onsdag 26 april 2023

Groddade luktärtor, doftande portal och praktfulla drömmar

 

Lättodlad Mrs Collier

Vilken lycka att hitta groddade luktärtsfröer när jag öppnade plastpåsen med fuktat hushållspapper som legat på fönsterbrädan över en vecka. Så bra tips för att få fina luktärtor. Nu är det bara att stoppa ner groddarna i jorden i en plastkruka som får stå i växthuset innan utplantering och vänta på att groddarna skall bli plantor.

Den här luktärten är Mrs Collier med en stark doft och svagt gulvita blommor. En rikblommande luktärt som bli ca 180 cm hög. Den är också lättodlad - kanske därför det var så många av fröerna som groddade sig. 



Magiskt att dom gror

Visst är det magiskt att de torra fröerna kan spricka upp och leverera liv ? Blir fascinerad varje gång. Det är stort att få följa ett litet torrt frö till att gro och växa till flera meter med vackra blomster under en sommar. För mig är det ett andligt äventyr och nära-livet-upplevelse. Så tacksam för varje litet frö som väljer att gro och växa.




Underbar till snitt

Den här luktärten är High Society med en stark doft och stora vita veckade blommor med rosa kant på långa stjälkar som passar bra till snitt. Skall bli underbart att plocka stora fång av henne i sommar. 

Henne groddade jag fram i slutet av mars och sedan har hon stått i växthuset och växt till sig. Har toppat plantorna så nu har det börjar växa ut fler stjälkar.




Doftande, blomstrande entré

Tänkte luktärtorna skulle få klä in den rostiga portalen till Blomstergården - att kliva in genom en doftande entré är ju underbart samtidigt som man kan plocka mängder med blommor att njuta av som också genererar ännu fler blommor.  



Jättetrevligt och oväntat

Fick fröer till vit Rosenvial av en gammal vän vilket var jättetrevligt och oväntat. Dom har glatt grott och vuxit upp till jättefina plantor. Skall sätta fler och vet precis var jag skall plantera plantorna. Rosenvialen är en perenn och återkommer varje år. Väldigt trevlig.



Klä in rundeln

I rundeln där det gamla pilträdet stått som nu är borta satt jag ett rostigt klätterstöd i fjol som beställdes av en smed. Klätterrosorna som funnits på platsen växte väldigt dåligt i somras och Rosenvialen skulle kunna klä in klätterstödet tillsammans med nyplanterade rosor från i fjol. Kan redan se det framför mig. 



Allt har sin tid

Det blev ett helt annat utryck när pilträdet försvann även om det var avbarkat och grånat så var det vackert för rosorna att klättra på. Allt har sin tid i en trädgård. Ingenting är statiskt utan förändras hela tiden. Det som var vackert och växte bra i fjol vill inte alls vara med i år. Att leva med trädgård är ett äventyr. Och ibland tålamodsprövande. 



Grävjobb blandat med praktfulla drömmar

Idag är jag ute mellan regnskurarna och fortsätter med att kratta, klippa och rensa i rabatterna. Till helgen hoppas jag att jag har kommit igenom alla rabatterna och det är så roligt att se vad som tittar upp. Bara det inte är ogräs som i solrosängen - där har kirskålen tagit över fullständigt. Blir till att gräva och gräva för att komma åt rötterna. Hej och hå - jobb saknas inte under våren, men det är väl det som är en del av tjusningen med att ha trädgård. Även om våren är intensiv. Den blandas med praktfulla drömmar och illusioner om hur det skall blomstra. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig under vårbruket!
Kram/Isa

 

1 kommentar:

  1. Du har så trivelig hage. Den er så innbydende så en har lyst til å sette seg ned og nyte en fredelig ettermiddag. Bare kjenne på alle luktene.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa