi färger för att må bra! Speciellt nu efter vintern med grått, vitt, brunt och ännu mera vitt...Mer färg till folket!!!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig tur ni verkar att ha haft.
  Kan bara hålla med om att färgerna är härligt uppiggande.
  Ha de gott, kram Ing-Britt

  SvaraRadera
 3. Det låter som du hade ett mycket lyckat besök. Jag var nära att köpa en hel servis en gång som Lena målat oliver på men det blev bara en tallrik till slut, en tummetott alltså!

  SvaraRadera
 4. Verkligen färger och motiv att bli glad över! Jag måste nog köpa mig något själv...
  Förstår att det var en inspirerande resa och att du handlat på dig flera av hennes alster.
  Fortsätt att njuta av den annalkande våren och ha en fortsatt fin kväll!

  SvaraRadera
 5. Hm jag gillar onekligen färger!Men fegar nog ur ibland..jag gillar det men inte hos mig.Tror jag iaf.;-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Tack för titten! Verkligen livsbejakande motiv och färgval! Varför har man så lite av de färgerna i planteringarna?

  SvaraRadera
 7. Så fint! Gillar särskilt fotot med den gröna dubbeldörren och korgstolarna. Härlig stil!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa