söndag 22 juni 2014

Skatjävlar !Skator i trädgården - en skitig tillvaro !

Vi har förärats med ett skatbo i trädgården i år. Högst upp i kryptallen vid ruinen har skatan valt att bygga ett bo och föda upp sina ungar. Från början tyckte man att det var lite mysigt med pipen uppifrån och att uppleva skatmammans bestyr att flyga fram och tillbaka med mat.

Det var tills skatungarna blev stora nog att skita ner i ordets rätta bemärkelse - rakt ner på bordet och korgstolarna. Satan i gatan vad jag har putsat och sprutat med vattenslangen för att få bort allt. Men det skulle bli värre ....
Upptäcker växthuset !

När ungarna blivit stora nog att själva göra utflykter och upptäcka världen - bestämde de sig för att upptäcka växthuset.  En kväll fick jag syn på en skatunge där inne som inte gick att få ut - till slut var han uttröttad och gjorde som ungar brukar göra. Han kurade ihop sig uppe på muren, stoppade huvudet under vingen och sov. Den kvällen var jag tvungen att stänga in honom i växthuset för att inte fler skator skulle slå rot där inne och bad en bön att han skulle sova hela natten och hålla sig lugn.

Halv sex följande morgon var jag uppe och öppnade upp växthuset så han skulle kunna ta sig ut. Hans bröder och mamma var då i upplösningstillstånd och skrek och flaxade vid kryptallen - på helt fel sida av växthuset för att locka ut honom, istället sprang han fram och tillbaka på gaveln och kraxade.
Jag har blivit en skathatare !

Till slut flög skatmamman över växthuset och satt sig i björkarna på andra sidan vägen och skrek - och tänk att då helt plötsligt kom han spatserande ut från växthuset.  Sedan dess har hans bröder också utforskat växthuset - samtidigt och ramlat ner på vaser och blommor och slagit sönder grejor. Igår flög en av dom in i förrådet på baksidan och gjorde sig illa - när han väl kom ut igen kunde han inte flyga riktigt.

Vi kan inte ha dörrarna till huset öppna längre för dom sätter sig på ryggstödet till trädgårdsmöblerna  precis utanför och är beredda att flyga in i huset - behöver jag säga att jag blivit en skathatare. Nu hoppas jag bara att skatorna flyttar - för jag vill ha mitt hus,  växthus och trädgård ifred och kunna ha öppna dörrar som jag vill utan att tänka på marodörer som kan flyga in!

Någon som har något bra tips på att bli av med dom ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

10 kommentarer:

 1. Men fyyyy...förstår att du inte gillar skatorna. Tyvärr har jag inget tips på hur du ska bli av med dom!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 2. Det var ett par skator som ville bygga bo i mina föräldras päronträd i våras. Pappa ville INTE ha dit dem (hade varit med om det du beskriver) så det blev krig. Stege, bräda och kratta var inte de enda vapnen i striden. Emellanåt trodde jag han skulle flytta upp i trädet han med...
  Det höll på i veckor, men pappan vann tillslut.
  De är förskräckliga de där skatorna. Pipen kan man väl stå ut med, men de ställer till så mycket ofog!
  Varmt lycka till framöver.

  SvaraRadera
 3. Men Isa, om jag vore skata så skulle jag med alla medel försöka komma in i ditt växthus... inget konstigt alls;) Förresten flyttar de snart till annan plats så du får nog ha det för dig själv igen.

  Stå ut ett tag till med stängd dörr!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Aj, vad trist med ovälkomna marodörer...
  Vi har både skator och kråkor på tomten, men de spankulerar mest på gräsmattan och drar mask. Ibland har det dock hänt att skatorna har tömt återvinningslådan på tomma värmeljushållare och spritt dem över hela trädgården. Inte så kul det heller... Några bra tips på hur man blir av med dem har jag tyvärr inte.

  Hoppas du får en bra start på veckan som kommer. (UTAN skator!)
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Några bra tips har jag inte att ge dig. Här hade vi småfåglar som kom in på vår veranda förra året. De gillade mina ljus från det stora varuhuset.
  Mannen satte upp skivor mot taket i år och nu har vi inte sett dom Än...
  Hopas det blir bra när de växer upp och försvinner från er tomt.
  Önskar dig en fin vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 6. Förstår din frustration, men du kan nog bara vänta tills de flyger iväg själva, kan trösta med att de utvecklas väldigt snabbt.
  Själv är jag storskrake-hatare! De flyger hit till trädgården från sjön för att ta död på mina japanska koikarpar i dammen. Så nu är det nät över hela dammen, tråkigt nog.
  För att inte tala om de illmariga domherrarna som varje år kommer i stor flock och vräker i sig och knipsar av blomknopparna på äppelträdet. Det här året förklarade jag dem krig, och se på sjutton det har knoppen klarade sig. :)
  //Boije-The Secret Garden

  SvaraRadera
 7. Skrattar när jag ser din rubrik, men förstår sen att här är det allvar. Såklart hemskt tråkigt med det som blivit förstört i ditt växthus och nerskitandet.

  När jag träffade min man hade han ett intensivt krig mot skatfamiljen som alltid byggde i ett högt äppelträd vid sovrumsfönstret. Det var förstås ett fasligt liv ett par veckor när ungana var i "tonåren". Mannen förstörde boet, pickade äggen, fräste och svor, men skatorna började helt enkelt bara om igen och en massa energi gick åt i onödan för båda parter.
  Jag övertalade honom att sluta fred.
  Skatorna flyttade till häggmispeln på baksidan av huset långt från sovrummet och har bott där sen. Nåt år blev de terroriserade av korparna men annars råder lugnet. Vi skaffade nämligen höns samtidgt och de brukar få lunch utomhus. Alltså finns det alltid mat att tillgå. De är fantastiska städare. Katterna lämnar ofta halvätna sorkar lite här och där, men efter nån timme har skatan städat undan.
  De är förstås ena kluriga rackare också och det händer att de skuttar in i hönshuset och tar ett ägg om vi inte vittjat redena tillräckligt snabbt, men det kan jag leva med.
  Vi var ett gäng grannar som kom in på det här med skator för ett tag sen och i vår by verkar det som om de flesta har ett skatpar vardera. Fler blir det inte.

  Snart är ungarna stora och klarar sig själva och om ett par veckor är allt glömt. Ni kommer inte att ha obehag av skatorna.
  Kanske går det att ordna innerdörrar av nät till växthuset till nästa år och kanske bygger de nån annanstans. Jag är övertygad om att de i det fördålda gör mycket nytta i din trädgård. Se på dom så vackra de är med sin grafiska kostym, så finurliga och intelligenta och vilka underbara bilder det blev till detta inlägget. Man ser ju tydligt hur skrämd, ynklig och liten skatungen känner sig.

  Hoppas ni kan försonas
  Anette

  SvaraRadera
 8. En fransgardin håller borta både myggor och skator. Då kan dörren vara öppen och det känns lite svalt när sommarvinden rör sig i den, du får ställa ut det som ska pollineras eller hjälpa till själv;)
  Lycka till och jag kommer följa detta - Skatan VS Isa!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Skator har jag som tur är klarat mig ifrån. Stararna däremot drar omkring som ett gäng skräniga tonåringar. Nu har de som tur är flyttat det mesta av sina aktiviteter ut på det nyslagna fältet intill. Jag förstår att du blivit skathatare, med all rätt. Hoppas att du snart blir av med marodörerna!

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 10. Jadu, jag förstår dig till fullo. I vårt fall rev vi skatornas bo gång på gång när de byggde i vårt bigarråträd utanför sovrumemt, men i slutändan drog skatorna längsta strået - de byggde bo i grannens träd ett par meter bort...! Och han lät dem vara, så tji fick vi. Numera har skatorna flyttat någon annanstans, vet inte om det har med katten att göra?
  Kram Kristina (som i övrigt också förslår nätdörr till växthuset, tar du kycklingnät kommer ju alla insekter in som de ska)

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa