tisdag 11 april 2023

Dags för förodling av dahliaknölar

 

Blev kvar i förrådet

Den ståtligaste av dom alla - dahlian Café au lait  hade jag i trädgården 2020 och 2021 men jag tror aldrig knölarna kom i jorden förra säsongen. Ibland har det blivit så att jag inte riktigt orkar med allt och då är det lätt att dahliaknölarna blir kvar i förrådet.



Lirkade försiktigt

Men i år kommer alla knölarna ut för i år har jag både kraft, tid och ork när jag får trädgårdera på heltid. Känns fortfarande lyxigt att rå om sin dag. Jag hittade en jätteknöl som måste vara just Café au lait och delade den försiktigt till 4 st dahlior. Var noga med att få med både friska knölar med hals och tillväxtpunkt på varje delning. Det gick bra att lirka är knölarna och klippa försiktigt där dom växt ihop. 



Överraskning vid blomningen

Om jag inte får ut dahliaknölarna varje år så händer det att jag istället köper nya på sensommaren för dahliablomning vill jag inte vara utan. Förr var jag jättenoga med att märka upp knölarna inför vinterförvaringen men det gick tydligt över så det blir en överraskning när knölarna börjar blomma. 



Hoppas hon återkommer

Här är en riktig skönhet som jag köpte hos Karl-Fredrik som hade massor med vackra dahlior att välja mellan. Får se om hon återfinns bland de sparade knölarna och vill vara med ytterligare ett år. 



Vilken perfektion

Pompomdahliorna är ju också fantastiskt vackra och man förundras över perfektionen hos blomman i ett perfekt mönster av kronblad. 




Högväxt och pampig

Café au lait är en väldigt högväxt dam så det gäller att sätta henne någonstans där hon inte drar iväg allt för högt. Har haft henne både framför växthuset i de stora olivkrukorna med mycket skugga och i Blomstergården i vandrande sol/skugga i degtrågen där hon blev precis lagom hög. Där skall hon nog få husera i sommar och sprida sin glans. Hon behöver ju vara lite högvuxen för att orka bära upp de stora magnifika blommorna. 




Finns även i sober aprikosrosa

Jag har den rosa varianten men hon finns ju också i sober aprikosrosa toner som också är jättevacker. Nu blev jag väldigt sugen på just den varianten så vi får se om ytterligare dahliaknölar vandrar in under våren. 



Förodlar i plastpåsar

Ytterligare en rosa (samt en annan dahlia) vandrade in nästan av sig själv vid mitt och makens veckohandling förra veckan och dom fick bo kvar i sina ursprungspåsar som fylldes upp med jord. Så nu förodlar jag dahlior i plastpåsar som jag tycker tar mindre plats och tror att det blir behändigt när de väl skall planteras ut i sina krukor och lådor när frostnätterna är över.

Nu verkar det som att våren har kommit på allvar och under helgen har det varit underbart att börja med nedklippningen av perennerna och börja få ordning i rabatterna även om det kommer att ta tid innan jag gått igenom alla. I år skippar jag hästgödslet för att spara på axeln/armen som fortfarande ger sig till känna efter fallet mot stenplattorna i höstas. Rosorna har redan fått en giva med särskilt rosgödsel i pelletsform efter att jag klippt ner dom och resten kommer inte att gå hungriga dom heller.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig !
Kram/Isa 

10 kommentarer:

  1. Ja, akkurat nå pusler jeg også med Dahlia-knollene. Café au Lait-variantene er fantastiske. 'Supreme' ble den aller flotteste hos meg i fjor. En av mange man håper har klart seg over vinteren. Den pompon-dahlia'en var aldeles nydelig! Ha det godt.
    /Irene

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Irene !
      Tack för tipset om Supreme - den skall jag leta efter !
      Lycka till med dina dahlior !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Hej Isa!
    Fick mina dahliaknölar levererade hem från vinterförvaringen. Har inte planterat dem ännu. Beställde också nya knölar, av de större. Vill inte vara utan Café au Lait, så det blev några i olika färgnyanser. Förgrodde också mina i plastpåsar, för första gången förra året. Det sparade väldigt mycket på utrymmet, så det skall jag göra i år också. De är så fina, så det är svårt att välja vilka man skall ha. Nu hoppas jag att det blir lite värme.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Härligt att höra att det gick så bra för dig förra året med att dra upp dahliorna i plastpåsar. Det stärker mitt beslut att dra upp dom på det viset i år.
      Javisst är det svårt att välja, det finns ju så många fina !
      Ha det så gott och lycka till med dina dahlior !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Så nydelige georginer. Jeg husker min mamma hadde et langt bed med slike når jeg var liten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Vilket härligt minne - det är ju fantastiskt vackert med hela dahliasängar !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  4. Superfina bilder! Visst är det väl helt magiska blommor dessa dahlior! Har förgrott mina 80st i plastpåsar och mer än hälften har kommit upp. Nu ska dom ut och få det svalt bara jag blir frisk från en stygg förkylning! Underbart att våren äntligen är på ingång! mvh Majsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej !
      Tusen tack !
      80 st ?? Waoo, vilket jobb - det kommer bli jättemaffigt !
      Krya på dig !
      Kram/Isa

      Radera
  5. Dahlior är verkligen underbara! Önskar jag hade en bra ställe för vinterförvaring, samt ork och lust till allt med förodling etc... Är tyvärr lite för lat... ;)

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla !
      Javisst är dom underbara men dom kräver också mycket arbete innan dom blir underbara och skall grävas upp på hösten och vinterförvaras. Orkar inte heller riktigt med ...
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa