torsdag 7 januari 2010

Trädgårdstrender 2010 enligt Expressens Leva & Bo !!



Enligt förra helgens utgåva kan trädgårdstrenderna för 2010 sammanfattas så här:

1. Dahlian är tillbaka. Helst skall det vara mörkröda dahlior också. Jajamen, det har vi haft de sista tio åren i den här trädgården ! Är man tillräckligt uthärdig är man inne igen !

2. Snabbare rabatter. Vi vill ha en färdig rosa rabatt här och NU. När vi tröttnat byter vi ut hela rasket. JAAA, här och NU känner jag till, men byta ut brukar jag aldrig göra, bara lägga till.

3. Rött nästan svart. Det dramatiskt mörka håller i sig, vi är sugna på "svarta" växter. Nej tack, så inne blir jag aldrig (förutom dahliorna då) !

4. Flytta ut köket. Vi flyttar ut kök och matbord i det gröna och umgås och softar ute i det fria. Ooooooooooja, vi flyttar ut på våren och in när rumpan nästan frusit fast.

5. Eko & giftfritt. I trädgården odlar vi giftfritt och satsar på växter som fjärilar och humlor gillar. Humlesurr och vackra fjärilar, finns det något bättre ! I den här trädgården är vi förberedda för invasionen !

6. Krydda med färg. Blanda kryddor med blommor. Persilja, gräslök, lavendel och basilika ligger högt på topplistan. Kryddor är absolut välkomna gäster, i år får dom dessutom bli trendiga och bo med krasse och andra blommor i den numera utgrävda rabatten runt huset. I fjol flöt dom bort i dåligt dränerad zinkbalja. I år vill jag känna mig rik och plocka egna kryddor.

7. Gräs och ormbunkar. Ormbunkar är hett. Prydnadsgräsen är långsamt på frammarsch, trenden är tydlig. Det stämmer, gräsen är långsamt på frammarsch. Dom hade behövt blivit upplysta om punkt nr 2.

8. Balkongen som extrarum. I avsaknad av balkong hoppar vi direkt till punkt nr. 9

9. Blommande köksträdgård. Odla egna grönsaker och plantera solrosor, tagetes, krasse och andra blommor i kökslandet. JAAA, rött, gult och orange välkommen in ! Vi började odla egna grönsaker redan i höstas, när en hel pallkrage fylldes med vitlöksklyftor. Som vanligt blev det kanske för mycket !

10. Alltid pelargoner. Pelargontrenden är lika stark i år som tidigare. Det blir till att köpa nya, dom stackarna blev bortglömda i höstas och dog en kvalfylld död!

Där tog Expressens lista slut .... men min lista fortsätter :

11. Rost i alla former. Armeringsmattor, armeringsrör, gamla rostiga spadar och antika rostiga bruksföremål, ALLT i rost passar bra i trädgården och ger karaktär.

12. Nu hyllas det vildvuxna ! Blanda högt gräs med vita rosor, blå och rosa Riddarsporrar, lupiner i olika färger, Fingerborgsblommor, Stockrosor, Lavendel och stäppsalvia och låt det VÄXA !

13. Smycka din trädgård. Glaskulor i olika färger, Grodor i betong, vattenbad till fåglarna, Trädgårdskonst på pinnar nedstuckna i jorden, fåglar i sten, trädgårdsstatyer, mosaik osv osv. Nu är det ute med Less is More, tänk More is More istället, ös på !

14. NJUT av din trädgård ! Häng upp en hängmatta så du ser din vackra rabatt, lägg dig ner och låt dig sakta vaggas av vinden, dra in väldoft i näsborrarna och vila ögonen på all blomsterprakt och bara var.

Japp ! Nu tror jag listan är fulländad !

Inga kommentarer: